Skats no Gaiziņkalna 30. gadu atklātnēs sniedzas tālu – var pārlūkot visu pauguraini un ainavas mozaīku. Mūsdienās ainava ir krietni mainījusies, taču Vidzemes augstienes dabas skaistums noteikti nav mazinājies, stāsta Latvijas Dabas fonda (LDF) komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Vasaras pilnbriedā LDF aicina doties dabā un piedzīvot Gaiziņkalna ainavu kopā ar zinošiem ekspertiem, kuru stāstījums pavērs arī skatu uz pagātni un ainavas izmaiņām.

Svētdien, 17. jūnijā, no pulksten 11 (tikšanās pie Apmācību centra "Pakalnieši", Vestienas pagastā, Madonas novadā) Latvijas Dabas fonds piedāvā Ainavu tūri Gaiziņkalna apkārtnē, kas notiks aizsargājamo ainavu apvidū "Vestiena".

Ainavas piedzīvojumu vēl īpašāku darīs koncerts – vienā no pārgājiena pieturvietām, Dravēnu kalna pakājē, koncertu sniegs dziesminieks Haralds Sīmanis.

Ainavu tūres laikā iepazīsi Gaiziņkalnu, Dravēnu kalnu un Vilku kalnu. Varēs pasveicināt Sirdskalnu un četrus ezerus, kā arī izbaudīt dažādos ainavas elementus – mežus, pļavas, ezerus, līkumus un paugurus. Vietējo ainavu izprast palīdzēs Gaiziņkalna apkārtnes vides gide Danuta Kiopa, par ainavas veidošanos un izmaiņām visu izstāstīs ainavu pētniece Anita Zariņa.

Pārgājiens plānots aptuveni 10 kilometrus garš, tādēļ tā laikā būs iespēja iestiprināties ar siltu zupu. Plānotais Ainavu tūres ilgums – 6 stundas.

Dalība Ainavu tūrē ir bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos. Lai pieteiktos, jāaizpilda forma: ej.uz/gaizinkalna-pargajiens.

Projekta "Dodies ainavās!" ieviešanu un Ainavu tūres finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!