Foto: Publicitātes foto

Šogad 12. decembrī Zviedrijas ziemeļos jau 25 reizi atklāta slavenā Ledus viesnīca. "Icehotel" ir pasaulē pirmā un arī lielākā viesnīca, kas būvēta no sniega un ledus. Tā atrodas Jukasjarvi (Jukkasjärvi), mazā pilsētiņā Zviedrijas ziemeļos, kurā ir tiaki 1100 iedzīvotāji un gandrīz tikpat daudz – 1000 – suņu, teikts viesnīcas mājaslapā.

Katru gadu tieši šī viesnīca pievilina apvidum visvairāk tūristu, jo to sezonas laikā apmeklē aptuveni 50 tūkstoši tūristu no visas pasaules, kas vēlas izbaudīt sajūtas, ko sniedz nakšņošana ledus gultā mīnus astoņu grādu temperatūrā.

Tāpat šī ir laba vieta, kurp doties izbaudīt Ziemeļblāzmu un citus romantiskus piedzīvojumus. Jāpiebilst, ka ledus viesnīca ir ļoti populāra laulību noslēgšanas vieta, un tajā ir arī brīnišķīga kapela, kas protams, celta tikai no ledus. 

Šogad viesi var nakšņot piecu veidu numuriņoas – "Deluxe suite", kur piedāvāts īpašs komforts, tostarp milzu gulta ar zvērādām un personīgā sauna (cena diviem sākot 900 eiro par nakti), "Art Suites", kur numuriņos izvietoti īpaši mākslas darbi no visas pasaules (cena diviem sākot no 530 eiro par nakti), "Northern Lights Room" jeb ziemeļblāzmas istaba, kurās izvietotas ledus un gaismu instalācijas, kas atgādina par brīnišķīgo ziemeļu dabas parādību (cena diviem sākot no 480 eiro), "Ice Rooms", kurās visas mēbeles ir veidotas tikai no kristālam līdzīga ledus (cena diviem sākot no 425 eiro), kā arī "Snow Rooms", kas ir vienkāršākās no istabiņām – veidotas no tīra sniega, un tajās var izbaudīt naktsmieru mīnus piecu grādu salā (cena diviem sākot no 340 eiro).

"Icehotel" ir 5,5 tūkstošus kvadrātmetru liela viesnīca, kas veidota no tūkstoš tonnām ledus, kas ņemts no tuvējās Torna upes, un 30 tūkstošiem tonnu sniega un ledus maisījuma, kas būves padara izturīgākas. 

Interesanti, ka katru gadu martā un aprīlī aptuveni piecas tonnas ledus tiek iegūtas no upes un noglabātas aukstumā, kur tās "pavada" pavasari un vasaru. Viesnīcas būvniecība sākas novembrī un ilgst līdz decembrim, kad "Icehotel" tiek atklāts, lai darbotos līdz pat aprīļa vidum, kad tā sienas sāk kust un " atgriezties" tuvējā Torna upē, no kurienes nākušas.

Katru gadu ledus viesnīca tiek veidota no jauna, piesaistot pasaulslavenus dizainerus. Arī šis gads nav izņēmums, un viesiem būšot sarūpēti īpaši pārsteigumi, sola viesnīcas operatori. 

Jāpiebilst, ka pirms 25 gadiem viss sākās ar tikai 45 kvadrātmetrus lielu sniega un ledus iglu, bet gadu gaitā viesnīca kļuvusi par ko līdzīgu ledus pasaulei vai pilsētai ar restorānu, kapelu, lielākiem un mazākiem numuriņiem un vēl daudz ko citu. 

Ledus viesnīca un tās struktūras ir aizsargātas ar Zviedrijas autortiesību likumu, kā arī tā ir atzīta par mākslas darbu un uz to attiecas visi ar mākslas darbu aizsardzību saistītie likumi Zviedrijā. 

Jāpiebilst, ka 2000. gadā arī Kanādieši sekoja zviedru piemēram un atklāja savu ledus viesnīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!