Foto: Edgars Griestiņš

Jau vēstīts, ka šonedēļ Jelgavā jau 20. reizi notiks starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Šobrīd 33 mākslinieki no 10 valstīm aktīvi darbojas pie skulptūru izveides, un pirmās 30 jau ir izgatavotas, ziņo festivāla rīkotāji.

Pirmdien, 5. februārī, tēlnieki (katrs no viena 100 x 50 x 25 centimetru liela un 120 kilogramus smaga ledus bloka) izveidoja individuālās ledus skulptūras, kuras līdz festivāla atklāšanai uzglabās saldētavā.

Savukārt šodien, 6. februārī, mākslinieki Pasta salā sāk komandu skulptūru formu veidošanu un turpinās darbu pie detaļu izstrādes līdz pat piektdienai. To būvniecībai katra komanda izmantos vienu lielo (200 x 100 x 50 centimetri) un astoņus mazos ledus blokus (100 x 50 x 25 centimetri).

Ikviens interesents lielo skulptūru tapšanas procesam var sekot līdzi tiešraidē festivāla mājaslapā.

Paralēli konkursa darbu veidošanai Jelgavā top tādi lielformāta ledus objekti kā "Koskenkorva" ledus bārs, vairākas foto skulptūras, ledus labirints un slidkalniņš bērniem u.c.

Foto: Edgars Griestiņš

Tēlnieki piedalās konkursā, tādēļ organizatori visiem nodrošina vienlīdzīgus darba apstākļus un ledus daudzumu. Lai radītu meistardarbus, katrs skulptors izmanto savus instrumentus, sākot ar kaltiem, skrāpjiem, frēzēm, nažiem, fēniem, gludekļiem un beidzot ar paštaisītiem instrumentiem, piemēram, skrūvju dēli.

Tēlniekiem tiek nodrošināts augstākās kvalitātes ledus, ko iegūst, mākslīgi saldējot. Salīdzinot ar dabīgo ledu, tas ir daudz dzidrāks un noturīgāks, jo tajā nav gaisa burbulīšu, kas sasilstot paātrina ledus kušanu. Dažādu ledus objektu, piemēram, bērnu slidkalniņa un labirinta būvniecībā izmanto ledu no Jelgavas un Madonas puses ūdenskrātuvēm.

Jau vēstīts, ka, atzīmējot ledus skulptūru festivāla jubileju, pirmo reizi tas notiks trīs vietās pilsētā: Pasta salā, Jāņa Čakstes bulvārī un Hercoga Jēkaba laukumā. Apmeklētāji festivāla dienās aicināti apskatīt kopumā vairāk nekā 65 ledus skulptūras un dažādus ledus objektus, kā arī baudīt populāru mūziķu koncertus, izrādes bērniem, radošās darbnīcas, tirdziņu un daudz ko citu.

Vairāk informācijas meklē mājaslapās jelgava.lv un festivali.jelgava.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!