Foto: Ogresbalss.lv
Garās svētku brīvdienas vien rokas stiepiena attālumā, bet ja plāni, kā tās pavadīt, vēl nav sevišķi skaidri, nebēdā, jo "Tūrisma Gids" piedāvā dažādas idejas, kur pabūt un ko vērts redzēt šajos svētkos.

Vairāk nekā 3500 gaismiņu iedegšanās botāniskajā dārzā Salaspilī

Foto: Māris Lazdāns

25. decembrī no pulksten 16, līdz ar tumsas iestāšanos, ar vairāk nekā 3000 svecēm un 500 gaismas lukturīšiem tiks izgaismota Nacionālā botāniskā dārza teritorija Salaspilī, bet oranžērijas komplekss iekrāsosies ziemeļblāzmas krāsās, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Sveču meža idejas un realizācijas autore Zane Rašmane.

Pēc pastaigas pa izgaismotajām botāniskā dārza takām ikviens aicināts ieklausīties Ziemassvētku skaņās oranžērijas dārzā un iepirkties mājražotāju un amatnieku tirdziņā.

Noskaņu pasākums "Sveču mežs" jau piekto gadu aicina Latvijas iedzīvotājus iepazīt brīnumaino Latvijas dabu, taču pirmoreiz pasākums norisināsies Nacionālajā botāniskajā dārzā. Dārza kopējā platība ir 129 hektāri un, lai apskatītu visu dārzu, būtu nepieciešamas vairākas dienas. Tāpēc noskaņas baudīšanai izvēlēta pastaigu taka, kas vijas cauri rozārijam, skujkokiem un rododendriem, apmetot cilpu ap ošu un bārbeļu apstādījumiem virzienā uz oranžēriju.
Vairāk lasi te.

Sniegavīru saiets Dobelē

Foto: Publicitātes attēli

Baltie, varenie sniegavīri, kuri brīvdienās gaida arī tevi, jau ilgi ir pazīstami un pamatoti kļuvuši par Dobeles ziemas vizītkarti. Baltijas valstīs un arī Eiropā Dobele ir vienīgā pilsēta, kur visu ziemu var satikties ar patiešām dižajiem sniegavīriem, "Tūrisma Gids" pastāstīja Dobeles novada tūrisma informācijas centra vadītāja Anita Banziņa. Deviņu gadu laikā ir tapis gandrīz simts dažādu sniegavīru – muzikanti, dzejnieki, dažādu profesiju pārstāvji, karaļi un bruņinieki, sportisti un kosmonauti. Daudzi, čakli savu laiku nokalpojuši, devušies jau prom, bet katru gadu top arvien jauni tēli un vēl nebijušas instalācijas.

Devītā sniegavīru saieta tēma ir Latvijas simtgade un tautas varonis – Lāčplēsis. Dobelnieki un pilsētas viesi tāpēc līdzās jau iepriekšējos gados iepazītajiem tēliem Dobeles laukumos var satikt Lāčplēsi un Melno bruņinieku, Spīdalu, Laimdotu un Kangaru. Sniegavīru saimi papildina arī jauni pasaku tēli – karalis un kaķītis, Vēja māte un Sprīdītis. Vairāk lasi te.

Skaņākalna sveču mežs


25. decembrī no pulksten 15 Skaņākalna dabas parkā, Mazsalacā, notiks īpaši skaists pasākums "Sveču mežs Skaņajā kalnā", Mazsalacas novada tūrisma informācijas centra pārstāvji pastāstīja "Tūrisma Gids".

Parkā pie Sapņu trepēm pārsteigs gaismu šovs "Noskaņu mežs", bet, dodoties tālāk pa taciņām, no pulksten 16 Rūķu takā Čučumuižas rūķi aicinās bērnus un vecākus uz Ziemassvētku ieskandināšanu.

Skaņākalna klints no pulksten 17 apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņas koncerts kopā ar Normundu Rutuli un bērnu vokālo grupu "Dzeguzīte". Pasākumu vadīs Ziemassvētku rūķis, mazsalacietis Kaspars Kārkliņš. Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus Ziemassvētku našķus, amatnieku darinājumus un piedalīties laimes akā. Vairāk informācijas šeit.

Svaiga gaisa baudīšana slidotavās

Foto: Daugavpils pilsētas dome

Ja brīvdienās prāts raisās uz nedaudz aktīvākām izklaidēm, vērts apdomāt iespēju par izslidošanos. Piemēram, Rīgā sākusi darboties publiskā slidotava pie Rīgas Kongresu nama, kas apmeklētājiem ir pieejama bez maksas, taču tiem, kuriem nav sava inventāra, būs iespēja inventāru nomāt, jo pie slidotavas darbosies arī nomas punkts, pastāstīja Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde. Slidotava darbojas katru dienu no pulksten 11 līdz pulksten 22, bet brīvdienās un svētku dienās – no pulksten 9 līdz 22. Slidotava darbosies arī gadumijā, sākot no 31. decembra pulksten 9 līdz pat 1. janvāra 2 naktī, norāda Vilde.
Šobrīd pilsētā jau darbojas mākslīgā ledus slidotava pie Rīgas 84. vidusskolas, bet, iestājoties atbilstošiem laika apstākļiem, proti, salam, dabīgā ledus slidotavas būs pieejamas arī pie Rīgas Daugavgrīvas vidusskolas, pie reģionālā sporta centra "Sarkandaugava", pie reģionālā sporta centra "Ķengarags" un Rīgas ziemas sporta un atpūtas parkā, Uzvaras bulvārī.
Darbu sākušas arī slēpošanas trases Uzvaras bulvārī un Lucavsalā. Vairāk lasi te.

Tiem, kas noilgojušies pēc ziemas priekiem, vērts apsvērt ideju arī par Daugavpils apmeklējumu, kur aukstās sezonas laikā atvērta bezmaksas slidotava, "Tūrisma Gids" pastāstīja Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras tūrisma konsultante Karolina Dedele. Ikviens aicināts nākt ar savām slidām, bet tiem, kam nepieciešams, svarīgi zināt, ka pie slidotavas slidas varēs saņemt bez maksas. Šajā gadījumā īpaši jāizceļ 120 metrus garos ledus celiņus, pa kuriem nesteidzīgi varēs baudīt ziemas vilinājumu. Kā minēts Latgales plānošanas reģiona mājaslapā, tā ir šāda veida vienīgā slidotava Baltijā. Vairāk informācijas atradīsi te.

Ziemassvētku vecīša rezidences apciemošana

Foto: Publicitātes attēli

Ja ir vēlēšanās sajust gaisā virmojošo svētku sajūtu un vaigā paviesoties pie paša Ziemassvētku vecīša, vērts doties uz "Burtniekiem" Daugavpils novadā, jo tur interesentus jau no decembra sākuma gaida Ziemassvētku vecīša rezidence, kas interesanta ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Rezidences centrālā vieta ir Ziemassvētku vecīša māja, kur viņš pieņem visus apmeklētājus, uzklausa dzejoļus un iepazīstina apmeklētājus ar savu mājvietu. Tomēr apmeklētājus sagaida arī dažādas citas aktivitātes. Piemēram, regulāri notiek teatralizētas izrādes, kā arī rezidences teritorijā iespējams apmeklēt rūķu darbnīcu, kur meklējami dažādi rūķi ar interesantiem dzīvesstāstiem. Bērniem, apmeklējot darbnīcu, ir iespējams uzrakstīt un nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, "Tūrisma Gids" pastāstīja Daugavpils novada pašvaldības aģentūras "TAKA" tūrisma organizatori.
Paši drosmīgākie var apmeklēt arī baiļu alu, kur katrs var iziet pārbaudījumus un pārvarēt savas bailes. Interesanti ir tas, ka šī istaba atrodas Ziemassvētku vecīša mājas pagrabstāvā, jo tiek uzskatīts, ka negatīvas emocijas ir jātur kaut kur pazemē. Nelielu ieskatu, kā tur šogad izskatās, atradīsi te.

Gaismas parks Jūrmalā

Foto: Publicitātes attēli

Jau otro gadu pēc kārtas decembrī Jūrmala tumšajās vakara stundās iemirdzas nedaudz spožāk nekā ierasts, jo interesentus gaida īpašais Gaismas parks. Šogad Dzintaru mežaparks papildināts ar jauniem mirdzošiem gaismas elementiem. Parka apmeklētāju jau iemīļotos dekorus, kas veidoti no 85 tūkstošiem LED gaismiņu, papildina īpaša aleja – Piena ceļš, kurā ikviens var saskatīt krītošas zvaigznes un ievēlēties vēlēšanos. Alejas koka galotnes atgādina zvaigznājus naksnīgās debesīs. Savukārt 14 hektārus plašo parka teritoriju šogad "apdzīvos" lāču, ežu un vāveru ģimene, kā arī citi meža zvēri.

Lielākais un iespaidīgākais no gaismas dekoriem arī šogad ir parka tiltiņš – arka, kas veidota jūras viļņa formā. Gaismas tiltiņu veido LED gaismu virtenes kopumā 3,5 kilometru garumā. Dzintaru mežaparka 33,5 metrus augsto skatu torni rotā no gaismas dekoriem veidotas sniegpārsliņas un sniega sanesumi kāpās. Nelielu ieskatu meklē te.

Noteikti jāpiebilst, ka šī mēneša sestdienās un svētdienas, tostarp 22. un 23. decembrī, no pulksten 16 līdz 19 Gaismas parkā, Jūrmalā, notiks radošās darbnīcas, rotaļas un citas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Ieeja parkā bez maksas.

Rūķu parāde un Eņģeļu darbnīca Salmu muzejā

Foto: Publicitātes attēli

Tukumā rūķi ir paslēpušies dažādās vietās Salmu muzejā un ikviens tiek aicināts atrast, aplūkot un iepazīt gan lielus un mazus, gan darbīgus un smaidīgus rūķus. To skaits ir mērāms vairākos desmitos. Bez rūķiem apskatāmi arī visi pārējie Salmu muzeja eksponāti – pūķi, putni, raganiņas, krokodils, žirafe, pirāti un daudzi citi tēli, kuru skaits mērāms vairākos simtos. Apmeklējot Salmu muzeju, būs iespēja iegādāties arī oriģinālas Ziemassvētku dāvanas.

Jāpiebilst, ka decembrī Salmu muzejā darbosies arī Eņģeļu darbnīca. Tur meistare Kristīne mācīs, kā izgatavot salmu eņģelīti. Izgatavo to un ņem sev līdzi uz mājām! Vairāk informācijas pa tālruni 29495746.

Kādas ekspozīcijas un objekti atrodami muzejā, vari atrast šeit.

Ziemassvētku ieskandināšana Pasaku muzejā

Foto: Publicitātes attēli


22. decembrī pulksten 15 Džūkstes Pasaku muzejs aicina ieskandināt Ziemassvētkus kopā ar Ziemassvētku vecīti. Muzejs aicina kopīgi veidot Ziemassvētku rotājumus, dekorēt svētku eglīti un liet laimes. Ieskandinot saulgriežus, mazi un lieli apmeklētāji aicināti vilkt bluķi. Muzikālu priekšnesumu sniegs Džūkstes pagasta kultūras nama laikmetīgās mūzikas jauktais ansamblis. Piedāvājums piemērots ģimenēm.


Tāpat būs iespēja piedalīties loterijā, iepriekš sagatavojot dāvaniņu – kādu saimniecībā noderīgu lietu 3.50 eiro vērtībā. Vairāk informācijas un pieteikšanās uz pasākumu pa tālruni 26513314 vai e-pastā: pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv.

Ziemas saulgrieži LVM Pokaiņu mežā

Foto: Shutterstock

22. decembrī no pulksten 14 līdz 17 LVM Pokaiņu mežā norisināsies Ziemas saulgriežu pasākums. Pie Pokaiņu meža informācijas centra viesus sagaidīs jau bērnu radošajās darbnīcās iepazītie meža tēli – jautrais zaķis Brencis un čaklā pelīte Pīkstīte, kas būs īpaši priecīgi rotaļāties un radoši darboties ar bērniem gan ārā, gan arī iekštelpā pie kamīna.

Ap pulksten 15, tieši pirms saules rieta, pa gaismiņu ceļu, viesi būs aicināti doties mežā, lai Zikurāta kalnā ar Ditu Leinerti izpildītu ikgadējo Uguns rituālu, kur katrs ar savu pagalīti aizdegs nākamā gada vēlmju ugunskuru. Savukārt ap pulksten 16 pie informācijas centra kopā ikviens aicināts nedaudz ieturēties un baudīt siltu zāļu tēju, kas pagatavota ārā uz ugunskura. Ieeja pasākumā ar LVM Pokaiņu meža apmeklētāju biļetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!