Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 22. oktobrī, Latvijā ieradās astoņu Japānas tūrisma profesionāļu grupa, kas bijusi pārsteigta par krāšņo un leģendām apvīto Rundāles pili, stāsta Inta Briede, Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Japāņu tūrisma operatori Latvijā ieradušies no Lietuvas un šeit uzturēsies līdz 24. oktobra rītam, kad ciemiņu ceļš vedīs tālāk uz Igauniju.

"Pirmo iespaidu par mūsu zemi, atbilstoši programmai, bija uzticēts radīt Rundāles pilij. Patīkami atzīt, ka mūsu tūrisma pērle to godam veica. Kad pelēkajā un rudenīgi dzestrajā pēcpusdienā ciemiņi jau notālēm ieraudzīja krāšņo ēku, bija dzirdama atzinīga nopūta. Ekskursija pa pili kopā ar zinošo gidi Inesi Indrikovu izvērtās aizraujoša un rosinoša, un ciemiņiem vēl labu brīdi bija ko pārrunāt par hercoga rezidences likteni. Padomju laikā – arī graudu noliktavu, skolu un sporta zāli… Bet tagad smalku un spožu, apbrīnas vērtu restauratoru un daudzu citu speciālistu lolojumu," stāsta Briede.

Savukārt Bauskas pilī viesiem iemirdzējušās acis, ieraugot gidi Renāti viduslaiku pilsētnieces vitālajā veidolā. Ciemiņi atsaucīgi viņai sekojuši gan ekspozīciju telpās, gan tad, kad bijis jāmācās renesanses laikmeta deja.

"Foresight Marketing" speciāliste Akiko Šiga atzīst: "Vizītes sākums bija labs. Cilvēkiem, kuri Latvijā nekad nav bijuši un kam priekšstatu par Baltiju gandrīz nav nekādu, ir svarīgi vispirms iedot pamatinformāciju."

23. oktobrī dienas pirmajā pusē ciemiņi, iepazīstoties ar Rīgu, devās pastaigā pa Vecrīgu, apskatot jūgendstila ēkas un apmeklējot Centrāltirgu. Dienas otro pusi viesi pavadīs Siguldā.

Uz vaicājumu par japāņu tūristu pēdējā laikā pastiprināto interesi apmeklēt Latviju ciemiņi atbildēja, iezīmējot savu tautiešu ceļotāju portretu. Ceļotāji esot dažādi, lielā mērā tas ir atkarīgs no vecuma. Tie, kas jau ir pārkāpuši trīsdesmit gadu slieksni, sevišķi interesējas par rokdarbu, amatniecības smalkumiem. Japāņu tūristus, protams, saista skaista vide un daba. Daļa vēlas galvenokārt iepirkties, bet ir arī tādi tūristi, kam gribas apmeklēt prestižas vietas tādēļ vien, lai varētu par to pastāstīt citiem.

Ciemiņi atzina, ka Baltija japāņu tūristus varētu saistīt kā jauna vieta, kur vēl nav būts, stāsta Briede. Viņu tautieši daudzviet pasaulē ir bijuši un daudz redzējuši. Viņi meklējot ko jaunu. Kāpēc tā nevarētu būt Baltija? Noteikti varētu, ja vien izdotos japāņiem radīt skaidrāku un spilgtāku priekšstatu par to, kas svešajās Baltijas valstīs ir sagaidāms.

Foto: Shutterstock

Japānas tūrisma operatoru un žurnālistu vizītes TAVA rīko regulāri nu jau vairākus gadus. Viesu vidū ir profesionāļi no tādām tūrisma firmām kā, piemēram, "Asahi Travel International", "Tumlare", "Office TABIKOBO", "ANA Sales", "Green Bio Corporation" u.c. Vizīti atbalstījis Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs 2014. gadā bija apkalpoti gandrīz 16 tūkstoši japāņu tūristu, kas ir par 74 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!