Foto: Shutterstock

Aplikācija "Vai es krītu?" (Am I falling down), analizē iespējas, cik reāli ir tas, ka lidmašīna, kurā atrodas tās lietotājs, nokritīs.

Ja lidojat ar Boing 777 no Honkongas uz Losandželosu vienalga kurā nedēļas dienā, iespējamība, ka lidmašīna avarēs ir viena no 4069434, raksta CNN. Aprēķins veikts ar jaunās aplikācijas palīdzību. Principā tas nozīmē, ka, ja 11146 gadus katru dienu lidotu ar šo reisu, diez vai piedzīvotu tā avāriju. Domājams, ka šāda statistika un loģika daudziem varētu palīdzēt pārvarēt bailes no lidošanas.

Aplikāciju izstrādājis Londonā esošais uzņēmums Vanilla Pixel, un tajā tiek izmantota un analizēta reāla lidojumu drošības informācija. 

Foto: Ekrānuzņēmums

"Ideja par šādas aplikācijas radīšanu pieder mūsu firmas līdzdibinātājam un viņa sievai Džūlijai, kas daudzus gadus cieta no paniskām bailēm lidot," CNN pastāstījis Niks Džons, firmas vadītājs. "Izveidojot "Am I Going Down?"aplikāciju, gribēju nodemonstrēt faktu, ka absolūti lielākajam vairumam lidojumu risks ir satriecoši zems. Mūsu aplikācija ir domāta, kā rīks, kas iedrošina bailīgus lidotājus."

Džons arī skaidro, ka analizēti 10 miljoni lidojumu, izmantojot Lidmašīnu negadījumu arhīva biroja (Bureau of Aircraft Accidents Archives) Ženēvā, ASV Nacionālās Transporta drošības padomes un Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas sniegtos datus.

"Analizējām tikai tos negadījumus, kuros ir kaut viens bojāgājušais, jo tieši no šādas iespējas baidās tie, kam nepatīk lidot," saka Džons.

Interesanti, ka ziņa par to, ka izstrādāta šāda aplikācija, tika izplatīta tieši laikā, kad visu pasauli bija pāršalkusi ziņa par aviokompānijas AirAsia lidmašīnas avāriju. Džons atzīst, ka tā ir neveiksmīga apstākļu sakritība. 

"Patiesībā izstrādāju aplikāciju jau 2014. gada februārī, īsi pirms Malaysia Airlines MH370 pazušanas. Tādēļ neziņojām par aplikāciju un uzlabojām vēl dažās lietas, kad tas bija izdarīts un tā tika piemērota visiem Apple produktiem, bija decembris. Air Asia reiss QZ8501 avarēja divas nedēļas vēlāk. Daži rauca uzacis, bet pārsvarā visi saprot, ka tā ir sakritība."

Aplikācija maksā 0,99 dolārus. Tā pieejama iTunes veikalā, bet Android versija tikšot piedāvāta jau tuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!