Foto: Publicitātes foto

Šogad tradicionālais Leģendu nakts pasākums notiks sestdien, 29. oktobrī. Latvijas muižas un pilis vērs savas durvis un aicinās uz dažādiem interesantiem pasākumiem. No pulksten 18 senajā Jaunpils bruņinieku pilī aicina uz pasākumu "Skanošā pils". Skanēšot balsis, vēja zvani un pašgatavoti mūzikas instrumenti. Neiztikšot arī bez mistērijām pils pagrabos, leģendu atspoguļojumiem ēnu teātra uzvedumos un darbošanos radošajās darbnīcās, pastāstīja Jaunpils pils pārstāve Inga Krūtaine.

No pulksten 18 notiks Leģendu nakts ieskandināšana Lielajā zālē, kur sadziedāsies pieci kori: Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, Jauktais koris "Grindeks", Jaunmārupes jauktais koris "Universum", Studenšu Prezidiju konventa sieviešu koris un Jaunpils jauktais koris.

No pulksten 19 līdz 24 notikšot skandināšana pils pagrabos, zālēs un pagalmā. Pulksten 20, 21 un 22 tiks izspēlētas pils leģendas Ēnu teātra uzvedumos, bet visa vakara garumā pagrabos tiks izspēlēta piedzīvojumu spēle "Pils mistērija". Apmeklētājus sagaidīs arī vēja zvanu, mūzikas instrumentu un radošā darbnīca.

Paredzētas arī divas izstādes: "Radošs prieks un rokdarbi Jaunpilī" un Dzidras Miķelsones dekoratīvo kurpīšu izstāde "Pasakām vajag ticēt". Varēs apmeklēt bruņinieku pagrabiņu un citas muzeja ekspozīcijas. Tie, kas jau būs nosaluši un noguruši, varēs sasildīties pie ugunskura ar siltu tēju un klausīties vēja zvanu skaņās.

Gardas riktes un gardumus varēs baudīt arī pils krodziņā.

Leģendu nakts ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizēta ikgadēja akcija ar mērķi popularizēt Latvijas piļu un muižu unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt vietējo tūrismu un pagarināt tūrisma sezonu. Šogad akcijā ir iesaistījušās 33 Latvijas pilis un muižas.

Visa informācija par Leģendu nakts norisi un pasākumu programma pieejama Latvijas Piļu un muižas asociācijas interneta vietnē: www.pilis.

Jaunpils pils celta 1301. gadā kā Livonijas ordeņa cietoksnis, ko no trim pusēm apņem dzirnavu dīķis un kuru sākotnēji apdzīvoja nelielas bruņinieku vienības. Vēlākajos gados pili pārveidoja, izbūvēja lielo aizsargtorni un pārējos stāvus. 1576. gadā pili īpašumā ieguva Rekes dzimtas pārstāvis Tīss fon der Reke. Dzimta muižā saimniekoja gandrīz 350 gadus. Pašlaik pilī ir muzejs, viesnīca un viduslaiku restorāns.

Vairāk par pili un tās apkārtni Latvijas jaunatklāšanas raidījuma "Te" sižetā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!