Foto: Publicitātes foto

Straujiem soļiem pietuvojies adventes laiks, kas nozīmē – līdz Ziemassvētkiem palikušas vien aptuveni četras nedēļas! Ja arī tu vēlies ieskandināt svētku gaidīšanas laiku, esam apkopojuši dažādas interesantas pasākumu idejas gan dāvanu meklētājiem, gan ģimenēm ar bērniem, kuri labprāt pavada laiku svaigā gaisā.

Ja vēlies brīvdienas izstaipīt kājas, labs variants ir doties iepazīt tuvāk Latviju, kas skaista ne tikai plaukstošajā pavasarī un siltajos vasaras mēnešos. Šeit "Tūrisma Gids" apkopojis 10 koka laipas, kas ir izstaigāšanas vērtas. Savukārt, ja ir gribēšana doties garākā ekskursijā, šeit atradīsi brīvdienu maršrutus visām gaumēm dažādās Latvijas pilsētās.

Egļu iedegšanas pasākumi

Foto: V. Jaunzeme


Eglītes iemirdzēsies daudzviet Latvijā. Tā, piemēram, svētdien, 1. decembrī, no pulksten 17 Rožu laukumā Liepājā norisināsies Ziemassvētku egles atklāšanas pasākums. Liepājniekus un Liepājas viesus pasaku zemē aizvedīs mūzikls par Skaistuli un Briesmoni. Mazie apmeklētāji varēs piedalīties radošās darbnīcās un aktivitātēs apburtās pils istabās. Tāpat ikvienam būs iespēja apciemot Ziemassvētku vecīti un pačukstēt viņam savas vēlēšanās. Pasākumā darbosies arī Pils virtuve, kurā gardēži varēs iegādāties dažādus gardumus un našķus.

Pirmās adventes svētdienā lielais Ziemassvētku laika notikums – Lielās egles iedegšana būs arī Tukuma Brīvības laukumā. Jau no pulksten 14 laukumā valdīs Ziemassvētku atmosfēra un darbosies tirdziņš, bet egle svinīgi tiks iedegta pulksten 16. Pēc egles iedegšanas no pulksten 17 līdz 19 Ziemassvētku vecītis bērnus aicinās uz pirmo tikšanos savā namiņā Pilsētas parkā. Starp citu, mazos tukumniekus un pilsētas viesus viņš tur gaidīs arī nākamajās adventes svētdienās no pulksten 16 līdz 18.

1.decembrī arī Balvos pulksten 18 norisināsies lielās egles iedegšana "Pilsētas egles svētki" laukumā pie Balvu kultūras nama. Prieku dāvās LED gaismu šovs, muzikālās sniegpārsliņas, Ziemassvētku vecītis, laimes aka, silta tēja un piparkūkas.

'Gaismas svētki' Jūrmalā

Foto: Jūrmalas pilsētas domes arhīvs/Ivars Ķezbers


Jau trešo gadu Jūrmalā, Dzintaru mežaparkā, iemirdzēsies gaismas skulptūras un dekori, veidoti no tūkstošiem LED lampiņu virtenēm. Gaismas parks tiks atklāts 1. decembrī – muzikāli izklaidējošā pasākumā ģimenēm ar bērniem.
Gaismas skulptūras parkā tiks iedegtas 1. decembrī pulksten 17, taču apmeklētāji tiek gaidīti no pulksten 16, kad muzikālus priekšnesumus sniegs Ziemassvētku vecīšu tubu kvartets "Magic 4" un latviešu ekoloģiskās mūzikas grupa "Ducele". Parkā būs apskatāma svētku eglīšu izstāde un bērni varēs satikt, iespējams, šogad pirmo Ziemassvētku vecīti. Līdz pulksten 19 svētki turpināsies ar dejām un rotaļām, radošām darbnīcām, aktivitātēm un izklaidēm lieliem un maziem, būs arī gardumi un silti dzērieni.

Sākot no 1. decembra, krēslas stundās, līdz ar pilsētas apgaismojuma ieslēgšanu Dzintaru mežaparka teritoriju – bērnu rotaļu laukumus, priežu zarus un apstādījumus –, arī Dzintaru mežaparka skatu torni rotās gaismas dekori un dažādi objekti, kas veidoti no vairāk nekā 85 tūkstošiem krāsainu LED lampiņu virtenēm. Mežaparka skatu tornī mirdzēs no gaismas dekoriem veidotas sniegpārsliņas un dažādās krāsās izgaismoti sniega sanesumi kāpās. Lielākais un iespaidīgākais no dekoriem būs parka tiltiņš – arka, kas veidota jūras viļņa formā no gaismu virtenēm kopumā 3,5 kilometru garumā. Parkā būs arī īpaša koku aleja, kas atgādina zvaigznājus naksnīgās debesīs, kur "Piena ceļā" varēs saskatīt krītošas zvaigznes un iedomāties vēlēšanos. 14 hektārus plašo Dzintaru mežaparka teritoriju krēslas stundās apdzīvos no gaismiņām veidoti lāči, eži, vāveres un citi meža zvēri. Plašāk lasi te.

Aktivitātes Jaunmoku pilī

Foto: Publicitātes foto


Ziemassvētku gaidās adventes pirmajās svētdienās – 1. un 8. decembrī, Jaunmoku pilī aicina gatavoties svētkiem, veidojot savu adventes vainagu no dabas materiāliem radošajā darbnīcā, kā arī piedalīties "Ballītē pie Meženītēm".
1. un 8. decembrī no pulksten 10 līdz 15 notiks Ziemassvētku radošā darbnīcā, kurā katrs pats varēs veidot savu visskaistāko adventes vainagu – no pamatnes līdz dažādiem augu valsts rotājumiem. Darinātājiem radošu iedvesmu dos un tehniku mācīs floriste Guna Mikute.

Vainaga darināšana būs aizraujošs process ikvienam, kurš vēlas svētku sajūtu savās mājās radīt pats.

"Ballīte pie Meženītēm"

Šogad pirmo reizi Jaunmoku pilī uz raibu piedzīvojumu programmu "Ballīte pie Meženītēm" Ziemassvētku noskaņās decembrī bērnus aicinās Meža muzeja laumiņas jeb Meženītes. Kad lielākie darbi Meža valstībā padarīti un daba devusies ziemas miegā, Meženītes svin svētkus un tajos vēlas dalīties ar bērniem.

Pirmajā adventē, 1. decembrī, pulksten 14 notiks pirmā "Ballīte pie Meženītēm", kad ciemos tiks gaidītas tieši ģimenes ar bērniem. Meženītes ciemiņus vedīs piedzīvojumu ceļojumā, kurā kopā ar viņiem dejos, rotaļāsies un ļausies pārvērtībām, kā arī mācīs Meža gudrības, vedinās apgūt jaunas prasmes un izgatavot Ziemassvētku dāvanas.

Lai Meženītes varētu sagatavoties ballītei, vēlams iepriekš pieteikties pa tel. 26187442. Dalībnieku skaits būs ierobežots.

'Rūķu gājiens' Iļģuciemā

Foto: Publicitātes foto


1. decembrī no pulksten 17, atzīmējot Pirmo adventi un Ziemassvētku gaidīšanas laiku, Rīgas Kultūras centrs "Iļģuciems" aicina ģimenes ar bērniem sajust gaidāmo svētku tuvumu brīvdabas pasākumā "Rūķu gājiens".
Pasākums norisināsies kā svinīgs gājiens no Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" centrālās ieejas (Lidoņu ielā 27 k-2) uz Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēku "Pārdaugava". Pēc tam notiks došanās atpakaļ.

Pasākuma vadmotīvs būs latviešu tautas pasaka "Vecīša cimdiņš", nesot sējumu "Latviešu tautas pasakas", gājiena dalībnieki tiks iepazīstināti ar šo pasaku. Noslēdzot gājienu pie Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" ieejas, pasākuma dalībnieki palīdzēs meklēt vecītim cimdiņu, lai pasaka, kā jau brīnumu laikā, ir ar laimīgām beigām.

Pēc tam pasākuma dalībnieki tiks aicināti sasildīties kultūras centra telpās ar tēju, piparkūkām un latviešu tautas pasakām, kuras stāstīs Katlakalna improvizācijas teātra dalībnieki.

Pasākuma laikā par jautrību, rotaļām un pārsteigumiem rūpēsies dažādi rūķi un pasaku tēli – Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" deju kolektīva "Dejotprieks" dalībnieki un vadītāja Sandra Keisele, bērnu vokālais ansamblis "Ildzēni" un vadītāja Elīna Bule, bērnu vokālais ansamblis "Karameles" un vadītāja Eva Leimane, kā arī Katlakalna improvizācijas teātra dalībnieki. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Adventes tirgus un decembra norises Kalnciema kvartālā

Foto: Publicitātes foto


Lai iepriecinātu savus mīļos ar noderīgām un jēgpilnām dāvanām, decembrī Kalnciema kvartāls aicina uz 10 Ziemassvētku tirgiem un plašu pasākumu programmu – katru sestdienu un svētdienu no pulksten 10 līdz 16. Nesteidzīgi meklēt dāvanas varēs meklēt jau Adventes tirgū, kur 30. novembrī ciemosies M.Čehova Rīgas Krievu teātris un 1. decembrī notiks baleta koncerts un darbnīcas. Šogad Kalnciema kvartāls sarūpējis ko nebijušu – ekskluzīvu dāvanu servisu ar iespēju doties ciemos pie Latvijas zemniekiem un mājražotājiem.
Visu decembri gan darbadienās, gan brīvdienās ir iespēja apmeklēt arī Ziemassvētku "pop-up" veikalu galerijā, kur saimniekos vairāk nekā 15 Latvijas zīmoli. Savukārt svētdienās Kalnciema kvartāla komanda piedāvā īsu bezmaksas tūri kvartālā un tirgū latviešu, krievu un angļu valodās.

Visu mēnesi būs iespēja meklēt interesantas un noderīgas dāvanas – somas no mazgājama papīra un audumu atgriezumiem, košus plānotājus, "upcycle" rotas, sildāmlelles no vīnogu kauliņiem, datorbrilles, šampūnziepes un ilgtspējīgu kosmētiku, fotokamerās un grāmatās iebūvētas lampas, filca čības un smalku keramiku. Tirgū būs iespēja atrast bioloģiskus apelsīnus no Sicīlijas, dzirkstošās bērzu sulas, lauku krāsnī ceptu rudzu maizi, Āfrikas samus, itāļu virtuvi, priežu čiekuru sīrupus un dabīgos saldumus.

Vairāk informācijas meklē te.

Pasākumu programma:

30. novembrī:

No pulksten 13 līdz 14 M. Čehova Rīgas Krievu teātris viesosies ar īpašu muzikālu programmu un ieskandinās svētkus. Programmā skanēs Ziemassvētku dziesmas, aktieru iemīļotas melodijas un dažādu laiku hīti. Teātris būs sagatavojis arī īpašu pārsteigumu – būs iespēja dzirdēt dziesmu no jaunā Ziemassvētku koncertuzveduma "Reiss 2019-2020".

No pulksten 11 līdz 15 galerijā notiks māla bļodiņu dekupēšanas darbnīca kopā ar keramiķi Vitu no "Saules Māli", kuras dalībniekiem būs lieliska iespēja pārvērst vienkāršu māla bļodiņu par unikālu trauku ar pašu izvēlētu motīvu.

1. decembrī:

No pulksten 10 līdz 16 "Smilšu aplikācijas" darbnīcā mācīs krāsot smiltis un izrotāt ar tām kartītes, ko vēlāk varēs uzdāvināt sev vai tuvajiem.

No pulksten 11.30 līdz 15 dabīgo saldumu ražotne "Abra" praktiski rādīs, kā no augļiem un dārzeņiem var pagatavot gardus saldumus. Darbošanās notiks arī ar šokolādi, kā arī tiks rādīts un stāstīts kā uzņēmumā top veselīgā šokolāde. Darbnīcā izmantos ķirbjus un ābolus, ko mērcēs šokolādē. Meistarklasē pagatavoto katrs pats var iesaiņot un paņemt līdzi.

No pulksten 15 līdz 16 Brūnās mājas zālē bērni varēs noskatīties baleta priekšnesumu "Sniegpārsliņu deja", bet pēc tam piedalīties baleta meistarklasē, iespējams, pirmoreiz iepazīstot baleta mākslu. Koncerta un meistarklases vadītāja – Deju skola vadītāja Anda Zīsberga un audzēknes. Baleta meistarklasei lūgums sūtīt pieteikumus uz e-pastu colourpoint.dej@gmail.com. Dalība bez maksas.

Koncerti, tirdziņi un darbnīcas Rīgā

Foto: F64

Svētdien, 1. decembrī, pulksten 17 Rīgas iedzīvotāji un viesi gaidīti Doma laukumā, kur tiks iedegta svētku egle. Klātesošos ar muzikālu iestudējumu "Rūķu sētas stāsts" priecēs VEF Kultūras pils bērnu vokālais ansamblis "Momo" un Jaunmārupes jauniešu jauktais koris "Universum", pasākumu vadīs aktieris Kristians Kareļins.

Līdz ar svētku egles iedegšanu pilsētā pakāpeniski tiks ieslēgts svētku apgaismojums un sāks darboties arī Ziemassvētku tirdziņi Doma laukumā un Esplanādē, kas apmeklētājiem būs pieejami jau no novembra beigām. Tirdziņos rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iegādāties īpaši svētku laikam darinātus tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, ierastos ziemas sezonas cienastus un dāvanas. Svētku gaidīšanas laikā Ziemassvētku tirdziņi būs arī Kalnciema kvartālā, kur apmeklētājus gaidīs sestdienās un svētdienās, kā arī Āgenskalna tirgū, kas darbosies Trešās un Ceturtās adventes nedēļas nogalēs.

1. decembrī klausītāji gaidīti Mencendorfa namā koncertā "Senā mūzika Adventa laikā". Rīgas Sv. Pētera baznīcā varēs baudīt Pirmās adventes koncertu "Ir klusa nakts". Savukārt Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas zēnu koris Romāna Vanaga vadībā kopā ar komponistu Uldi Marhileviču, mūziķiem, dziedātāju Antru Stafecku un aktieri Gintu Grāveli tiksies koncertā "Brīnišķīga satikšanās". Rīgas Domā, piedaloties orķestrim "Rīga" un vairākiem koriem un solistiem Ilzei Grēvelei-Skarainei, Marlēnai Keinei, Laurai Greckai un diriģentam Atvaram Lakstīgalam, izskanēs Pirmās adventes koncerts.

Šajā dienā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē klausītāji gaidīti kokļu mūzikas koncertā "Pēdas sniegā". Tajā muzicēs apvienotais koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace", solisti Rūdolfs Bētiņš, diriģents Kaspars Ādamsons, kā arī diriģenti Valda Bagāta, Ieva Mežgaile un Artūrs Oskars Mitrevics.

Savukārt Rīgas Porcelāna muzejs piedāvā Ziemassvētku rotājumu darbnīcu, kurā ikviens interesents varēs izveidot porcelāna suvenīrus un svētku dāvanas, izmantojot tonētu lejamo un veidojamo porcelāna masu. Darbnīcas Rīgas Porcelāna muzejā notiks visu decembri. Tās vadīs Rīgas Porcelāna muzeja muzejpedagoģes Astra Kaprāne un Rasa Jansone. Ziemassvētku rotājumu darbnīca pieejama katru dienu no pulksten 11 līdz 18, izņemot pirmdienas un svētdienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!