Foto: Vida Press

Fotogrāfs Džefrijs Milšteins, kurš ir slavens ar savām fotogrāfijām, kas attēlo ainavas no putna lidojuma, no galvu reibinoša augstuma ir iemūžinājis arī ASV metropoli Ņujorku. Iespaidīgās bildes atklāj dažādas sakarības starp cilvēku dzīvēm un ļauj saskatīt to, ko ikdienā nepamanām, vēsta Vida Press.

Fotogrāfijas uzņemtas no 310 līdz 620 metru augstuma. Attālums esot pietiekams, lai apdzīvotās pilsētvides ģeometriskie novietojumi, kas nav redzami no apakšas, pārsteigtu.

Fotogrāfijās var vērot, kā laika gaitā ir attīstījušies Ņujorkas dzīvojamie rajoni.

Apskatot dažādas ainavas no augšas, var pamanīt arī līdzības ar cilvēku dzīvēm un izjūtām. Piemēram, mazās, taisnstūra ēkas, kas viena otrai cieši piegūlušas, ataino cilvēku bailes no šaurām, slēgtām telpām. Savukārt lielie viļņi, kas ar baltām putām apsedz pludmales piekrasti, asociējas ar lielu gultu, kas pārklāta ar mīkstu segu. 

Attēli pauž arī to, ka, lai arī cik haotiska vai neizprotama mūsdienu dzīve varētu šķist, tā tomēr ir saistīta ar mūžseniem modeļiem, pēc kuriem ikdienā vadāmies, reizēm pat neapzinoties tos.

Džefrijs Milšteins par savu aizraušanos saka, ka jau jaunības gados viņš izjutis mīlestību pret lidmašīnām un lidošanu. Viņš atzīst, ka bijis fascinēts, kā viss izskatās no augšas.

Foto: Vida Press

Pēc piecdesmit gadiem viņš atkal paņēmis rokās savu fotoaparatūru, lai fotogrāfijās attēlotu to, ko ir veidojis cilvēks. Visu precīzāk izprast un pamanīt likumsakarības viņam ir palīdzējusi iepriekš gūtā pieredze darbā kā arhitektam un kā fotogrāfam. Viņš stāsta, ka, esot augšā, esi pietiekami tuvu, lai saskatītu smalkas detaļas, kas ir kā katra arhitekta pieskāriens.

Fotogrāfs atzīts, ka bijis ieinteresēts dokumentēt modeļus, pilsētvides izkārtojumus, sarežģītas pilsētu izbūves, lidostas, ostas, pilsētu attīstības procesu. 

Sakarības fotogrāfs ir manījis, piemēram, bildējot Losandželosu. Iedzīvotāju ekonomiskos apstākļus var noteikt, piemēram, pēc tā, kā mainās krāsu toņi – no brūnas uz zilu un zaļu. Zilā un zaļā krāsa liecina, ka tur dzīvo turīgāki ļaudis, jo pie mājām ir redzami baseini, koki, pat tenisa korti.

Tāpat patieso situāciju labāk var izprast, piemēram, skatoties bildes, kas uzņemtas Palmdeilā, Kalifornijā, kur var redzēt lielu izdegušu platību un vien nelielu zaļu teritoriju, kur notiek cīņa par izdzīvošanu.

Ņujorka ir visapdzīvotākā pilsēta ASV,  tur dzīvo vairāk nekā 8 miljoni iedzīvotāju. Aptuveni 47% no viņiem mājās savā starpā nesarunājas angļu valodā. 

Ņujorka iedalās piecos rajonos – Bronksā, Manhetenā, Bruklinā, Kvīnsā un Steitenailendā.

Pilsēta ir ievērojama arī ar tādiem ievērojamiem apskates objektiem kā Taimskvērs (Times Square), dažādiem elpu aizraujošiem debesskrāpjiem, tiltiem un daudz ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!