Foto: Publicitātes foto

17. janvārī visā pasaulē, tajā skaitā arī 86 pašvaldībās Latvijā, ar daudz un dažādiem pasākumiem tiks svinēta piektā Pasaules sniega diena, dodot bērniem un pieaugušajiem iespēju iepazīt un arī izmēģināt visdažādākās ziemas aktivitātes.

Lai gan oficiāli Sniega diena tiek atzīmēta trešā janvāra svētdienā, vairākās vietās Latvijā šis pasākums izvēršas ilgāks un sākas jau, piemēram, piektdienā.


Kas ir Pasaules sniega diena?

Pasaules sniega diena (World Snow Day) ir ikgadējs Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) sniega festivāls bērniem un viņu ģimenēm, kas vienlaicīgi notiek dažādās vietās visā pasaulē. Tā ir daļa no FIS programmas "Vediet bērnus uz sniega", kuras mērķis ir dot bērniem un viņu vecākiem iespēju iepazīt un arī izmēģināt visdažādākās aktivitātes uz sniega. Iespēja izbaudīt prieku un radīt patīkamas atmiņas, kā arī radīt iedvesmu turpināt nodarboties ar ziemas aktivitātēm arī nākotnē. Sniega dienas mērķis nav noskaidrot vai atlasīt nākamos čempionus, bet gan dot iespēju bērniem un arī viņu vecākiem pārliecināties, ka aktivitātes uz sniega var kļūt par viņu ikdienu, kas sniedz pozitīvas emocijas un nodrošina veselīgu dzīvesveidu. Pasaules sniega dienas starptautiskais moto: "Explore, Enjoy, Experience."

"Ar katru gadu pieaug gan pasākumu organizatoru skaits, gan attiecīgi dalībnieku skaits. Īpaši priecīgi esam par faktu, ka 2014. un 2015. gadā ierindojāmies 2. vietā pasaulē pēc pasākumu norises vietu skaita," teikts Sniega dienas mājaslapā.

Ventspilī

Foto: Publicitātes foto

Sniega dienā, 17. janvārī, slēpošanas kalnā "Lemberga hūte" notiks dažādi izklaides un sporta pasākumi. Varēs nodoties, piemēram, distanču slēpošanai, mērojot veselības apļus. Katrs distanču slēpotājs, kurš apli veiks laika posmā no pulksten 12 līdz 14, saņems īpašu Sniega dienas sertifikātu.

Tāpat slēpošanas kalnā būs iespēja izmēģināt arī dažādus nestandarta braucamrīkus no velo entuziastu biedrības "Ghetto Bikes". Piemēram, sniega riteņus (SnowBikes), BoardBikes, kuri apvieno velo braukšanu ar snovborda elementiem, kā arī Latvijā līdz šim vēl neiepazīto produktu - Sled Dogs sniega slidas, kuras ir pasaulē pirmās patentētās sniega slidas. Slēpošanas kalnā būs pieejami četri sniega slidu pāri, ko varēs izmēģināt bez maksas.

Pasākumā būs izveidotas stafetes, kurās katrs gribētājs varēs pārbaudīt savus spēkus. Lai nenosaltu, "Lemberga hūte" cienās savus viesus ar tēju, kā arī tiks iekurināts ugunskurs, kur varēs cept līdzi paņemtās desiņas vai vienkārši sasildīties. Pasākuma norises laiks no pulksten 12 līdz 16.

Svarīgi: Uz distanču slēpošanu vēlams ierasties ar savu inventāru. Slēpošanas kalna nomā ir pieejami vien 20 distanču slēpošanas komplekti.

Vairāk informācijas: www.venstpils.lv

Jelgavā

Foto: Publicitātes foto

"Sporta servisa centrs" sadarbībā ar Jelgavas Ledus sporta skolu un Zemgales Olimpisko centru sestdien, 16. janvārī, rīko Sniega dienu Jelgavā. Aktivitāšu sākums pulksten 12 Pasta salā pie slidotavas.

Jelgavas sniega dienā plānots distanču slēpošanas aplis, veiklības brauciens ar ragaviņām, kā arī sportiski uzdevumi ar slidošanas un hokeja elementiem. Dalībnieki, kuri būs piedalījušies vismaz trīs aktivitātēs, saņems piemiņas medaļu, savukārt veiksmīgākajiem dalībniekiem garantētas pārsteiguma balvas.

Svarīgi: Aktivitāšu dalībnieki tikšot nodrošināti ar sporta inventāru, taču līdzi var ņemt arī savas slēpes, ragaviņas un slidas.

Vairāk informācijas: www.sports.jelgava.lv

Foto: Publicitātes foto

Ja plānojat braucienu uz Jelgavu, par citām pilsētā un tās apkaimē pieejamajām ziemas izpriecām lasiet šeit.

Valkā un Ērģemē

15. janvārī pie Ērģemes pamatskolas notiks Sniega dienai veltīts pasākums "Lieli un mazi uz sniega", kur varēs piedalīties tādās aktivitātēs kā bumbiņas mešana mērķī, ragaviņu vilkšana un stumšana, ātrslidošanas, slēpošanas trases, tālākais nobrauciens no kalniņa, sniegavīru celšana u.c.

Svarīgi: Visu pasākumu norise atkarīga no laika apstākļiem.

Savukārt Valkas brīvdabas estrādē 16. janvārī sākot no pulksten 11, būs iespēja nodoties dažādām aktivitātēm ap un ar sniegu – garākais nobrauciens no kalna ar ragaviņām, sniega stafete, piku mešana mērķī, ragaviņu vilkšana, ziemas foto stūrītis un vēl citas ziemas aktivitātes.

Pasākuma vietā būs arī ugunskurs un silta tēja tiem, kuri jutīsies nosaluši. Par piedalīšanos pasākumā, dalībnieki saņems veltes ar sniega dienas simboliku.

Vairāk informācijas: www.valka.lv

Vairāk par dažādām apskates vietām Valkā un Igaunijas pilsētā Valgā lasiet šeit.

Talsos

Talsu novadā šogad pirmo reizi "Sniega diena 2016" skolām, sākums pulksten 10 "Kamparkalnā". Popularizējot sportiskas aktivitātes svaigā gaisā, Sniega dienā tiks izmēģinātas dažādas aktivitātes — stafetes, nobraucieni no kalna, ragaviņu vilkšana, šaušana ar pneimatisko šauteni, sniegavīru velšana, "biatlons"— sniega piku mešanā mērķi, slēpošana un vēl daudz kas cits.

Noslēgumā tiks iekurts ugunskurs un baudīta silta tēja. Labākā komanda saņems Sniega dienas kausu, savukārt katrs dalībnieks — Latvijas Slēpošanas savienības apliecinājumu par piedalīšanos pasākumā.

Vairāk par apskates vietām Talsos lasiet šeit.

Valmierā

16. janvārī visi aicināti piedalīties aizraujošās aktivitātes Dīvaliņu pļavā, kurā, sākot no pulksten 10.40, ģimenēm būs iespēja nodoties kopīgai pikošanās tūrei, doties izbraucienā ar savām ragaviņām un slēpēm vai organizatoru sagādātiem ledus ronīšiem pa īpaši sagatavoto trasi, kā arī izmēģināt pastaigām jaunās sniega kurpes.

Pēc jautri pavadītās dienas dalībniekiem būs iespēja nofotografēties speciālajā Sniega dienas foto stūrī, sasildīties ar siltu tēju, kā arī piedalīties dažādu pārsteiguma balvu izlozē.

Vairāk informācijas: www.valmiera.lv

Siguldā

Svētdien, 17. janvārī, no pulksten 11 līdz 14 Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centrā, Puķu ielā 4, notiks dažādas sniega aktivitātes, kur lielais Sniegavīrs ar draugiem no teātra "Zīļuks" aicinās lielus un mazus piedalīties Pasaules sniega dienā.

Svētdien paredzēta vingrošana kopā ar pasākuma vadītāju, mūziķi, ielu vingrotāju Kasparu Zlidni, ledus sniegavīra skulptūras veidošana sadarbībā ar "Frostiart Baltic", dažādas sniega atrakcijas un ģimeņu stafetes.

Foto: Publicitātes foto

Pulksten 11.30, 12.30, 13.30 pārgājiens ar sniega kurpēm instruktora vadībā, kura laikā būs iespēja uzzināt vairāk par sniega kurpēm, to tapšanu un kādos gadījumos tās ir nepieciešamas.

Svarīgi: Sniega kurpju skaits ir ierobežots, iepriekš nepieciešams pieteikties pa tālruni 29391554. Rīkotāji iesaka līdzi ņemt ragaviņas un slēpes.

Vairāk informācijas: www.sigulda.lv

Engurē

Foto: Shutterstock

Šogad laikapstākļi beidzot ļauj izbaudīt kārtīgus ziemas priekus arī piejūrā dzīvojošajiem, tāpēc jau 16. janvārī visi aicināti arī uz Engures stadionu, lai iepazītos un izmēģinātu visdažādākās aktivitātes! Jau no pulksten 11 pēc oficiālas sezonas atklāšanas Engures hokeja laukumā norisināsies stafetes bērniem ar ātrslidošanas un hokeja elementu izpildīšanu, bet pulksten 12.30 sāksies zibensturnīrs hokejā. Sniega dienas gaitā norisināsies arī sacensības distanču slēpošanas sprintā, stafetes bērniem un vecākiem. Ātrākajiem dalībniekiem un bērniem – pārsteiguma balvas.

Par jauku noskaņojumu un mūziku rūpēsies DJ Čalma, visas dienas garumā būs iespējams baudīt tēju, cepumus, siltu zupu.

Svarīgi: Engures pagasta pārvalde sadarbībā ar atpūtas kompleksu "Milzkalns" visiem interesentiem nodrošinās bezmaksas slēpošanas inventāra nomu.

Vairāk informācijas: www.enguresportam.lv

Rīgā

Foto: LETA

Jau 16. janvārī no pulksten 11 līdz 16 ziemas festivāla "Pasaules sniega diena" aktivitātes notiks Rīgas Sporta un aktīvās atpūtas centrā, Uzvaras bulvārī 15.

Šī gada pasākuma programmā iekļauta gan sniega piku mešana mērķī, gan sniega kameru vilkšana, slēpošana un dažādas citas, sportiskas atrakcijas. Distanču slēpošanas pamatus palīdzēs apgūt Latvijas sporta speciālisti, tiks piedāvāta iespēja iejusties biatlonista lomā un speciālistu vadībā varēs izmēģināt spēkus šaušanā pa biatlona mērķiem. Klātienē varēs iepazīt un izmēģināt arī ziemas triatlonā iekļautās disciplīnas. Vienlaicīgi ar sportiskajām atrakcijām notiks arī ziemas tematikai veltīts zīmēšanas un domrakstu konkurss.

Svarīgi: Tiem, kuri vēlas savus spēkus pierādīt distanču slēpošanas sagatavotā trasē, līdzi jāņem pašiem savs inventārs.

Vairāk informācijas: www.sniegadiena.lv

Lielvārdē

Foto: Scanpix

Arī pie kultūras nama "Lielvārde" 17. janvārī notiks dažādas aktivitātes Sniega dienas ietvaros. Jau no pulksten 10 starts tiks dots dažādām aktivitātēm – sniega bols (futbola spēle 2 pret 2 īpašos apstākļos), sniega bumba (tautas bumbas spēle 3 pret 3 ziemīgos apstākļos), gan pa lielu trasi sniegā, gan uz ledus norisināsies ragavu vilkšana, slidošana ap saliņu.

Savukārt no pulksten 12.30 auto stāvlaukumā aiz kultūras nama tiks demonstrēti "Auto prieki" jeb paraugdemonstrējumi, kā uzvesties ziemā ar auto. No pulksten 13 pie kultūras nama tiks dots starts Baskāju skrējienam, kura dalībnieki paši varēs izvēlēties savu distanci atbilstoši fiziskajai sagatavotībai un veselības stāvoklim.

Svarīgi: Aktivitātēm nepieciešamas savas ragavas un slidas. Auto paraugdemonstrējumu dēļ minētais stāvlaukums auto novietošanai pasākuma laikā no pulksten 9.30 līdz 13.00 nebūs pieejams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!