Foto: DELFI

Kā ik gadu izstāde-gadatirgus "Balttour" norit divās Ķīpsalas kompleksa hallēs – vienkāršoti sakot, vienā atrodami ārvalstu piedāvājumi, bet otrā tiek rādīti Latvijas objekti, tūrisma centri, novadu un pilsētu tūrisma piedāvājumi, kā arī tirgoti vietējo ražotāju labumi. Jāuzteic Latvijas pašvaldību spēja beidzot apvienoties un veidot kopīgu sadarbību tūrisma jomā gan maršrutu veidā, gan kopīgos piedāvājumos. Savukārt ārzemju hallē interesanti un saistoši par formalitātēm, brīdinājumiem un iespējām izvairīties no sarežģījumiem ārzemēs skaidro speciālisti Ārlietu ministrijas un VID Muitas pārvaldes stendos.

Interesanti piedāvājumi ir arī kaimiņvalstīm. Šogad Lietuvas stendos var atrast jaunāko informāciju un maršrutus braucieniem uz Palangas, Klaipēdas un citiem piejūras reģioniem, tāpat arī par gleznaino ezeru zemi Augštaitiju ar Molētiem, Utenu, Ignalinu un citiem dabas baudītāju iecienītiem novadiem. Plašs maršrutu klāsts atrodams arī par Viļņu un Kauņu.

Foto: DELFI

Igaunija reklamē savu salu, īpaši Sāremā, piedāvājumu. Interesanti maršruti izveidoti Dienvidigaunijā, turklāt, kā noskaidroja "Tūrisma Gids", vairākos objektos tiek piedāvātas ekskursijas arī latviski. Šāds pakalpojums, piemēram, pieejams zinātnes centra "AHHAA", tāpat arī leģendām apvītajā Vastselīnas cietoksnī (attēlā cietokšņa stends), kur izveidots viduslaiku izklaižu centrs. Savukārt Peltsamā rožu dārzs un plašās siltumnīcas būs atklājums daudziem ceļotājiem, kas, braucot uz Tartu, mēros vēl 40 kilometrus uz ziemeļiem. Kā skaidroja Dienvidigaunijas centrā, arī ziemā siltumnīcas varot apmeklēt un tajās ir ko redzēt.

Tā kā abas kaimiņvalstis jau tuvākajās nedēļās svinēs simtgadi, tad izstādē var uzzināt gan par to jubilejas pasākumiem, gan daudzos stendos iegūt arī atlaižu kuponus dažādu objektu apmeklēšanai jubilejas gadā.

Šogad "Balttour" jaunos tūrisma piedāvājumus prezentē vairāk nekā 30 dalībnieku no Lietuvas un Igaunijas.

Ārvalstu hallē atrodams arī plašs eksotisko valstu tūrisma piedāvājums. Piemēram, vienā no stendiem, aprunājoties ar Šeišelu Tūrisma padomes pārstāvi, var uzzināt vairāk par individuāliem un grupu braucieniem uz šo salu valsti. Krāšņi reklamējas Turcija, stāstot gan par kalnu reģionu Kapadokiju, gan UNESCO mantojuma vietām kādreizējā Trojā, gan, protams, aicinot uz piejūras kūrortiem. Arī Ēģipte un Maroka atkal ir topā un to stendi izraisījuši ceļotāju interesi. Savukārt tiem, kas jau apceļojuši Eiropu vai tradicionālās kūrortu valstis, iespējams, eksotiska šķitīs Uzbekistāna un tās jaunie apskates objekti.

Foto: DELFI

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic", kas izstādē pārstāvēta ar veseliem diviem stendiem, un starptautiskais tūroperators "Tez Tour Latvija" 2. februārī izstādē prezentēja vasaras sezonas čarterlidojumus divos jaunos maršrutos, kas savienos Rīgu ar Ankonu (Itālijā) un Patru (Grieķijā). Papildus tam abas kompānijas turpināšos sadarboties, piedāvājot vairākus lidojumus nedēļā starp Rīgu un Antāliju (Turcijā), Irakliju (Grieķijā) un Burgasu (Bulgārijā). Jaunajam reisam uz Itāliju par godu stendā saimniekoja īsts itāļu pavārmākslas mestrs, kas laipni visiem atnācējiem dalīja savas valsts gardumus.

Foto: DELFI

Īpaši jāizceļ ārvalstu hallē darbojošos VID Muitas pārvaldes stends, kurā apskatāmi dažādi ceļotājiem konfiscēti nelegāli priekšmeti un izspēlējama spēle, kurā jāatšķir uz robežas deklarējamās un nedeklarējamās preces. Kā skaidro stendā sastaptie speciālisti, ceļotāji un arī tūrisma firmu pārstāvji nezina, ko drīkst un ko nedrīkst ievest. Bieži pēc atvaļinājuma eksotiskās valstīs kāds mēģinot ievest suvenīrus, kuros izmantoti aizsargājami dzīvnieki un ko brīvi varējis nopirkt apmeklētajā valstī, bet uz robežas šādā situācijā var iedzīvoties nopietnās nepatikšanās.

Foto: DELFI

Latvijas hallē atrodami gan apvienotie novadu (Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes) pašvaldību tūrisma piedāvājumu stendi, gan atsevišķu viesnīcu un pašvaldību pārstāvniecības. Piedāvājumu ir daudz.

Foto: DELFI

Jaunums, kas atrodams daudzos stendos, ir iespēja no izstādes nosūtīt uz mājam bezmaksas pastkartes ar konkrētās vietas attēliem. Jauka atmiņa, kas, iespējams, jau drīz rosinās ceļot.

Foto: DELFI

Tāpat daudzi padomājuši par apmeklētāju izklaidi. Tā Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja stendā darbojas prasmīgi amatnieki, bet Siguldas stendā var izmēģināt savas spējas, stāvot uz SUP dēļa vai trāpot futbola bumbu minigolfa laukumam līdzīgā caurumā (futbolgolfs).

Foto: DELFI

Kandavas stendā var piesēst īstā koka ķemertiņā un klausīties putnu dziesmas, skatoties Abavas ainavās.

Foto: DELFI

Bet Ventspils stendā sarokoties ar citplanētieti un nopelnīt vietējo naudu – ventus. Arī Gulbenes bānītis "iebraucis" hallē, un pie tā apskatāms viens no Gulbenes šī gada jaunumiem, kas tās stacijā būšot redzams vien septembrī – īpašs automāts, kur izdrukāt personalizētu biļeti.

Foto: DELFI

Šī gada tendencēm sekojis Talsu novads, ieviešot saukli "Talsi VAU!" – par godu Suņa gadam Tā nu Talsi īpaši piestrādājuši, lai kļūtu par suņiem un to saimniekiem draudzīgāko pašvaldību – izveidots un pieejams saraksts ar daudzajām vietām, ko var apmeklēt kopā ar četrkājainajiem draugiem, arī viesnīcas uzņem ceļotājus ar suņiem. Vietējais uzņēmējs izveidojis īpašas videi draudzīgas suņu vāceles "Afterdog biobag", kas noderēs, lai savāktu aiz sava suņuka. Arī izstādē tās apskatāmas. Stendā var sastapt arī vietējā suņu kluba mīluļus. Talsos pašlaik topot arī suņu pastaigu laukums un tiek solīti arī suņu pārtikas un ūdens automāti, kas darbošoties līdzīgi kā cilvēku iecienītie saldumu un kafijas automāti.

Šogad "Balttour" no 2. līdz 4. februārim Ķīpsalā savu tūrisma piedāvājumu prezentē 850 uzņēmumi no teju 40 pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!