Foto: Vida Press

Langolenas kanāls (Llangollen Canal), kas atrodas starp Anglijas un Velsas robežu, ir pārpilns gan pastkartēm līdzīgām ainavām un dabasskatiem, gan satriecošām inženiertehniskām būvēm, kas piesaista ceļotājus no tuvienes un tālienes, padarot to par ļoti iecienītu atpūtas vietu.

Iecienītākās ir ekskursijas asprātīga un zinoša gida pavadībā kādā no šaurajām baržām, kas tik raksturīgas šim reģionam. Pa ceļam iespējams piestāt kādā no neskaitāmajiem angļu pabiem un ieturēt sātīgu maltīti, piedzerot pinti alus. Ceļojumam jāieplāno vairākas dienas un tad pa īstam varēsiet izbaudīt Apvienotās Karalistes vidienes šarmu.

Atpazīstamākais kanāla tūres objekts, protams, ir Ponsijsiltas (Pontcysyllte) akvedukts, pa kuru kanāls šķērso slaveno lašu upi Dī. Tas ir gandrīz 40 metrus augsts un ļauj bez problēmām šķērsot bīstamās un krāčainās upes vietas. Kanāls ved pa akvedukta virsotni - no vienas puses tam ir margas un gājēju ceļš, bet no otras – skatu neaizsedz nekas, un tādējādi ikviens var izbaudīt fantastiski skaistu braucienu laivā vai šaurajā tūristu baržā. Šī vieta ir iekļauta Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

trivoo
Kanāls slavens arī kā skaists pārgājienu maršruts, īpaši gleznainas vietas ir Horsšū (
Horseshoe
) ūdenskritums un Bleika (
Blake
) dīķis, kā arī Snovdonijas kalnu pakāje un mājīgie
Lielbritānijas
ciemi ar senu vēsturi.  Llangollenas kanāla pirmsākumi meklējami jau 18. gadsimta beigās. Šīs kanālu sistēmas izveides mērķis, protams, bija saimniecisks – transporta ceļš, kas savieno vairākas upes. Līdzīgi kanāli no tā laika saglabājušies daudzviet Rietumeiropā. Pārsvarā pa kanālu transportēja ogles un dzelzs rūdu no raktuvēm uz ostām. Līdz pat 20. gadsimta 30 gadiem šo kanālu sistēmu aktīvi izmantoja transportēšanai.  Interesanti, ka Lielbritānijas parlaments 1944. gadā izdevis aktu par kanāla slēgšanu, tomēr pēc neilga laika izdots arī otrs akts, kas vēl 10 gadus ļāva to izmantot, jo tas nodrošināja ūdens piegādi vairākiem uzņēmumiem. Kad šim aktam vajadzēja beigt savu darbību, kanāls jau bija kļuvis par populāru ūdenstūrisma maršrutu un brīvdienu pavadīšanas vietu, tāpēc doma par tā slēgšanu tika atmesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!