Githornu mēdz dēvēt arī par Holandes Venēciju, jo šajā pilsētiņā gandrīz nav ielu – tikai kanāli, bet ērtākais pārvietošanās veids ir braukšana ar laivu. Turklāt, ja meklējat klusumu un mieru, šī zaļā, pastkartei līdzīgā vieta būs īstā. Senatnīgas mājas ar salmu jumtiem, iekopti dārzi un klusums, jo mašīnu tikpat kā nav - tā ir Githornas vizītkarte. Skaļākais, ko tur dzirdēsiet, būs pīles vai kāda cita ūdensputna kliedziens.

13. gadsimta sākumā Githornu dibināja kolonisti no Vidusjūras. Tā atrodas Nīderlandes austrumos, un tās kanālu kopējais garums ir 90 kilometri. Tā kā lielāko daļu māju nav iespējams sasniegt citādi, kā tikai ar laivu vai citu ūdens transportu, tad arī pastnieki, ugunsdzēsēji un citi glābšanas dienesti pārvietojas ar kuteriem. Turklāt, lai mazinātu troksni un piesārņojumu, liela daļa laivu Githornā ir aprīkotas ar elektromotoriem.

Pilsētiņas nosaukums tulkojumā no holandiešu valodas nozīmē tūkstošiem kazu ragu (gietehorens), jo kādreiz šie lopiņi pilsētas apkaimē audzēti lielā skaitā. Pašlaik gan kazu ragus nekur neredzēsiet, bet Githorna būs ideāla vieta, kur atpūsties tiem, kam patīk braukt ar laivām, ūdens velosipēdiem vai SUP dēļiem. Pilsētā iespējams arī pievienoties ekskursiju grupām nelielos kuģīšos vai pašiem noīrēt elektriskās laiviņas, kuru vadīšana neprasa īpašas kuģošanas prasmes. Tādas izīrē lielākā daļa kanālu malās esošo restorānu un krodziņu, tomēr tās ir ļoti pieprasītas, tāpēc tūrisma sezonas laikā vislabāk laivu rezervēt jau no rīta. Githeimā iespējams arī izīrēt lielas piepūšamas bumbas, kurās iekāpjot, cilvēks vārda tiešā nozīmē var staigāt pa ūdens virsu un apskatīt pilsētu. Kanālu malās ir trīs muzeji, neskaitāmas kafejnīcas un krodziņi, bet celiņi gar to krastiem ir ļoti piemēroti pēcpusdienas pastaigām un riteņbraukšanai.

Lai nokļūtu šajā Githornā, vislabāk lidot uz Amsterdamu un tad ar vilcienu doties uz Zvolli (Zwolle), kas ir Overeiselas provinces galvaspilsēta, bijusī Hanzas savienības pilsēta. No tās līdz Githornai vairs nav tālu, un visērtāk tur būs nokļūt ar īrētu auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!