Ban Gioc ūdenskritumu kaskādes atrodas uz Ķīnas un Vjetnamas robežas. Ielejā patiesībā atrodas divi ūdenskritumi - Ban Gioc un Detian, ko vairākās daļās sadala klintis – katra daļa atrodas savā valstī. Lietus sezonā sasniedzot 300 metru platumu un 30 metru augstumu, tas ir lielākais ūdenskritums Āzijā un ceturtais lielākais ūdenskritums, kas iezīmē divu valstu robežu, pasaulē, teikts Placestoseeinyourlifetime.com. Lielāki par šo ir tikai Igvasu, Viktorijas un Niagāras ūdenskritumi.

Ūdenskritumus "baro" Quay Son upe, kas iezīmē Ķīnas un Vjetnamas robežu. Jāatceras, ka, lai brauktu uz šo vietu, jāiegādājas policijas atļauja. To var nokārtot ikvienā reģiona viesnīcā. Tāpat, kā jau pierobežā, līdzi jāņem pase.

Dubulto ūdenskritumu kaskādi vislabāk aplūkot no Vjetnamas puses, jo tajā ūdens krīt ielejā un priekšā plešas klajums. Ūdenskritumu gan var sasniegt arī no Ķīnas puses, tomēr to aizsedz kalni, tāpēc skats nav tik iespaidīgs.

Foto: Shutterstock

Bambusa laivu īpašnieki par nelielu samaksu labprāt pieved tūristus ūdenskritumam tik tuvu, ka var saslapināt pat matus. Lai būtu vieglāk atšķirt - vjetnamiešu laivām ir pelēkzaļi jumtiņi, bet ķīniešu – zili. Tāpat, dodoties uz šo vietu, jāzina, ka peldēties drīkst lielajā, dabīgajā baseinā vjetnamiešu pusē ūdenskrituma lejasdaļā, bet ne upē paša ūdenskrituma tuvumā.

Tāpat jāņem vērā, ka ūdenskritums iespaidīgāks izskatīsies lietus sezonā, kad tas ir ūdens pārpilns un gāžas ar īpašu spēku. Lietus sezona Vjetnamā ilgst no maija līdz septembrim.

No stāvlaukuma līdz ūdenskritumiem jāiet caur gleznainiem rīsu laukiem. Īpaši interesanti tajos ir ražas novākšanas laikā – septembrī un oktobrī. Tad, ja veicas, zemnieki var pat atļaut jums izmēģināt savas ar pedāļiem darbināmās kuļamās mašīnas, raksta Lonely Planet.

Netālu atrodas vēl viena interesanta vieta – Tongling ala, ko kādreiz par slēptuvi un tikšanās vietu izmantojuši vietējie slepkavas un laupītāji. Viņu paslēptie dārgumi alā atrodami arī tagad, daudzus gadus pēc noziedznieku bojāejas. Aptuveni četru kilometru attālumā ir arī Nguom Ngao alu sistēma, kas ir viena no interesantākajām Vjetnamā – to izveidojusi pazemes upe. Šajās alās vietējie iedzīvotāji slēpušies kara ar Ķīnu laikā. Apmeklētāji var doties alās aptuveni viena kilometra garumā – tur ierīkota arī izcila apgaismošanas sistēma, kas ļauj visu pamatīgi izpētīt.

Šajā ielejā atrodamas arī daudzas tieši šai apkaimei raksturīgas brīnumainu augu sugas.

Kā tur nokļūt?

Ūdenskritums atrodas 272 kilometru attālumā no Vjetnamas galvaspilsētas Hanojas. Uz skaisto dabas objektu var nokļūt ar starppilsētu autobusiem no visām valsts malām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!