Foto: Vida Press

Kuba februārī "atvēra durvis" ASV tūristiem, bet no 26. aprīļa atļauts atsākt kruīza kuģu satiksmi starp ASV un Kubu. Skaidrs, ka pēc šī soļa valsts vairs nekad nebūs tāda pati, kā bijusi līdz šim. Ņujorkas fotogrāfs Džefrijs Milšteins (Jeffrey Milstein) jau 12 gadus apmeklējis komunistisko valsti un iemūžinājis tās sadzīvi, kas tagad atklāta arī tūkstošiem amerikāņu tūristu, kuri straumēm plūst uz salu.

Milšteinam ir talants noķert kadrus, kas piesaista un fascinē. Tā radusies saistoša fotokolekcija, kurā iemūžināta Kubas kultūra un sadzīve pirms tūristu ienākšanas un tās nenovēršamajām izmaiņām, raksta Vida Press.

Attēlos redzami Kubas veikali un bodītes, kas atbilstoši valdības noteikumiem specializējušies noteiktu preču pārdošanā.

Foto: Vida Press

"No 2004. gada februāra līdz 2014. gada maijam sešas reizes esmu bijis Kubā ar ebreju organizācijas "Jewish Solidarity" atbalstu, jo tā, kā humānās palīdzības misija, ir licencēta apmeklēt Kubu. Šajos ceļojumos bijām Havanā, Trinidadā, Santaklārā, Kamagvejā, Santjago un Sjenfuegosā. Mēs apmeklējām dažādas sinagogas un piegādājām viņiem nepieciešamo. Vairākas no tām atradās cilvēku mājās," stāsta fotogrāfs. "Brīvajā laikā klīdu pa ieliņu labirintu ar fotokameru rokā, iemūžinot turienes ainavu. Mana arhitekta ietrenētā acs uzreiz ierauga struktūras, līnijas un simetriju, kamēr iekšējais mākslinieks tiecas pēc krāsām un žestiem."

Viņš iemūžinājis gan rozā un tirkīzzilus kioskus art deco stilā, gan pagājušā gadsimta vidus modernās ēkas Kamagvejā, tāpat fotogrāfu piesaistījušas Trinidadas ēku spilgtās krāsas un pasteļtoņi Havanas koloniālā stila māju sienās. "Bieži pastaigājos pa vietām, kas nebija pieejamas tūristiem, kur dzīvo un strādā īstie cilvēki, ko ārzemniekiem nebija ļauts redzēt. Mūsu abpusējā ziņkārība bieži noveda pie interesantām sarunām, un mani aicināja ienākt mājās vai veikaliņos, kā arī atļāva fotografēt viņu dzīvi un darbu," atceras Džefrijs.

Viņš pavadījis daudz laika, pētot tirgotavas, veikalus un noliktavas. Interesanti, ka Kubā ir divas oficiālās valūtas – peso un konvertējamais peso, kas ir 25 reizes vērtīgāks un ko lieto tūristi, kā arī "dolāru veikalos", kur cenas ir augstākas. "Lielākā daļa fotogrāfijās redzamo ir krāsaini peso veikali, kur var iegādāties augļus, dārzeņus un saimniecībā nepieciešamas preces. Tie domāti tikai kubiešiem un bieži izgreznoti ar košiem dekoriem, kā arī Če un Fidela attēliem."

Kā jau komunistu valstī, arī Kubā vietējos veikalos cenas bijušas subsidētas, bet nopērkamo preču daudzums limitēts. Veikalu dibentelpās redzami piegāžu grafiki, kā arī reģistri, kur veikalnieki uzskaita visu, lai pēcāk varētu atskaitīties valdības iestādēm par kuponiem. "Bieži veikali bija pustukši vai tukši un ļoti gaidīja nākamo piegādi," atceras fotogrāfs no Ņujorkas.

Jāatgādina, ka pērnā gada jūlijā ASV un Kuba atjaunoja diplomātiskās attiecības. Obamas administrācija ir atvieglojusi ierobežojumus tirdzniecībai un ceļošanai uz Kubu. Kuba no otrdienas, 26. aprīļa, arī atcēlusi ASV kruīza kuģu ieceļošanas aizliegumus, un paredzēts, ka jau šovasar atsāksies kruīza kuģu satiksme no ASV uz Kubu.

Vairāk par Kubu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!