Livonijas ordenis, vācu, zviedru, dāņu monarhi un laiks, kas pavadīts Krievijas impērijas pakļautībā, Igaunijā atstājis bagātīgu vēstures mantojumu. Kopš 13. gadsimta Igaunijā uzceltas vairāk nekā 1000 pilis un muižas.

Daudzi kultūras pieminekļi rāda seno laiku arhitektūras greznību un ir atvērti visiem vēstures interesentiem, bet citās muižās un pilīs ierīkotas viesnīcas, restorāni un SPA centri, kas seno laiku aristokrātu dzīves greznību ļauj izbaudīt ar 21. gadsimta vērienu. Igaunijas pilīs iespējams arī apgūt jaunas prasmes, meklēt iespējas aktīvai atpūtai vai pat drosmīgi sastapties ar tur mītošajiem spokiem.

Sadarbībā ar Igaunijas tūrisma portālu Visitestonia.com piedāvājam idejas ceļojumiem uz Igaunijas pilīm un muižām.

Muižas un pilis Igaunijas salās

Muižas un pilis Dienvidigaunijā

Latvijai tuvākā Igaunijas daļa ir Dienvidigaunija, kur slēpjas ne viens vien arhitektūras piemineklis.

Majestātiskās Alatskivi pils (attēlā) apmeklētāji kļūs par lieciniekiem greznībai, kādu šeit baudīja baroni, kuri šeit mita pirms vairākiem gadsimtiem. Muzejā iespējams piedalīties spēlē "Baronam pa pēdām!", kā arī paviesoties komponista Eduarda Tubina muzejā. Šeit pieejami arī izsmalcināti numuriņi tiem, kas pilī vēlas pārlaist nakti.

Senākas vēstures cienītājiem varētu patikt 16. gadsimta Livonijas karaļa Magnusa rezidencē – Peltsamā pilī. Peltsamā akmens pils tika uzbūvēta upes krastā 1272. gadā. Vairākkārt nopostīto cietoksni Voldemārs Johans fon Lauvs 18. gadsimtā pārbūvēja par lepnu rokoko stilā veidotu pili.

Karš nesaudzēja arī šo ēku - pils un lielgabalu tornī izbūvētā baznīca 1941. gadā nodega. Baznīca tika atjaunota 1952. gadā, arī pils mūriem veikta konservācija. Tagad Peltsamā pils pagalmā notiek brīvdabas pasākumi. Tiem, kam nepieciešama apkārtnes karte vai gribas uzzināt ko vairāk par pili, noderēs informācijas punkts, kas atrodas ārējā pils pagalmā. Turpat ir arī Peltsamā muzejs, vīna pagrabs ar ēdienu muzeju, Igaunijas Preses muzejs, galerija pART, keramikas darbnīca, rokdarbu darbnīca un pils restorāns.

Viena no vislabāk saglabātajām Igaunijas muižām ir Olustveres muiža, kas papildus ekskursijai piedāvā piedalīties arī amatnieku vadītās meistardarbnīcās.

Savukārt pēc Anglijas Vindzoru pils parauga celtā Sangastes pils iekļauta pat "National Geographic" dzelteno logu tūrisma ceļvedī. Pils restorānā pasniedz vietējos ēdienus un no Sangastes rudziem ražotu īstu rudzu degvīnu. Turpat var apskatīt arī stalli, pienotavu, klēti, ūdenstorni un dendroparku.

Muižas un pilis Igaunijas rietumu daļā

Ziemeļigaunijas ievērojamākās muižas un pilis

Piļu un muižu mednieki noteikti nebūs vīlušies, dodoties uz Igaunijas Ziemeļu pusi. Viesojoties Tallinā, jādodas aplūkot Igaunijā greznāko - Kadriorgas pili. Baroka stila pilī apskatāma Igaunijas Mākslas muzeja ārzemju mākslas kolekcijas izstāde, bet tikpat ievērības cienīgs ir grandiozais Kadrioru parks ar krāšņām rozēm, kas ieskauj pili.

No Tallinas netālajā Rakveres pilsētā kalna galā cēli izslējusies Rakveres Ordeņa pils. Pils kambari slēpj daudz aizraujošu pārsteigumu, un viduslaiku atrakcijās iespējams piedalīties arī pils pagalmā, kur atrodams ne vien bruņinieku cīņu laukums, bet arī krogs, vīna darītava un pat aizgalds pilī mītošajiem dzīvniekiem.

Kukruses Polārā muiža aizraus ar neparasto un atraktīvo ekspozīciju. Tā ir īsta ziemas atpūtas vieta. Te iespējams braukt suņu pajūgā un polārajā kajakā, kā arī slidināties no kalniņa. Tiem, kas interesējas par modi, ir iespēja pielaikot 18.-19. gadsimta apģērbu un sajusties kā īstam augstmanim.

Igaunijas un Krievijas robežpilsētā Narvā atrodas vecākais un lielākais cietoksnis Igaunijā, kas būvēts 13.–17. gadsimtā, - kopā ar Ivangorodas cietoksni Narvas upes pretējā krastā tas veido unikālu arhitektūras ansambli, kas ir viens no Ziemeļeiropas ievērojamākajiem šāda veida vēstures pieminekļiem. Apmeklētājiem atvērti ir cietokšņa trīs spārni un Hermaņa tornis.

Lahemā nacionālā parka muižas

Ziemeļu krastā, vien stundas brauciena attālumā no Tallinas atrodas Igaunijā un visā bijušajā Padomju Savienībā pirmais nacionālais parks – Lahemā jeb Līču zeme. Tomēr gleznainās piekrastes un purvu ainavas, lāču, aļņu, lūšu un citu mežu iemītnieku apdzīvotie neskartie meži un upes, kas grauž ceļu caur kaļķakmens klintīm, kā arī neskaitāmi daudz ģeoloģisko pieminekļu nebūt nav vienīgās vērtības, ko ceļotājs tur atradīs. Lahemā atrodas arī četras vēsturiskas muižas, turklāt trīs no tām uzņem gan ekskursantus, gan tos, kuri vēlas šeit uzkavēties arī ilgāk.

Palmses muiža un brīvdabas muzejs ir Igaunijā pirmais pilnībā atjaunotais muižas komplekss ar parkiem, dārziem un vēsturiskām ēkām. Pēc muižas un tās 210 hektāru plašās teritorijas apskates iespējams doties izjādē ar zirgu vai izbraucienā ar laivu, piedalīties vīna vai degvīna degustācijā, kā arī apgūt ko jaunu amatnieka darbnīcā. Tomēr viesiem jābūt gataviem šeit aci pret aci sastapties ar bijušo muižas iedzīvotāju spokiem, kas var būt arī visai nešpetni. Palmses muižas stallī ierīkots arī Lahemā informācijas punkts.

Sagadi muižas vēsture sniedzas vairāk nekā 500 gadu senā pagātnē. Patlaban Sagadi izveidojusies par pazīstamu dabas izglītības, kultūras un tūrisma centru. Kompleksa apsaimniekošanu uzņēmusies Igaunijas mežu pārvalde. Muižas darbinieki ir lieliski pavadoņi ekskursijās pa apkārtējo apkaimi, kuras turklāt notiek arī pēc tumsas, kad meža dzīvnieki un putni tikai mostas.

Sagadi teritorijā ierīkots arī moderns un interaktīvs Meža muzejs un dabas skola. Muižā darbojas arī ērta viesnīca un lielisks restorāns. Kā Igaunijā tiek vēroti lāči, lasiet šeit.

16. gadsimtā celtās Vihulas muižas kompleksā patlaban ierīkota ekskluzīva SPA viesnīca un restorāns, līdz ar to iekštelpas apskatīt var tie, kas uzkavējas ilgāk. Dīķis un parks, kas ieskauj muižas kompleksu, rada nesteidzīgu atmosfēru, kas kā radīta relaksējošām SPA brīvdienām. Savukārt muižas restorāna vajadzībām šeit iekopts dārzs, un tiek audzēti arī truši un citi dzīvnieki.

Igaunijas pilis un muižas fotogrāfijās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!