Itālija ir ne tikai saules un vīna zeme, kā zināms, tās ziemeļdaļu aizņem Alpi, kur ir milzumdaudz slēpošanas kūrortu. Tas nav lēts prieks, tomēr, ja vēlies slēpot tieši Alpos, tad šī ir īstā vieta. Turklāt Itālijas ziemeļos kalnu trasēs nevalda sacensību gars – tur atpūtnieki dodas smelties sauli, baudīt kalnu gaisu un iespēju "uzdzīt" lielisku ēstgribu.

Kuru kūrortu izvēlēties un kāpēc? Lūk, daži lieliski varianti, ko saviem lasītājiem iesaka LonelyPlanet eksperti!

Labākās "mežonīgās" trases: Courmayeur

Tiem, kas meklē variantus, kā laisties no kalna pa neskartu sniegu, noteikti jādodas tieši uz Courmayeur. Burvīgi ciematiņi ar autentisku arhitektūru, dzīvespriecīgi krodziņi un izcili restorāni. Jau minētās "mežonīgās" trases atrodas augstu kalnos ar skatu uz Monblānu. Courmayeur viesi iecienījuši arī citu izklaidi ar asām izjūtām – heli-ski (slēpošana ekstrēmākās kalnu trasēs, kur nokļūst ar helikopteru).

Labākā izvēle gardēžiem: Alta Badia

Saprotiet mūs pareizi! Kalnu slēpošanas infrastruktūra šajā reģionā ir izcila, tomēr vēl izcilāks būs baudījums garšas kārpiņām! Kur gan vēl pasaulē atrast tādu ieleju, kur ir trīs (TRĪS!) restorāni ar "Michelin"" zvaigznēm? Labākie "ielejas" viesnīcu šefpavāri aktīvajā sezonā dodas augstu kalnos, lai gatavotu ēdienu tieši tur, kur cilvēki slēpo un atpūšas. Ēdienkartē, kā likums, dominē vietējās virtuves elementi, garšaugi un zālītes un, protams, vietējie baltvīni. Bet atgriežoties pie kalnu slēpošanas tēmas, trašu šajā kūrortā netrūkst. Arī "melno".

Labākā izvēle ģimenēm: Merano 2000

Šis kūrorts priecē ar īpaši maigu klimatu, tādēļ tas ir izcili piemērots atpūtai ar ģimeni. Tāpat te izveidota speciāla, zona mazajiem slēpotājiem, slēpošanas skola, kā arī pieejams papildu pakalpojums – mazos acuraugus pieskata pieredzējuši instruktori. Vēl jo vairāk – vecāki var ērti zvilnēt atpūtas terasēs, ar vienu acs kaktiņu vērojot, kā viņu atvases slēpo. Kūrortā izveidotas vairākas slēpošanas trases iesācējiem, te atrodas arī Itālijā garākā ragaviņu trase – 1,1 km. Bet, ja ziemas prieki apnikuši, var doties uz netālu esošo Merano pilsētiņu, kurā ir laba tūrisma infrastruktūra.

Labākais dabas cienītājiem: Sella Nevea

Kluss un samērā mežonīgs neskartas dabas stūrītis lielākajā Itālijas valsts mežā, netālu no robežas ar Austriju un Slovēniju. Vienlaicīgi šis ir viens no aukstākajiem un sniegotākajiem kalnu kūrortiem Eiropā, kā arī viens no lētākajiem Itālijā, norāda LonelyPlanet. Slēpotājus te gaida vidējas sarežģītības slaloma trases, kuru kopējais garums ir ap 15 kilometriem, kā arī distanču slēpošanas trases, kuru kopējais garums pārsniedz 60 kilometrus. Atpūtniekiem tiek piedāvāti izbraucieni suņu kamanās, kā arī pārgājieni ar sniega kurpēm.

Labākā nakts dzīve: Cortina d'Ampezzo

66 trases, vairāk nekā 115 kilometri – šķiet, slēpošanas prieki šajā pilsētiņā nekad nebeidzas. Papildu vērtību kūrortam piešķir fakts, ka tas tiek uzskatīts par vienu no "sociāli aktīvākajiem" un piemērotākajiem tiem, kuri mīl ballēties. Jāteic, ka ar austriešu vai franču "konkurentiem" Cortina d'Ampezzo nevar sacensties – vētrainā nakts dzīve te notiek pēc Itālijas Alpu "mērauklas". Tomēr, gods kam gods, par klubu, bāru, restorānu un pat dažādu pasaulslavenu zīmolu veikaliņu trūkumu aktīvās sezonas laikā te nevar sūdzēties.

Labākā izvēle nedēļas nogalei: Sauze d'Oulx

Lielisks slēpošanas kūrorts, vien stundas braucienā no Turīnas lidostas. Tieši šī iemesla dēļ brīvdienās te ir kņada un drūzmēšanās. Atpūtu Sauze d'Oulx sniegotajās trasēs iecienījuši gan briti, gan paši itālieši. Ideāla vieta tiem, kas vēlas izrauties no ikdienas, lai "paburzītos" Itālijā un pie reizes arī nedaudz paslēpotu.

Labākā vieta distanču slēpošanai: Alpe di Siusi

Neraugoties uz to, ka te ir izveidotas distanču slēpošanas trases, tā tomēr būs kalnu slēpošana, jo kūrorts izvietojies augstkalnes plato un visapkārt plešas elpu aizraujošas kalnu ainavas kā no pastkartēm. 300 dienas gadā te ir saulainas, vairāk nekā 80 kilometrus garās distanču trases tiek pienācīgi koptas un uzturētas kārtībā – ko gan vēl vajag pilnai laimei? Varbūt labas viesnīcas ar SPA un pirtīm, lai pēc sportiski aktīvas dienas godam atpūstos vakarā? Ir arī tās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!