Foto: F64
Pasaulē ir vairākas viesnīcas, kur vārdi "ieslodzīts četrās sienās" šķiet visai ironiski, jo, ticiet vai nē, kādreiz to telpās ir atradušies cietumi. Nedaudz remonta, krāsas, jaunu mēbeļu, dekorāciju un – voilà – kādreizējās ieslodzījuma kameras ir pārvērtušās par viesnīcu numuriņiem! Sagatavojieties savā priekšā ieraudzīt metāla restes un smagas dzelzs durvis: laipni lūgti viesnīcās – cietumos!

Löwengraben viesnīca Lucernā

Foto: F64

Vienu nakti cietumā var izbaudīt Löwengraben viesnīca Lucernā, kas ir pirmā viesnīca-cietums Šveicē. Ēka tika celta 1862. gadā un līdz 1998. gadam tika izmantota kā Lucernas centrālais cietums. Pēc tam tā tika pārveidota par viesnīcu, kur šobrīd var nakšņot numuriņos, kas iekārtoti kādreizējās cietuma kamerās. Ir pieejams arī smalkāks numuriņš, kas izveidots bijušā cietuma direktora kabinetā. Löwengraben viesnīcā var atpūsties arī bārā ar visai atbilstošu nosaukumu – „Alcatraz”.

Malmaison viesnīca Oksfordā


Nakti aiz dzelzs durvīm var piedzīvot arī Lielbritānijā, Malmaison viesnīcā Oksfordā. Šajā 4 zvaigžņu viesnīcā reiz atradās Oksfordas cietums, kas tika aizvērts 1996. gadā. Bijušā cietuma A spārna ieslodzījuma kameras ir pārveidotas par 38 viesu istabiņām, savukārt telpās, kur reiz tika izpildīti nāvessodi, ir iekārtoti administratīvie biroji. Viesnīcas numuriņos ir saglabātas oriģinālās dzelzs durvis un restotie logi, kas visu laiku atgādina, ka reiz šajā vietā mita notiesāti noziedznieki. Lai cik dīvaini tas nebūtu, šī ir arī populāra kāzu svinību vieta.

Hostelis Celica Ļubļanā


Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā atrodams hostelis Celica, ko Lonely Planet ir nodēvējis par vienu no labākajiem un stilīgākajiem hosteļiem visā pasaulē. Kādreizējo militārā cietuma ēku 1882. gadā uzcēla Austroungārijas armija. Šobrīd ēka ir pilnībā renovēta un kādreizējās ieslodzīto kamerās ir iekārtotas 20 istabiņas. Katrai no tām ir savs unikāls dizains un iekārtojums, kuru autori ir dažādi mākslinieki un arhitekti. Hosteļa istabiņās ir saglabātas oriģinālās durvju un logu restes. Celica hostelis atrodas ļoti izdevīgā vietā – pašā Ļubļanas centrā, vien 300 metrus no centrālās dzelzceļa stacijas un autoostas.

Four Seasons Sultanhamet Stambulā


Stambulā, kādreizējā Sultanahmet cietumā ir iekārtota Four Seasons luksusa viesnīca. 1919. gadā celtā ēka ir pilnībā pārveidota, lai atbilstu mūsdienu turīgo ceļotāju prasībām, tomēr tās ārējais veidols joprojām atgādina par Sultanhamet vēsturi. Kādreizējā cietuma pastaigu pagalmā izveidots dārzs un viesnīcas restorāna terase pusdienošanai ārā, savukārt sargtorņos ir iebūvēti viesnīcas lifti. No Four Seasons Sultanhamet numuriņu logiem paveras lielisks skats uz jūru un Sofijas katedrāli.

Karosta Liepājā

Foto: DELFI

Cietuma atmosfēru var baudīt arī tepat Latvijā, Liepājas Karostā, tomēr šajā vietā ir jārēķinās ar to, ka nakšņošana nenotiks komfortablā 4 zvaigžņu viesnīcā. Karostas ēka tika būvēta ap 1900. gadu un līdz 1997. gadam tās telpās dažādas militārpersonas izcieta disciplinārsodus. Nakšņošana šajā „viesnīcā” būs tiešām neaizmirstams piedzīvojums. Nakti var pavadīt uz cietuma kameru lāviņām vai dzels gultām un brokastīs baudīt īstu cietuma maltīti. Šo visai drūmo vietu vēl baisāku padara tas, ka Karostas cietumā var sastapties arī ar dažādām neizskaidrojamām parādībām – soļu skaņām un staigājošiem tēliem gaiteņos, kameru durvju atvēršanos un spuldzīšu izskrūvēšanos. Nakts Karostā būs pa spēkam tikai drosmīgajiem.

Långholmen viesnīca Stokholmā


Viesnīcu-cietumu pulkam piepulcējas arī Långholmen viesnīca, kas atrodas pašā Stokholmas centrā, uz Långholmen salas. Ēka tika būvēta 19. gadsimta sākumā un līdz pat 1975. gadam tika izmantota kā cietums. Viesnīca šajā vietā tika atvērta jau 1989. gadā un 2008. gadā visas viesnīcas istabiņas tika renovētas. Viesnīcā ir saglabātas smagās metāla durvis un mazās istabiņas, kas neļauj aizmirst par ēkas vēsturi. Långholmen personāls sola katra numuriņa viesim piešķirt arī durvju atslēgu un brokastīs pasniegt ko vairāk par maizi un ūdeni. Šajā viesnīcā izveidots arī cietuma muzejs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!