Foto: Kristīne Sprūde

Nevienam bērnam vai pieaugušajam nav noslēpums, ka Ziemassvētku vecītis dzīvo Somijas ziemeļos - Lapzemē. Nostāsti vēsta, ka viņa mājvieta ir tālu aiz Polārā loka - Korvatunturi nacionālajā parkā, bet, iepriekš vienojoties par vizīti, "Joulupukki", kā viņu sauc somu valodā, iespējams sastapt Vuotunki ciematā, 30 kilometru attālumā no iecienītā Rukas slēpošanas kūrorta.

Atšķirībā no Ziemassvētku vecīša ciemata Rovaniemi pilsētā, kur jārēķinās ar milzu drūzmu un to, ka "Joulupukki" būs pavisam maz laika aprunāties ar viesiem, Ziemassvētku vecīša namiņā Vuotunki ciematā mājīgā namiņa saimnieks ciemiņus ielūdz uz trīs stundas ilgu vizīti. Tās laikā somu, angļu un krievu valodā runājošais Salatēvs stāsta par ziemeļbriedi Rūdolfu un citām svētku leģendām, uzzina to, vai bērni labi uzvedušies, kopīgi cep piparkūkas, bildējas un palīdz sagatavot apsveikumus.

Piedzīvojums sākas, jau ierodoties "Joulupukki" saimniecībā. Viņa palīgi aicina ciemiņus baudīt ziemas priekus. Te sniegs klāj zemi no novembra līdz pat vēlam pavasarim. Bērni un pieaugušie rūķu uzraudzībā šļūc no kalniņa un mielojas ar ugunī ceptām desiņām.

Tam seko iepazīšanās ar Ziemassvētku vecīti un viņa kundzi - "Joulupukki" un "Joulumuori". Kautrīgākie bērni un pat pieaugušie sākumā slēpjas aiz drosmīgāko apmeklētāju mugurām, bet drīz arī viņus vecītis ir iztaujājis, uzsēdinājis uz ceļa un apdāvinājis.

Ziemassvētku vecīša namiņš atrodas Vuotunki ciematā - aptuveni 30 kilometru attālumā no apkārtnes lielākās pilsētas Kūsamo un aptuveni tādā pašā attālumā no Rukas slēpošanas kūrorta. Vizīte pie "Joulupukki" un viņa ģimenes maksā 70 eiro, cenā iekļauts arī ceļš līdz Ziemassvētku vecīša saimniecībai.

Salavecīša adrese ir "Pohjolan Pirtti". Šis ir ģimenes "bizness", kuru 15 gadus vada Tanja un Matti Pohjoli kopā ar vecākiem un bērniem.

"Delfi" viesojās Kūsamo reģionā, pateicoties Rukas slēpošanas kūrorta un "airBaltic" atbalstam.

Kā tur nokļūt:

Ar lidmašīnu līdz Helsinkiem ar "airBaltic" vai "Finnair", no kurienes līdz Rukai vai Kūsamo aptuveni 10 stundas jābrauc ar auto. No Helsinkiem iespējams lidot gan uz Oulu, kas atrodas aptuveni trīs stundu brauciena attālumā no Kūsamo, vai pašu Kūsamo, no kurienes uz Rukas kūrortu kursē īpašs autobuss. Vizīti pie Ziemassvētku vecīša iespējams rezervēt caur aģentūru "Nordic Holidays".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!