Foto: Vida Press
Divi franču alpīnisti devušies brīnišķīgā ceļojumā cauri dabīgi veidotai cilindriskai ledus alai. Milzīgai caurulei līdzīgā ala pie Monblāna izveidojusies, kūstot sniegam vasaras mēnešos – nu tā ir 50 metrus gara un ļoti iespaidīga, atzīst tās atklājēji.

Fotogrāfs Matiss Damass kopā ar alpīnistu Džefu Mersiju devušies iekarot unikālo ledus tuneli. Matiss, kas strādā arī par kalnu gidu, to atklājis, kad vedis klientu grupu uz Monblānu.

Foto: Vida Press

Kā raksta "Vida Press", Matiss ieeju alā atradis nejauši, tikai divu stundu gājiena attālumā no Šamonī (Chamonix) ciema Francijas Alpos. "Pirmo reizi atradu alu, kad vedu klientus pāri kalniem. Uzstājīgi zvanīju Džefam un teicu, ka man viņam ir traka ideja. Tā kā Džefs ir slavens un spēcīgs franču alpīnists, zināju, ka viņam patiks doma par rāpšanos ledus tunelī. Lai nokļūtu no Šamonī līdz ledājam, bija nepieciešamas aptuveni divas stundas. Kad atradām alu, Džefs piestiprināja virves un, izmantojot ledus skrūves un āķi, kāpa. Tas nebija pārāk grūti, jo ledus bija stingrs un biezs, turklāt slīpums alas sienā bija ap 45 grādiem, kas ir perfekti šādai kāpšanai. Pa caurspīdīgajām sienām ieplūda gaisma, brīnišķīgi izgaismojot alu. Būt tur bija satriecoši, varēja dzirdēt, kā ledājs kustas un gaisma krita lejup, tas bija unikāli un neticami. Arī redzēt Džefu kāpjam, noskatīties viņa darbībās un spējās tik skaistā vietā bija kas lielisks," notikumus atceras 24 gadus vecais Matiss.

Ledājs, kura nosaukums ir "Mer de Glace", atrodas Monblāna ziemeļu nogāzē, tas ir 7,5 kilometrus garš un 200 metrus dziļš.

Ja šis stāsts tevi iedvesmojis, izlasi arī par pārgājienu apkārt Monblānam šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!