Foto: Publicitātes foto
Jau sestdien visā Eiropā atzīmēs Starptautisko "Muzeju nakti", bet svētdien - "Muzeju dienu". Šajās reizēs parasti muzeji cenšas parādīt ko pilnīgi jaunu, citādu un neredzētu. Ja ierastajiem un "vecajiem" muzejiem, lai to panāktu, ir jālauza galva, tad vismaz pieciem jaunajiem muzejiem, kas pēdējā gada laikā atklāti Rīgā, nav grūti pārsteigt skatītājus, jo viss ir neredzēts un citāds. Lūk, pieci nedaudz īpatnēji, ļoti interesanti un pavisam jauni muzeji.

Vēsturiskajā Rāmera tornī atvērts pirmais 'escape quest' muzejs

Foto: Publicitātes foto

Pašā Vecrīgas sirdī, 13.gadsimta pirmajā pusē celtajā Rāmera tornī (Trokšņu, 13) martā durvis vēris pasaulē populārais "escape quest" formāta muzejs, kas ar vēsturi iepazīstina jaunā un daudz azartiskākā veidā.

Ierastās muzeja apskates vietā apmeklētājus gaida interaktīva spēle, kur noteiktā laikā, liekot lietā savas prasmes un zināšanas, dalībniekiem jāspēj izkļūt no slēgtas telpas. Spēle aptver visus četrus viduslaiku torņa stāvus. Lai to veiksmīgi izietu, spēles dalībniekiem jāatmin mīklas, jāatrod slēptuves un jāmeklē likumsakarības, kā spēles elementus izmantojot muzeja eksponātus – viduslaiku artefaktus.

Bagāto viduslaiku tranzītpilsētu Rīgu no iebrukumiem sargāja aizsargmūris ar 25 torņiem, līdz mūsu dienām saglabājušies divi – Pulvertornis un Rāmera tornis. Pulvertonī mūsdienās apskatāma Latvijas Kara muzeja ekspozīcija, bet Rāmera tornī nupat mājvietu radis muzejs, kas viduslaikus atklāj ar interaktīvas spēles palīdzību, radītu pēc senas torņa leģendas motīviem.

Rāmera torņa muzeja līdzautors un izveidotājs Mihails Silovs stāsta, ka līdzīgas vēsturiskas spēles piedāvā izspēlēt daudzās Eiropas pilsētas – Londona, Berlīne, Vīne, Maskava un citas. Kopīgi ar domubiedriem nolēmis, ka savs muzejs, kurš piedāvātu ne tikai aizraujošus piedzīvojumus un noslēpumainu atmosfēru, bet arī ļautu izzināt vēstures līkločus, vajadzīgs arī Rīgai. "Ceram, ka Rāmera torņa muzejs ar laiku kļūs par Rīgas lepnumu un vienu no pilsētas vizītkartēm," saka Silovs.

Muzeja ekspozīciju veido bagātīgs klāsts Latvijas teritorijā atrastu senlaicīgu priekšmetu un neparastas mehāniskas ierīces, ar kurām dalībniekiem nākas saskarties uzdevumu veikšanā. Īpaša uzmanība pievērsta to autentiskumam.

"Ceļu aizšķērsos sarežģīti rotējošu zobratu mehānismi, būs nepieciešama liela prāta piepūle, lai atvērtu automātiskās durvis, atrastu pareizo pielietojumu oriģinālajām atslēgām," dažus spēles pavērsienus ieskicē muzeja līdzautors Igors Trofimovs. Tāpat Rāmera torņa muzejs palīdzēs pārbaudīt kolektīva spēku, jo tikai draudzīga un saliedēta komanda spēs uzvarēt cīņā ar mehānismiem un atklāt visus torņa noslēpumus.

Muzeju var apmeklēt grupas no diviem līdz pieciem cilvēkiem, iepriekš piesakoties "Facebook" sadaļā "Rezervācija". Darba laiki: no plkst. 12.00 līdz 1.00.

Alus muzejs un degustācijas Aldarī


Foto: Publicitātes foto

Pavisam nesen, 30.aprīlī, Rīgā svinīgi tika atklāts moderns alus muzejs Aldara alus darbnīca, kura izveidē investēti 1,5 milj. eiro.

Muzejā var vairāk uzzināt par Latvijā un citviet pasaulē brūvēto alus šķirņu dažādību un šarmu, iepazīties ar alus darīšanas noslēpumiem mūsdienās un senākā pagātnē, kā arī pašiem izmēģināt roku alus brūvēšanā un degustēšanā.

Muzejs atrados vienā ēkā ar Aldara vēsturisko alus darītavu Rīgā, Tvaika ielā 44, un izvietots trīs stāvos 800 kvadrātmetru platībā. Apmeklētājiem tas pieejams katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00, izņemot pirmdienas un svētdienas, kad muzejs atvērts no plkst. 11.00 līdz 15.00. Plašākai publikai Aldara alus darbnīca pirmo reizi durvis vērs tieši Muzeju naktī, 16. maijā, kad no 14.00 līdz 23.00 aicinās visus alus cienītājus un vienkārši interesentus uz Aldara 150 gadu svinībām Muzeju Nakts 2015 ietvaros. Paredzēta arī ekskursijas vēsturiskajā alus darītavā, Gardēžu iela un Latvijas lauku labumi, Alus mucu darināšanas meistarklases, gaismu izrāde un daudz kas cits.

Psihiatriskās slimnīcas muzejs 'Aleksandra augstumos'

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā šoziem atklāts iestādes muzejs, kas atrodas senākajā no Psihiatrijas un narkoloģijas centra ēkām - Tvaika ielā 2, kurā ir izvietotas psihiatrijas un narkoloģijas ambulatori konsultatīvās nodaļas.

Muzeja izveidošana bijis visa kolektīva sapnis, un tas veidots no nulles, jo nav bijis pamatkrājuma, no kā izveidot pirmo ekspozīciju, stāsta sabiedrisko attiecību speciāliste un muzeja veidotāja Silva Bendrāte. To izveidot palīdzējis Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Valsts vēstures arhīvs un iestādes darbinieki, nododot dokumentus, zīmīgus priekšmetus un fotogrāfijas. Arī pašlaik muzeja krājums ik pa laikam tiekot papildināts ar darbinieku un pacientu ziedotiem vēsturiskiem priekšmetiem. Nozīmīgas liecības esot saglabājusi arī iestādes iekšējā aptieka un tagad tās apskatāmas ikvienam. Īpašs lepnums, kas apskatāms muzejā ir dziednīcas lūgšanu nama senie altāra priekšmeti.

"Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs ir veidošanas procesā. Mēs ceram to izveidot mūsdienīgu un noderīgu gan medicīnas mācību iestāžu studentiem, kuri pie mums praktizējas, gan arī sabiedrības izglītošanai, lai mazinātu aizspriedumus un sekmētu savlaicīgu ārstēšanos," uzsver Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vadītājs Jānis Buģins.
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs šogad svin 190 gadu jubileju, un tā ir vecākā šāda veida ārstniecības iestāde Baltijā.

Tā kā muzejs vēl ir ļoti jauns, tas šogad vēl nepiedalīsies Muzeju naktī, tomēr ikviens var to apmeklēt bez maksas, iepriekš piesakoties pa tālruni 67080237, 29278782, vai rakstot uz e-pastu: silva.bendrate@rpnc.lv.

Ar cepurēm apkārt pasaulei - Cepuru muzejs Klusajā centrā

Muzeja vēsture sākusies no brīža, kad tveicīgā 2002.gada janvāra vakarā Čangmai pilsētas nakts tirgū Taizemes ziemeļdaļā janvāra vakarā tika iegādāts pirmais eksponāts: akha tautības sieviešu cepurīte, rotāta ar gliemežvākiem, metāla plāksnītēm un monētām, stāsta muzeja veidotāji. No tās dienas līdz pat 2014.gadam, kad atklāja muzeju, kolekcija turpinājusi papildināties ar jauniem ieguvumi no visām pasaules malām. Tagad klusajā Rīgas "vēstniecību kvartālā" apskatāms pasaules tautu galvassegu muzejs.

Мuzejs esot iecerēts kā ceļojums apkārt pasaulei pa piecām zālēm, kuru var veikt nieka pusstundā. Daudzi eksponāti ir roku darbs, daudzi – burtiski noņemti no vietējo iedzīvotāju galvām, daudziem piemīt juvelierizstrādājuma vai antikvāra priekšmeta vērtība. Katrai cepurei, katram lakatam un galvasrotai te ir savs stāsts — spilgts un savdabīgs, reizēm pat detektīva cienīgs.

Muzejā bieži notiek arī dažādas meistarklases un tematiskie pasākumi.

Adrese: Vīlandes iela 7-12
Tālrunis: 20620600
Informācija par biļetēm un darba laiku: worldhat.net

Stūra māja - baisākie čekas pagrabi būs apskatāmi līdz 2016. gadam

Stūra māja - baisākie čekas pagrabi būs apskatāmi līdz 2016. gadam" class="splitterNextpage ">

Foto: DELFI

Stūra māja jeb bijusī čekas ēka Rīgā, Stabu un Brīvības ielas stūrī, šogad atkal ir atvērta apskatei. Latvijas Okupācijas muzejs tajā ir izveidojis izstādi par baisākā PSRS varas instrumenta - čekas (pēdējais oficiālais nosaukums - Valsts drošības komiteja) darbību Latvijā no 1940. līdz 1991. gadam un piedāvā ekskursijas cauri ēkas pagrabiem un cietuma kamerām. Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas Rīga - 2014 ietvaros tā jau bija atvērta un stāstīja par traģiskajiem notikumiem un noziegumiem, kas šajā ēkā pastrādāti vairāku desmitu gadu garumā. Šo izstādi pērn apmeklēja vairāk nekā 70 000 rīdzinieku un pilsētas viesu no visas pasaules. Tagad izstāde, papildināta ar jaunām liecībām par čekas darbību, būs atvērta līdz 2016. gada beigām.

Pieejamas grupu ekskursijas gida pavadībā latviešu un angļu valodā - biļetes uz tām iespējams iegādāties bilesuserviss.lv un Stūra mājas izstādes kasē.

Vairāk informācijas: okupacijasmuzejs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!