Foto: RIA Novosti/Scanpix
Doties ceļā, redzēt jaunas zemes, iepazīt ļaudis, pamudināt var jebkas. Bet nav spēcīgāka pamudinātāja par paša iztēli un tās uzburtām ainām. Ja nezināt, kurp doties, noteikti var palīdzēt kāda no Latvijas grāmatnīcās atrodamajām grāmatām par ceļojumiem.

"Nepāla. Bodhisavas ceļš". Grāmatā fotomākslinieks un kaislīgs ceļotājs Andrejs Saļikovs apraksta savu svētceļojumu uz Nepālu - unikālu zemi, kurā savijas vairākas reliģijas un kultūras. Autors aicina doties viņam līdzi uz Nepālas skaistākajām un ievērojamākajām vietām - uz Pašupatinathas tempļu kompleksu, Nepālas pērli Patanu, seno Bhaktapūru, Budas dzimšanas vietu Lumbinī un daudzām citām. Viņš vēro Nepālu un tās iedzīvotājus ar svētceļnieka, nevis tūrista acīm, izceļot šīs zemes harmoniju un daudzveidību, pievēršoties gan tās vērienīgajai vēsturei, gan ikdienas dzīvei un paražām.

"Tuvie Austrumi. Fascinējošie Jordānijas, Sīrijas un Libānas dārgumi. Svētā zeme Izraēla". Grāmatas autors, nenogurdināms pasaules apceļotājs Pēteris Strubergs lasītājus aicina kopā ar viņu apmeklēt Jordāniju, Sīriju, Libānu un Izraēlu un izjust to fascinējošo gaisotni, kas joprojām valda šajās senajās Tuvo Austrumu zemēs: "Uzkāpsim kalnā, no kura Mozus ieraudzīja Apsolīto zemi, apbrīnosim seno nabatiešu klintīs izcirsto Petru, viesosimies pie tuksneša beduīniem, vērosim Mādabas mozaīku tapšanu, iegriezīsimies greznās mošejās un bagātīgos tirgos, atstāsim lūguma zīmītes pie Raudu mūra, izstaigāsim Kristus ciešanu ceļu, peldēsimies Nāves jūrā un svinēsim Pūrima svētkus." Tekstu papildina krāšņas grāmatas autora un viņa dzīvesbiedres Valdas fotogrāfijas, kas lieliski ilustrē stāstīto.

"Velokāpiens Muztagatā. Turpināt būt pašam sev. 7546 metru augstumā ar divriteni". 1996. gadā, kad inženieris-konstruktors Bruno Šulcs mēģināja veikt nobraucienu no 5642 metrus augstās Elbrusa virsotnes Kaukāzā, viņš piedzīvoja smagu kritienu. Bruno no bojāejas paglāba tikai brīnums un drauga Valentīna pašaizliedzīgā rīcība. Par šo piedzīvojumu tapa grāmata "Uzdrīkstēšanās Būt Pašam Sev". Pēc šī nelaimes gadījuma viņš no sava bīstamā vaļasprieka neatkāpās un izvirzīja sev vēl pārdrošāku mērķi, proti, pārspēt Ginesa rekordu kategorijā "lielākais augstums, kādā braukts ar velosipēdu". Tā sasniegšanai viņš izvēlējās 7546 metrus augsto Muztagatas virsotni Ķīnas rietumos pie robežas ar Tadžikistānu. Lai iecere piepildītos, Bruno bija nepieciešami pieci (!) mēģinājumi. Savā grāmatā viņš stāsta par piedzīvoto kalnā un par to, ko prasīja un ko deva ceļš uz mērķi, uz sava Sapņa īstenošanu. Lasītājam paveras arī lieliska iespēja uzzināt, kā tapa Bruno unikālais velosipēds, kas ir viens no vieglākajiem pasaulē, un neklātienē iepazīt vienu no mazāk zināmajiem Ķīnas reģioniem - Sjiņdzjanu, kuru šķērsojis slavenais Zīda ceļš un kurā mūsdienās islāmiskais dominē pār ķīnisko.

"Sarunas ceļā". Ceļošanas īstā būtība slēpjas piedzīvojumā, ko nav iespējams ne nofotografēt, ne ietērpt vārdos, - tas vienkārši jāizjūt," grāmatas "Sarunas ceļā" ievadā saka ceļotājs Juris Lorencs. Tomēr grāmatā "Sarunas ceļā" viņš mēģinājis vārdos ielikt to sajūtu, kas radusies, satiekot cilvēkus. Grāmatā atradīsit stāstus par autora piedzīvojumiem Marokā, Krievijā, Indijā, Jemenā, Moldovā, Ukrainā, Taizemē, Ēģiptē un katrā atrodams kāds īpašs vēstījums.

"Dzīvības un nāves Disnejlendā". Žurnālists un ceļotājs Lato Lapsa aizved pasaulē, kur mīt suņēdāji, žurkēdāji, zirnekļēdāji, sikspārņēdāji, pitonēdāji un pērtiķēdāji. Vietas, kur Džeka Londona un Žila Verna laiki vēl nav pavisam pagājuši. Vietas, kur šis tas vēl ir palicis neaprīts un nepieķēzīts. Indonēzija, Filipīnas, Kambodža un Laosa. Tāda dzīvības un nāves Disnejlenda - tur viss ir pa īstam, arī dzīvība un nāve visā to pasakainajā daudzveidībā.

"Kirgizstāna. Āzijas nepaklausīgā meita....", "Uzbekistāna. Starp zeltu un urānu", "Tadžikistāna. Seifs ar putniņiem". Šīs ir grāmatas no Elvitas Rukas un Aijas Bley kopīgi veidotā piedzīvojumu stāstu cikla "15 jukušas avis" par bijušajām padomijas republikām. "Aita ir bara dzīvnieks. Arī mēs, piedzimstot noteiktā laikā un vietā, kļūstam par bara sastāvdaļu. Cik liela ir izvēles brīvība - būt laimīgam un veidot savu dzīvi - ja lielie ģeopolitiskie procesi norisinās neatkarīgi no mums?" Uz šo jautājumu abas ceļotājas un pētnieces meklē atbildi. Bet lasītājam, lasot grāmatu, laiks paies, nemanot.

"Leišmalīte"
Izstaigāt visu Latviju - tāda savulaik bijusi izcilā latviešu dzejas patriarha Imanta Ziedoņa iecere. Daļa no tās tika īstenota nu jau leģendārajā grāmatā "Kurzemīte", tomēr tas bija tikai sākums. Imants Ziedonis kopā ar dēlu Rimantu savus novērojumus par Augšzemi jeb "Leišmalīti" veidoja teju 10 gadus, izpētot visu Latvijas pierobežu no Nidas līdz Ilūkstei. Apmeklēts katrs pagasts un ciems, katra skola, muzejs un baznīca. Bez steigas runāts ar ikvienu ceļā sastapto - izglītoto un ne pārāk, šiverīgo un bezdarbnieku, bramanīgo un trūcīgo, zemnieku un simtlatnieku. Mēģināts saklausīt latviešu valodu pat tur, kur tā vairs neskan. Grāmatu var pielīdzināt mutuļojošam kultūrvēstures katlam: tur kārtu kārtām klājas Krievijas vēsture un krievu teikas, Vācijas un Austrijas vēsture, Anglija, ASV, Baltkrievija... Un, protams, mūsu pašu tēvadēli un mātesmeitas, pagastveči un ierēdniecība, brīnišķās izloksnes, likteņvietas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!