Foto: F64
Šodien, 10. jūnijā, tiek svinēta Pasaules jūgendstila diena, kurai par godu izveidoti divi jūgendstila pastaigu maršruti Rīgā. Tos izstaigāt, tādējādi iepazīstot galvaspilsētas jūgendstila arhitektūru un tajā vērojamo faunas tematiku, aicina muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" sadarbībā ar Eiropas jūgendstila pilsētu asociāciju "Reseau Art Nouveau Network".

Šogad Pasaules jūgendstila dienas tēma ir faunas motīvi. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" sagatavojis divus maršrutus, kas iepazīstina ar Rīgas jūgendstila arhitektūru un tajā bagātīgi vērojamo faunas tematiku. Maršruti "Rīgas Jūgendstils: Tērbatas iela – Aleksandra Čaka iela" un "Rīgas jūgendstila pērles" no šodienas pieejami muzeja mājaslapā www.jugendstils.riga.lv.

Interaktīvā karte viedtālrunī ar jūgendstila objektu maršrutu, bagātīgu foto un informatīvo materiālu latviešu, krievu un angļu valodās ļaus iepazīt pilsētas jūgendstila arhitektūras stilistisko daudzveidību. Maršruta veicējs varēs brīvi izvēlēties secību un laiku, cik veltīt katras no gandrīz 60 ēku aplūkošanai dabā, kā arī namu interjeru vai fasādes detaļu fotogrāfiju aplūkošanai aplikācijā.

Maršruti būs pieejami arī pēc Pasaules jūgendstila dienas un rosinās gan rīdzinieku, gan pilsētas viesu interesi un līdzdalību Rīgas vēstures, kultūras un jūgendstila mantojuma apguvē un izpētē. Tie papildina Rīgas pilsētas kultūras norišu programmu, ir epidemioloģiski droši, bezmaksas, brīvi un ērti pieejami. Maršrutu izstrādi atbalsta Rīgas dome.

Tāpat 10. jūnijā ikviens ir aicināts piedalīties arī starptautiskā foto konkursa ""Faunas motīvi" Pasaules jūgendstila dienas – 2021 ietvaros" balsojumā vietnē ''Facebook''. Konkursa rīkotāji rosina balsot par vislabāk maskēto vai grūtāk pamanāmo, vismaģiskāko, varbūt arī visbiedējošāko dzīvnieku arhitektūrā. Rezultātu paziņošana notiks 11. jūnijā. Rezultāti tiks publicēti arī muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs'' mājaslapā.

Starptautiskais Eiropas jūgendstila pilsētu tīkls "Reseau Art Nouveau Network" (RANN) apvieno divdesmit Eiropas pilsētas. Pirmo reizi Pasaules jūgendstila diena tika svinēta 2013. gadā, kad RANN ierosināja pievērst uzmanību jūgendstila kultūras mantojumam un tā saglabāšanai, vienojoties kopīgi svinamā un īpaši tam veltītā dienā. Ik gadu svētkiem ir izvēlēta tēma, kas ataino kādu spilgtu iezīmi vai tradīciju jūgendstila mākslā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!