Sestdien, 1. oktobrī, netālu no Klaipēdas atklāts jauns tūrisma apskates objekts – "apgāztā" jeb ačgārnā māja, kas ir pirmais šāda veida nams Baltijā, vēsta "Delfi.lt". Teorētiski šī varētu būt dzīvojamā māja, tomēr ikdienā tur uzturēties varētu būt problemātiski – apmeklētāji atzīst, ka jūtoties kā uz kuģa, jo reibstot galva.

"Mēs neizgudrojām divriteni, mēs ar to braucam. Šādas ēkas ir daudzviet pasaulē, tādēļ mēs nolēmām uzbūvēt arī Lietuvā," skaidro savdabīgā tūrisma objekta saimniece Vita Aušrene.

Radaiļu "Dino parka" teritorijā atklātās ēkas platība ir 270 kvadrātmetru un tas ir lielākais šāda tipa objekts Eiropā. Divstāvu mājā teorētiski var dzīvot seši cilvēki – te ir viesistaba, virtuve, guļamistaba, divas bērnistabas, labierīcības, kā arī atpūtas zonas, kur ir ne mazums interesantu eksponātu. Ačgārnās mājas apmeklētājiem ir jāstaigā pa griestiem, un visas lietas un priekšmeti te ir kājām gaisā.

Mājas celtniecība izmaksājusi 350 tūkstošus eiro.

"Sākotnēji ideja par šādu projektu radās manām draudzenēm, viņas stāstīja, ka kaut kur ir tādu apmeklējušas un viņām ļoti paticis. Draudzenes man jautāja, kādēļ gan mēs tādu nevaram izveidot?" portālam "Delfi" stāsta apgāztās mājas saimniece.

"Ar vīru apmeklējām pāris šādus namus ārzemēs un mums ļoti iepatikās. Sākām rīkoties, lai šāda ideja kļūtu par realitāti. Sapņa īstenošana prasīja divus gadus. Vairāki celtniecības uzņēmumi atteicās no būvniecības, jo viņiem šāds uzdevums šķita par sarežģītu. Izrādījās, ka apgāztas mājas projektēšana un celtniecība nav nemaz tik vienkārša, ir jāiedziļinās dažādās tehniskajās niansēs. Tomēr galu galā mēs pārvarējām visus šķēršļus un priecājamies, ka nu mums ir jauns objekts tūristu piesaistīšanai," portālam stāsta Vita.

Ačgārnā māja ir jauns apskates objekts pērn atklātajā Dinozauru parkā Radaiļu muižas īpašumos. Te var ne tikai doties pastaigā pa mežu un gar ezera krastu, "sastopot" dabīga izmēra dinozaurus ik uz soļa – turpat bērzu birzīs un ezera krastos, bet arī piedalīties dažādās aktivitātēs.

Radaiļu muižas parkā apmeklētājiem pieejami arī divi lieli rotaļu laukumi, bērni var vizināties karuselī, braukāties ar mašīnām, lēkāt pa milzu batutiem vai izklaidēties uz ūdens velosipēdiem skaistā dīķī, kur peld gulbji. Bērniem izveidota arī rūķīšu pilsēta ar veikalu, smēdi un daudz ko citu. Parkā ir arī uzkodu bārs, kur izsalkušie apmeklētāji var paēst un nobaudīt saldējuma kokteili, bet gardēžiem varētu patikt muižas restorāns "Radaylyu dvaras". Radaiļu muižā var arī nakšņot.

"Dinozauru parks" atrodas septiņu kilometru attālumā no Klaipēdas un 23 kilometrus no Palangas. Plašāka informācija: "Dino.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!