Foto: AFP/Scanpix
Ārvalstu tūristi piedalījušies un pat palīdzējuši jūras bruņurupuču palaišanā brīvībā okeāna pludmalē Bali, Indonēzijā.

Dažreiz laiskoties gribošiem tūristiem atpūtas dienās izdodas paveikt arī kaut ko ievērības cienīgu. Tā kādā Bali pludmalē tūristi bija klāt īstajā vietā un laikā, lai palīdzētu vietējai policijai atbrīvot aptuveni duci bruņurupuču, ko pagājušajā mēnesī policija bija konfiscējusi malumedniekiem.

Policija nemitīgi cīnās ar nelegālajiem darboņiem, kas nodara aizsargājamajiem jūras bruņurupučiem lielu postu. Nelegāļiem interesē viss, ko vien var iegūt no jūras bruņurupučiem - olas, gaļa, bruņas.

Daudzās valstīs darbojas jūras bruņurupuču saglabāšanas programmas, kas īsteno dažādus projektus, kuru mērķis ir padarīt bruņurupučus par sava veida tūrisma atrakciju, kas piesaistītu vietējām kopienām vairāk līdzekļu, nekā iedzīvotāji varētu saņemt, iesaistoties nelegālā bruņurupuču ķeršanā un tirgošanā.

Malumedniecība un nelegāla tirdzniecība apdraud visas septiņas pasaulē eksistējošās jūras bruņurupuču sugas. Diemžēl ne visas valstis ir pievienojušās CITES - konvencijai, kuras mērķis ir aizsargāt apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugas no strauji augošās starptautiskās tirdzniecības. Pievienošanās šai konvencijai ir brīvprātīga.

Dažās kultūrās bruņurupuču olas uzskata par tādu kā afrodīziju. Tomēr šim uzskatam nav zinātniska pamatojuma, uzsver pētnieki. Vairākās kultūrās tiek uzskatīts, ka bruņurupuču olu ēšana pagarina mūžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!