"Liepājā pie vētru, rudens un pat vasaras ainām visi pieraduši. Visticamāk, ka ar tādām fotogrāfijām vairumam liepājnieku piepildītas tālruņu atmiņu kartes. Arī mājas albumos sakrāti varenie skati jūras krastā, viļņi, kas triecas krastos, mierīgie vasaras saulrieti. Bet ar skaistām ziemas ainavām liepājnieki gan tiek priecēti krietni retāk. Tieši šajās dienās apledojušie stāvkrasti, fortifikācija Karostā un bangojošā jūra," piesakot brīnumskaistu ziemas video no Zemeļu fortiem, kas uzņemts nedēļas nogalē, teikts Liepājas pilsētas domes oficiālajā "Facebook" profilā.

Karosta – lielākā vēsturiskā militārā teritorija Baltijā – aizņem aptuveni trešdaļu Liepājas teritorijas tās ziemeļu daļā. Tā ir daļa no Liepājas, bet reizē – pasaule pati par sevi. Karosta ir valdzinoša savā skarbumā, brīnumaina, paradoksāla un unikāla vieta ne tikai Latvijas, bet arī pasaules vēsturē un arhitektūrā. Karosta būvēta 19. un 20. gadsimta mijā kā Krievijas impērijas militārā bāze, un šodien te pilsētvidē savdabīgi savijas cariskās Krievijas militārā elegance un padomju militārisma robustums.
Karosta var patikt, var arī nepatikt, bet noteikti neatstāj vienaldzīgu, zina teikt paši liepājnieki.
Šī gada janvāra sākuma lielais aukstums un vējš jūrā Ziemeļu fortos izveidojis neparastas skulptūras, ko var apbrīnot arī video.

Ziemeļu forti ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa un būvēti, lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi no iespējamā ienaidnieka uzbrukuma. Nocietinājumu sistēma apjoza visu pilsētu. 1908. gada novembrī, mazāk nekā 10 gadus pēc tā uzbūvēšanas, Liepājas cietoksni likvidēja, jo atzina, ka tā celtniecība bijusi stratēģiska kļūda. Daļu lielgabalu demontēja un aizveda uz Kauņas cietoksni Lietuvā, daļu pārkausēja. Artilērijas baterijas, pazemes būves un pulvera noliktavas mēģināja spridzināt, taču tas nedeva gaidīto rezultātu un tā cariskās Krievijas tā laika jaunākā un modernākā cietokšņa paliekas ir saglabājušās līdz mūsdienām. Ziemeļu fortus ar pazemes labirintiem iespējams apskatīt gida vadībā, skaidro Liepājas Tūrisma informācijas centrā (TIC).

Lūk, vēl citi TIC ieteikti maršruti un objekti, ko apskatīt Liepājā.

Nesen rakstījām arī par cilvēku iemūžinātām ziemas dabas skulptūrām Pāvilostā. Vairāk par to šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!