Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs svētdien, 11. novembrī, no pulksten 12 līdz 16 aicina uz bagātīgajām Mārtiņa dienas svinībām. Svētku viesi tiek aicināti uz tradicionālo Mārtiņa dienas maskošanos un dančiem kopā ar folkloras kopām, gatavošanos ziemai ar radošām darbnīcām, veiklības pārbaudi gailīšu makarēšanā un umurkumura pievarēšanā, kā arī, protams, Mārtiņdienas gardumu baudīšanu.

Latviešu kalendārā Mārtiņa diena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, kā arī noslēgumu labības kulšanai un gatavošanos aukstākajam gadalaikam, ko jau izsenis atzīmē dziedot, dejojot, mielojoties ar bagātīgu cienastu un maskošanos. Arī Brīvdabas muzejā Mārtiņdienas viesi varēs piedalīties maskošanās atrakcijās un doties skanīgā masku gājienā, ko pavadīs danči, dziesmas un rotaļas ar folkloras kopām "Zvīgzna" un "Rija". Rokdarbu mīļi novērtēs iespēju piedalīties salmu gailīšu veidošanas darbnīcā un viesoties pie kalēja smēdē, kā arī iemēģināt roku vaska sveču liešanā kopā ar Daugmales Jāni. Kad dziesmas izdziedātas, azartiskākie Mārtiņbērni varēs rāpties pēc rudenīgām balvām umurkumura stabā un vizināties zirdziņa mugurā.

Mārtiņa diena iekrīt vienā no bagātākajiem gada laikiem, kad raža novākta un apcirkņi pilni, tāpēc, kā jau īstos svētkos, būsim padomājuši arī par gardēžiem. Svinību laikā krogā un "Pūnītē" varēs nobaudīt Mārtiņa dienas cienastu, bet veiklākie viesi tiks aicināti piedalīties gailīšu makarēšanā "Priedes kroga" saimnieka vadībā.

Pirms Mārtiņa dienas svinībām, pulksten 10 lielie un mazie svētku viesi aicināti uz dievkalpojumu Brīvdabas muzeja Usmas baznīcā.

Foto: Publicitātes attēli

Noderīga informācija apmeklētājiem

  • Pie muzeja pieejama bezmaksas autostāvvieta.
  • Mājdzīvniekus lūgums šoreiz atstāt mājās.
  • Pasākuma laikā tiks fotografēts un filmēts.
  • Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas, bet vecākiem ar pašiem mazākajiem – pieejama pārtinamā istaba. Ģimenes biļete (viens līdz divi pieaugušie + viens līdz četri bērni līdz 18 gadu vecumam) – 4 eiro. Ieejas maksa skolēniem 0,70 eiro, pilna laika studentiem un pensionāriem 1,40 eiro, pieaugušajiem - 2,00 eiro.
  • Ieeja pasākumā no muzeja galvenās ieejas – Brīvdabas ielas 21.
  • Muzejs apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 10 līdz 17.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!