Sieviešu apģērbu modes vēsturē lielu lomu spēlējis tieši aviolīniju uniformu dizains. Nereti tā tendences pat diktējušas elegances un modes noteikumus. Ne velti stjuartes vienmēr bijušas vienas no vīriešu iekārotākajām un leģendu apvītākajām dāmām.

Vairāk nekā 85 gadu laikā aviokompāniju pasažieru servisa un drošības personāla – nereti sauktas par stjuartēm, lidojuma pavadonēm un apkalpotājām – tērps radīts ar skaidri izteiktu mērķi izcelt sievišķību, pārliecību un vienlaikus arī parādīt lidkompānijas identitāti. Modes dizaineriem tas bijis liels izaicinājums, jo tērpiem jābūt arī piemērotiem drošības prasībām un darbam.

Sanfrancisko Aviācijas muzejs izveidojis jaunu un neparastu aviolīniju uniformu vēstures kolekciju, kurā redzami 70 aviokompāniju darbinieču valkāti tērpi no 1930. gadiem līdz pat mūsdienām. 85 gadu laikā uniformas, ko dāmas valkājušas, strādājot virs mākoņiem, mainījušās līdz nepazīšanai – no bezpersoniskiem mājsaimnieču tērpiem līdz elegantiem pirmskara modes apģērbiem, neparastām dizaina idejām 50., 60. un 70. gados, visbeidzot attīstot stjuaršu tērpu dizainu līdz funkcionālai elegancei mūsdienās.

"Uniformu dizainu iespaidojuši medmāsu tērpi, militāru konfliktu periodi un arī Parīzes, Milānas un Ņujorkas kosmopolītisma ēras glamūrs," teikts muzeja mājaslapā, piesakot izstādi. Tajā pārstāvēti vairāk nekā 30 dizaineru darbi. Lielākā daļa no tiem glabājušies Sanfrancisko aviācijas muzejā, pastāvīgajā kolekcijā.

Tērpi papildināti gan ar tiem piederīgiem aksesuāriem – cepurēm, piespraudēm, zeķbiksēm – gan apaviem, kas arī bijuši visdažādākie – sākot ar vienkāršām kurpītēm, līdz disko stila krāsainiem zābakiem. Jāsaka, ka mainījies ne tikai stjuaršu izskats, bet arī paši lidojumi un to serviss. Vairāk par to, kāds piedzīvojums vēl pirms 50 gadiem bija lidojums pasažieru lidmašīnā, lasiet šeit.

Vairāk informācijas par izstādi: www.flysfo.com

Lūk, neliels ieskats šajā izstādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!