Foto: Vida Press
Ķīnas pilsētā Čuncjinā tūristiem atvērts neierasts apskates objekts – atomelektrostacija, kur apskatāms arī pirmās Ķīnas atombumbas modelis dabīgā izmērā, raksta "CNN Travel".
Foto: Vida Press

Sākumā apmeklētāji nonākot tumšā pazemes tunelī ar zilām un sarkanām gaismām. "Alā ir vēsi, bet gaiss pilns putekļu un smaržo pēc slapja, tikko mazgāta betona," par saviem pirmajiem iespaidiem vecajā atomreaktorā raksta žurnālists Kristofers Kotrels. Pēc tam, atverot smagas, zaļas metāla durvis, apmeklētāji nonāk milzīgā, futbola laukuma izmēra betona telpā, kuras sienas klāj ekrāni. Tajos redzami atomieročus un atomenerģijas ražošanas procesu atainojoši attēli.

Foto: Vida Press

Citā ekrānu sienā redzama atombumbas sprādziena "sēne". Turpat apskatāmas arī miniatūras ķīniešu armijas mašīnas un jau minētais dabīga izmēra atombumbas modelis. Pirmo atombumbu komunistiskā lielvalsts izmēģināja 1964. gadā.

Protams, daudzviet redzami arī Ķīnas komunistiskās partijas līderus slavinoši plakāti. Ekskursijas beigu daļā apmeklētāji tiekot vesti uz tuneļiem, ko izgaismo zinātniskās fantastikas filmas atgādinoši displeji, bet tad visi nonāk telpā, kur redzama stikla kaste ar vadoņa Mao sarkanajām grāmatām, gāzmasku un aizsargtērpu.

Foto: Vida Press

Visa ekspozīcija ierīkota Ķīnas bijušās militārās atomstacijas 816 "vēderā". Tās reaktori bijuši Aukstā kara ēras atomieroču un atomenerģijas ražošanas centrs. Tie atrodas neparastā vietā – Čuncjinas kalnu ieskautajās pasaules lielākajās cilvēku veidotajās alās. Šis militārais objekts atklāts 1967. gadā. Kā liecina Ķīnas valdības informācija, 17 tā pastāvēšanas gados reaktorā strādājuši 60 tūkstoši zaldātu. To slēdza 1984. gadā.

Foto: Vida Press

Ķīnas iedzīvotāju publiskai apskatei tas atklāts jau 2010. gadā, bet īsi pēc tam atkal slēgts, raksta "CNN".

Kodolreaktors aizņem 104 tūkstošus kvadrātmetru lielu teritoriju 18 alās un 130 tuneļveidīgos ceļos. Nesen tas atkal atklāts publiskai apskatei un tagad tur drīkst ierasties arī tūristi no ārzemēm.

Foto: Vida Press

Čuncjina vēsturiski ir liela upes osta, kas pēc Otrā pasaules kara kļuva par vienu no lielākajiem Ķīnas militārās rūpniecības centriem. Pilsētas apkaime bagāta ar derīgajiem izrakteņiem. Ap Čuncjinu ir lielākās dabasgāzes un stroncija atradnes Ķīnā. Šeit atrodas arī lielākā alumīnija rūpnīca valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!