12. februārī pēc vērienīgiem pārbūves un restaurācijas darbiem svinīgā gaisotnē durvis apmeklētājiem atkal vērs Cesvaines pils.

Pils atjaunošanas darbos izbūvētas telpas kafejnīcai ar palīgtelpām, betona kāpnes, pacēlājs cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Kāpnes izbūvētas tādas, kādas tās bija 20. gs. 20. gados, kad Cesvaines pilī bija iekārtota skola, – to reliņi ir izveidoti pēc vēsturisko kāpņu parauga.

Uz 2. stāvu no jauna izbūvētas koka kāpnes, kas pēc senām pils fotogrāfijām izgatavotas tādas, kādas tās bija pirms ugunsgrēka. 2. stāvā nosiltināts arī pārsegums, kas labvēlīgi ietekmē vēl neizremontētās centrālās daļas zāles, kur izdevies saglābt atklātos ģibša veidojumus. Pils labā spārna pagrabā ir atjaunotas un pielāgotas telpas ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vajadzībām.

Pilnībā restaurēts viens no pils lielākajiem lepnumiem – vēsturiskais glazētais podiņu kamīns Medību telpā, kuram ir vēstures pieminekļa nozīmes statuss (valsts aizsardzības Nr. 4047). Atjaunota arī āra terase ar liektas formas kapara jumtu, koka kolonnām un kokgriezumiem.

Būvdarbi nenotika visā pilī vienlaicīgi, bet atsevišķās ēkas platībās. Atjaunošanas darbu laikā sakārtota arī siltumsistēma, lai novērstu pelējuma un mitruma rašanos, kanalizācijas un notekūdeņu sistēma, ugunsdrošības un apsardzes signalizācija, trauksmes izziņošanas sistēma. Darbi veikti tā, lai nākotnē būtu iespējams secīgi veikt citus nepieciešamos būvdarbus.

Nākamajā gadā tiks iegādāts 2. stāvā esošā semināru zāles aprīkojums, kā arī telpa tiks aprīkota ar tehnoloģiskajām iekārtām.

Pils atjaunota, īstenojot pārrobežu sadarbības projektu "Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā". Projekta kopējās izmaksas ir 4 114 247 eiro, tajā skaitā Cesvaines pils atjaunošanai iztērēti 1 711 930 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!