Foto: Publicitātes attēli
Ja šīm brīvdienām plāni vēl nav izkaldināti, daudz nebūs jāprāto, jo "Tūrisma Gids" piedāvā vairākas idejas, kur brīvdienās doties, lai sajustu gaisā virmojošo svētku sajūtu.

Gaismas parki un ekspozīcijas

Katru sestdienu no pulksten 17 līdz 21 Cecīļu dabas takas iemirdzas gaismiņās, un apmeklētāji ir aicināti doties pastaigā pa izgaismotu dabas taku. Tā ir iespēja apvienot fiziskas aktivitātes un svētku noskaņu. Vairāk informācijas pa tālruni 29477700 un 26457649.

Tāpat kā Cecīļu dabas takās, arī Ieriķu dzirnavās tajās pašās dienās un laikā atveras Gaismas parks. Apmeklētāji ir aicināti doties pastaigā pa izgaismotu dabas parku, ņemot līdzi savu svecīti, ko iedegt labo domu sienā, lai rastu gaismas prieku sevī. Tālrunis informācijai 28396804.

Ja ir vēlēšanās izsprukt no mājas vakara vēlajās stundās un paraudzīties uz izgaismotu apkārtni, derēs gandrīz jebkura pilsēta, kas ietērpusies svētku rotā. Piemēram uz Ogri. To, kā tur izskatās, apskati šeit.

Foto: Publicitātes attēli

Tomēr vērts apdomāt došanos uz Latvijas lielāko Gaismas parku Jūrmalā. Tur izkārtotas krāšņas instalācijas un kilometriem garas lampiņu virtenes. Kā tur izskatās šogad, meklē te. Savukārt brīvdienās no pulksten 16 līdz 19 Gaismas parkā notiek radošās darbnīcas, rotaļas un citas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Ieeja parkā bez maksas.

Foto: DELFI

Savukārt tie, kas nedēļas nogali pavada galvaspilsētā, var doties aplūkot "Ziemassvētku egļu ceļu" ar 39 vides mākslas darbiem – Ziemassvētku eglēm, kas apmeklētājus pārsteidz ar neierastām formām, interesantām mākslinieku idejām un objektu īstenošanā pielietoto materiālu daudzveidību. Dažas no instalācijās iespējams apskatīt šeit.

Nakts pārgājiens Līgatnes dabas takās

Foto: Privātais arhīvs

Līgatnes dabas takas sestdien, 15. decembrī, aicina piedzīvojumu kāros dabas draugus pievienoties nakts pārgājienam un iepazīt neparasto un noslēpumaino zvēru dzīvi tumsā, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Maija Rēna. Pārgājienā gida vadībā būs iespēja izstaigāt ar svecēm izgaismotās meža takas, īpašā noskaņā baudot un iepazīstot tos mežu iemītniekus, kuri dienas gaismā ir retāk manāmi un sastopami. Pārgājiens sāksies pie Līgatnes dabas taku Informācijas centra pulksten 18. Līdzi jāņem lukturītis un jāsaģērbjas piemēroti laika apstākļiem un pastaigai dabā. Pieteikšanās pasākumam, zvanot pa tālruni 28328800. Dalība iespējama ar Līgatnes dabas taku ieejas biļetēm. Ikvienam pēc pārgājiena būs iespēja sasildīties ar siltu tēju. Vairāk lasi te.

Ziemassvētku vecīša rezidence

Tie, kas vaigā grib satikt rūķus un paciemoties šādā sabiedrībā, var doties uz Ziemassvētku vecīša rezidenci Daugavpils novadā. Rezidences centrālā vieta ir Ziemassvētku vecīša māja, kur viņš pieņem visus apmeklētājus, uzklausa dzejoļus un iepazīstina apmeklētājus ar savu mājvietu. Tomēr apmeklētājus sagaida arī dažādas citas aktivitātes. Piemēram, regulāri notiek teatralizētas izrādes, kā arī rezidences teritorijā iespējams apmeklēt rūķu darbnīcu, kur meklējami dažādi rūķi ar interesantiem dzīvesstāstiem.

Foto: Publicitātes attēli

Paši drosmīgākie var apmeklēt arī baiļu alu, kur katrs var iziet pārbaudījumus un pārvarēt savas bailes. Interesanti ir tas, ka šī istaba atrodas Ziemassvētku vecīša mājas pagrabstāvā, jo tiek uzskatīts, ka negatīvas emocijas ir jātur kaut kur pazemē. Ko sagaidīt no šīs viesošanās, meklē te.

Rūķupe

Foto: Privātais arhīvs

Līdzīgas iespējas var sagaidīt, dodoties arī uz Rūķupi. No decembra sākuma līdz mēneša izskaņai Ziemupes jūrmalā, Pāvilostas novadā, ciemiņus gaida Ziemassvētku vecītis un Rūķupes rūķi. Arī šogad lieliem un maziem bērniem iespējams doties rotaļās un iesaistīties sirsnīgas sarunas ar Ziemassvētku vecīti, izzināt Rūķupes vēsturi mītiskajā Rūķu takā, iemācīties ko jaunu un interesantu rūķotavās, kur savas prasmes rādīs un mācīs dažnedažādi rūķi. Kā tika atklāta Rūķupe, meklē te.

Sniegavīru saiets Dobelē

Baltie, varenie sniegavīri jau ilgi ir pazīstami un pamatoti kļuvuši par Dobeles ziemas vizītkarti. Baltijas valstīs un arī Eiropā Dobele ir vienīgā pilsēta, kur visu ziemu var satikties ar patiešām dižajiem sniegavīriem, "Tūrisma Gids" pastāstīja Dobeles novada tūrisma informācijas centra vadītāja Anita Banziņa. Deviņu gadu laikā ir tapis gandrīz simts dažādu sniegavīru – muzikanti, dzejnieki, dažādu profesiju pārstāvji, karaļi un bruņinieki, sportisti un kosmonauti. Daudzi, čakli savu laiku nokalpojuši, devušies jau prom, bet katru gadu top arvien jauni tēli un vēl nebijušas instalācijas.

Foto: Publicitātes attēli

Devītā sniegavīru saieta tēma ir Latvijas simtgade un tautas varonis – Lāčplēsis. Dobelnieki un pilsētas viesi tāpēc līdzās jau iepriekšējos gados iepazītajiem tēliem Dobeles laukumos var satikt Lāčplēsi un Melno bruņinieku, Spīdalu, Laimdotu un Kangaru. Sniegavīru saimi papildina arī jauni pasaku tēli – karalis un kaķītis, Vēja māte un Sprīdītis. Vairāk lasi te.

Izklaides kamieļu parkā

Gan 15., gan 16. decembrī norisināsies Ziemassvētku ceļojums "Rūķi rosās Rakšos" kamieļu parkā "Rakši". Izjādes ar kamieļiem, pastaigas ar lamām, izbraucieni ar karietēm, ko velk ēzeļi, omulīga atmosfēra pie rūķiem, kā arī bērnu stūrītis mazākajiem. Lieliska ideja tiem, kurus ceļi aizveduši uz Amatas novadu. Vairāk informācijas pa tālruni 20009097.

Mazo brīnumu darbnīcas Ventspils amatu mājā

Sestdien, 15.decembrī, no pulksten 13 līdz 15 Ventspils Amatu mājā, Skolas ielā 3, gaidīs svētku darbnīcas, kur gaidīti tie, kas vēlas paši radīt mazus brīnumus un dāvāt tos citiem. Darbnīcās varēs darināt nākamā gada simbolu – Laimes cūciņu, īpašās nozīmītes, pastkartes, gleznas enkaustikas tehnikā, svētku apsveikumus un, protams, piparkūkas! Varēs saņemt padomus, kā jautri pavadīt svētkus un to visu izmēģināt arī Amatu mājā ar rotaļām un atrakcijām.

Radošas aktivitātes Jelgavā

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 15.decembrī, pulksten 12 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies Jelgavas reģionālā tūrisma centra organizētā cikla "Tradicionālo amatu dienas" nodarbībā – "Sveču liešana", kas pirmssvētku laikā ļaus radoši darbojoties radīt svētku sajūtu.Veikalos nopērkamas dažādu krāsu, formu un aromātu sveces, bet amatu dienas nodarbībā būs iespēja pamēģināt paša rokām radīt individuāla dizaina sveci, iepriecinot sevi vai kādu citu šajā pirmsssvētku laikā. Dzīvā uguns izsenis palīdzējusi kompensēt saules trūkumu, tāpēc mūsu senči sveces lēja, lai netrūktu gaismas, tiktu attīrīta telpa un cilvēku domas.

Tradicionālo amatu dienas nodarbību vadīs meistare Zanda Kursīte, kura stāstīs par sveču liešanas nozīmi, sveču liešanas pamatprincipiem un dalībniekiem palīdzēs izveidot izvēlētās krāsas un formas parafīna sveci, kuru pēcāk varēs dekorēt atbilstoši vēlmēm. Nodarbībai nepieciešams iepriekš pieteikties pa tālruni 63005445 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Izslidojies Daugavpilī

Foto: Daugavpils pilsētas dome

No 8. decembra līdz pat 2019. gada 10. martam Daugavpils centrā darbojas bezmaksas slidotava, kas papildināta ar 120 metrus garu līkloča ceļu. Vairāk lasi šeit. Jāpiebilst, ka daudzi šī gada Daugavpils svētku koka krāšņumu jau salīdzinājuši ar Viļņas grandiozo egli... Laukumā pie tās ir arī svētku tirdziņš ar dažādiem labumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!