Šī gada vasarā Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Riverways ietvaros tika uzsākta akcija “Upes oga” ar mērķi aicināt iedzīvotājus pavadīt brīvo laiku pie upēm, ezeriem un jūras krastā. Akcijas ideja bija ne tikai sniegt pozitīvu impulsu cilvēkiem atpūsties pie ūdens, bet arī aicināt kaimiņus laivot - latviešus Igaunijā un igauņus Latvijā.

Projekta Riverways koordinatore Aiga Petkēvica stāsta, ka ar nākanās sezonas sākumu klājā nāks arī detalizētas laivojamo upju kartes ar praktisku informāciju – kur sākt laivošanu, kur nakšņot un ko apskatīt. Kopumā tiks izdotas vairāk nekā 40 upju kartes. Plānots, ka Upes ogas mājaslapa - www.upesoga.lv un www.seikleveel.ee kļūs par informācijas avotu ikvienam laivotgribētājam, jo te atradīsies informācija par laivošanas maršrutiem vairāk nekā par 80 upēm Latvijā un Igaunijā, kā arī jūras laivošanas maršruti. Jau šovasar ir attīrītas vairākas upes gan Latvijā, gan Igaunijā, kas tagad ir pieejamas ērtai laivošanai. Upju tīrīšanas darbus plānots turpināt arī nākamajā gadā.

Akcija "Upes oga" notika no 15. jūlija līdz 15. novembrim, kuras laikā ikviens tika aicināts braukt ar laivu un reģistrēt vienu braucienu Latvijā un vienu - Igaunijā. Uzdevums bija gana sarežģīts, jo braukt laivot uz citu valsti, lai arī attāluma ziņā tas nemaz nebūtu tik tālu, tomēr ir izaicinājums. Nolaivojot vienu maršrutu Igaunijā un vienu Latvijā, varēja laimēt vērtīgas balvas.

Spriežot pēc dalībnieku reģistrācijas, laivošana ik vasaru ir vienreizējs pasākums, kad tiek veikts kāds no klasiskajiem upju maršrutiem, piemēram, pa Gauju. Bet ir arī daži piemēri, kas parāda, ka var piedzīvot īstu laivošanas vasaru, piemēram, viena no laimētājām Jana Bērziņa kopā ar draugiem šovasar laivoja gan pa Gauju, gan pa Braslu, Pededzi un Salacu, gan paviesojās Igaunijā, nobraucot Mustajogi. 

Arī igauņi tika aicināti laivot vienu maršrutu Igaunijā un vienu – Latvijā. Jāatzīst, ka interese par akciju abās valstīs bija ļoti līdzīga. 

Akcijas laikā visvairāk dalībnieku reģistrējuši braucienus pa Latvijā iecienītākajām upēm - Gauju, Salacu, Abavu, Pededzi un Ventu, tajā pašā laikā bija reģistrēti laivojumi pa mazāk zināmām upēm – Tebru, Roju, Durbi un Misu. Līdzīgi Igaunijā ir populārākās laivošanas upes – Vehandu un Ahja, kā arī laivošana pa jūru Pērnavas līcī, bet reģistrēta arī laivošana pa mazākām un maz zināmākām upītēm - Vainameri, Mustajogi, Kasari, Raudna. Akcijas ietvaros īpaši populāras bijušas robežupes, tādējādi ķerot divus zaķus vienā maisā – Gauja jeb Koiva un Omuļupe jeb Ihne.
Kopumā akcijā piedalījās 37 laivu nomas no Latvijas ar 1140 laivām, savukārt no Igaunijas 17 laivu nomas ar 446 laivām. Visvairāk dalībnieku bija reģistrējušies no laivu nomām "Loodusturism.ee" Igaunijā un "Gaujas krasts" Latvijā. Akcijas laikā tika izveidots informatīvs materiāls ar karti, kur interesenti varēja ērti izvēlēties upi, pa kuru laivot. Pārstāvis no "Jenču laivām" atzīst, ka laivošanai Latvijā ir ļoti sezonāls raksturs, lai gan šoruden gan akcijas publicitātes dēļ, gan skaistā rudens laika dēļ laivošana pa nedēļas nogalēm vēl aktīvi turpinājusies arī septembrī un oktobrī. Rudens laivošanai ir īpaši piemērots, lai baudītu zelta rudeni un vēl pēc lapu nokrišanas no upes iespējams vērot skaistas dabas ainavas, kuras vasarā aizsedz koku lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!