Foto: Shutterstock

Bauskas novada Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Bauskas muzeju ir izveidojis bezmaksas audio gidu latviešu, krievu un angļu valodā "Bauskas ebreju stāsts". Tas publiski visiem interesentiem pieejams "Izi.travel" lietotnē, līdzīgi kā citi tūrisma informācijas centra veidotie audio gidi.

Kā skaidro novada Tūrisma un informācijas centrā, ideja par šāda audio gida izveidošanu radās tāpēc, ka Bauskas būtiska kultūras mantojuma daļa ir saistīta ar ebrejiem – par to interesējas gan šo cilvēku senči, gan tūristi, gan vietējie iedzīvotāji. Vienlaikus Tūrisma informācijas centrs ir aktīvi iesaistījies arī Latvijas Universitātes (LU) projektā "Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu" ("MemoTours"), līdz ar to audio gids ir loģisks un mūsdienīgs rīks kā komunicēt un pasniegt šo tēmu.

Projekta vadītāja, vadošā LU pētniece, Dr.oec. Aija van der Steina atzīmē, ka "MemoTours" projekta rezultāti atklāj, ka, lai arī Bauskas iedzīvotājiem ir zināšanas par traģiskajiem vēsturiskajiem notikumiem pilsētā un tās apkārtnē, ir svarīgi šīs vietas padarīt redzamas. Turklāt ebreju devumu nepieciešamas popularizēt ne tikai pilsētas viesiem, bet arī vietējiem iedzīvotājiem, īpaši jauniešiem.

"Traģisko pagātnes notikumu piemiņas vietas ir kā tilts starp pilsētas pagātni un nākotni. Manuprāt, pēdējos gados Bauskā šis tilts tiek veiksmīgi stiprināts, lai arī ne vienmēr tas ir viegli," teic van der Steina.

Kopumā audiogidā apkopotas 17 vietas, kas vēsta par ebrejiem Bauskā. Tostarp maršrutā iekļauti lūgšanu nami, memoriāli, Bauskas geto, uzņēmējdarbībai nozīmīgas vietas, skolas, un citi. Lai noklausītos audio gidu datorā spied ŠEIT. Ja vēlies to noklausīties mobilajā ierīcē, "Google Play" lejuplādē lietotni "izi.travel" un atrodi gidu "Bauskas ebreju stāsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!