Foto: AP/Scanpix
Nevaicājiet alpīnistiem, kāpēc viņi dodas kalnos, jo atbilde jums tāpat neko neizteiks. Kā savulaik sacījis Everesta vairākkārtējs iekarotājs Džordžs Malorijs, galvenais ir sajūta, kas rodas, uzkāpjot virsotnē, un to nekādi nevar aprakstīt. Lai gan ir gadījumi, kad, mēģinot iekarot virsotnes, cilvēki iet bojā, kalnu vilinājums ir tik liels, ka neattur citus alpīnistus no šā ekstrēmā vaļasprieka.

Bet kuri ir pasaulē bīstamākie kalni alpīnistiem? To sarakstu izveidojis televīzijas kanāls "National Geographic".

Kančendžanga

Kančendžanga ir trešais augstākais kalns pasaulē pēc Everesta un K2. Tā augstums sasniedz 8586 metrus virs jūras līmeņa. Kančendžanga sastāv no piecām virsotnēm, no kurām četras ir augstākas par 8450 metriem. Ņemot vērā pēdējo gadu statistiku, tieši Kančendžanga ir bīstamākais kalns pasaulē. Cenšoties to iekarot, iet bojā 22% alpīnistu.

Annapūrna

Annapūrna atrodas Nepālas Himalaju centrālajā daļā. Annapūrnas augstākā virsotne ir 8091 metrs virs jūras līmeņa, kas padara to par desmito augstāko uz Zemes. Annapūrna ir viena no bīstamākajām virsotnēm kalnā kāpējiem. Aptuveni 32% no alpīnistiem, kas centušies tajā uzkāpt, ir gājuši bojā sniega vētrās, lavīnās vai citu iemeslu dēļ.

K2

Foto: Shutterstock

K2 ir augstākā virsotne Karakorumā, kas ir kalnu sistēma Vidusāzijā, Ķīnas, Pakistānas un Indijas pierobežas rajonā. K2 augstums 8611 metru virs jūras līmeņa, un tā ir otrā augstākā virsotne pēc Everesta. Tehniski K2 ir viena no sarežģītākajām virsotnēm pasaulē – tajā ir uzkāpuši 249 cilvēki, bet 60 ir gājuši bojā.

Interesanti, ka nosaukums K2 radies tādēļ, ka kādreiz Indijas topogrāfiskais dienests reģistrējis daudzas kalnu virsotnes bez nosaukumiem un piešķīris apzīmējumus pēc kalnu sistēmas (šajā gadījumā - Karakoruma) pirmā burta un kārtas numura.

Nangaparbats

Foto: Shutterstock

Nangaparbats ir devītais augstākais kalns pasaulē, kas atrodas Himalaju kalnu grēdā, Pakistānā. Kalna augstums sasniedz 8126 metrus virs jūras līmeņa. Visā tās iekarošanas vēsturē bojā ir gājuši 64 alpīnisti.

Everests

Everests jeb Džomolungma ir augstākā kalna virsotne uz Zemes – tā atrodas uz Nepālas un Ķīnas robežas, Himalajos. Virsotnes augstums sasniedz 8848 metrus virs jūras līmeņa. Kopš 1953.gada, kad Everests tika iekarots pirmoreiz, šajā virsotnē uzkāpuši aptuveni 1500 cilvēku, taču 200 citi kalnā kāpēji ir gājuši bojā.

Pēdējā laikā kāpšana Everestā ir kļuvusi drošāka, lai gan bezprecedenta augstuma dēļ šo virsotni sasniegt ir tehniski sarežģīti. Tas skaidrojams ir izcilas infrastruktūras izveidošanu un lieliskiem gidiem šerpām, kuri virsotnē uzkāpj vairākas reizes sezonā, izveidojot nepieciešamo aprīkojumu.

Jāpiebilst gan, ka 2015. gadā pirmo reizi 41 gada laikā neviens cilvēks nav iekarojis pasaules augstāko virsotni. Pēdējo reizi šāda situācija bijusi 1974. gadā. 2015. gadā bijis arī visu laiku lielākais bojāgājušo alpīnistu skaits, mēģinot uzkāpt 8848 metrus augstajā kalnā. Pērn aprīlī piedzīvotā traģiskā zemestrīce Nepālā vienas dienas laikā atņēma dzīvību 24 cilvēkiem Everestā. Tā bijusi nāvējošākā diena Everesta vēsturē, pārspējot 2014. gada aprīli, kad vienā dienā bojā gāja 16 cilvēki, rakstīja "The Telegraph".

Pērn izgāzies arī ikviens cits mēģinājums iekarot Everestu, kas lielā mērā bijis postošās zemestrīces dēļ, jo Nepāla centās atgūties pēc dabas katastrofas un kalns uz laiku bija alpīnistiem slēgts, teikts "The Telegraph". Lai arī Nepālas valdība sākotnēji aicināja alpīnistus neatcelt savus ekspedīciju plānus, pēc lavīnas, kas salauza kāpnes uz kalna un otrās draudīgās zemes trīcēšanas maija sākumā, tomēr idejas par kāpšanu kalnā bija jāatmet. Himalaju milzis Everests alpīnistiem pērn tika atkal atvērts augustā, un tā virsotni četras reizes mēģināja iekarot tikai viens kalnos kāpējs – japānis Nobukazu Kuriki. Visi viņa mēģinājumi bija neveiksmīgi, un šajā cīņā ar kalnu viņš zaudēja visus pirkstus. Arī pēdējais mēģinājums oktobrī neizdevās, un alpīnists padevās 700 metrus pirms virsotnes.

Everestā līdz šim ir uzkāpuši arī seši Latvijas iedzīvotāji – pieci vīrieši un viena sieviete – pirmā un vienīgā sieviete no Latvijas un Baltijas valstīm. 1995. gadā šo virsotni pievārēja Imants Zauls un Teodors Ķirsis, kuram diemžēl par pēdējo kāpienu kļuva Kuka kalns Jaunzēlandē 2003. gadā. 1997. gadā pasaulē augstākajā virsotnē uzkāpa Ilgvars Pauls, bet 2012. gadā to paveica Olga Kotova un Vadims Prudņikovs. 2013. gadā Everestu iekaroja Voldemārs Sprūžs.

Everestā vairākkārt ir uzkāpis arī ASV dzimis un dzīvojošs latvietis Andris Lapkašs.

Slavenais latviešu un vācu izcelsmes ASV alpīnists Eds Viesturs 2005.gadā kļuva par divpadsmito kāpēju pasaulē, kurš sasniedzis visas 14 virsotnes, kas augstākas par 8000 metriem.

Hakoborazi

Mjanmas augstākā virsotne ir Hakoborazi, kas nereti tiek dēvēta par „Anti-Everestu”, jo tur nav nekādas infrastruktūras, norāžu vai viegli izejamu taku uz kalnu. Hakaborazi ilgstoši ir uzskatīta par augstāko virsotni Dienvidaustrumu Āzijā, taču tā nekad nav izmērīta ar modernām globālās pozicionēšanas sistēmām.

1925. gadā veikts britu zinātnieku pētījums liecina, ka Hakaborazi ir 5881 metru augsta. Virsotne atrodas tik attālā apvidū, ka par to pat mūsdienās ir dzirdējuši tikai neliels skaits alpīnistu, bet izredzes, ka to varētu sasniegt glābēji, ja rastos šāda nepieciešamība, līdzinās nullei.

Lai noskaidrotu, cik augsta patiesībā ir Hakoborazi, drosmīgu alpīnistu grupa dodas ekstrēmā ekspedīcijā – tai līdzi varēsi sekot raidījumā "Lūzumpunkts", ko "National Geographic" demonstrēs 29. maijā, pulksten 22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!