Foto: Shutterstock
Aizvadītās nedēļas nogalē klimata aktīvisti mainīja taktiku un tā vietā, lai pielīmētu sevi pie krēsla vai apmētātu ar ēdienu kārtējo mākslas šedevru, izraisīja haosu Šipolas lidostā Amsterdamā, ar velosipēdiem braucot pa privātlidmašīnu skrejceļu un pieķēdējot sevi pie lidmašīnām, ziņo medijs "The National News". Protests neskāra nevienu komerciālo lidojumu.

Sestdienas pēcpusdienā, 5. novembrī, simtiem protestētāju no "Greenpeace", "Extinction Rebellion" un citām organizācijām ar velosipēdiem riņķoja pa privāto lidmašīnu skrejceļu, cenšoties novērst tās pacelšanos. Citi aktīvisti sēdēja zem stāvošām lidmašīnām vai pieķēdējās pie tām, lai fiziski neļautu tām pacelties. Nīderlandes policija un lidostas drošības darbinieki mēģināja protestētājus notvert un dažus no viņiem norāva no velosipēdiem. Šajā incidentā vismaz viens cilvēks tika ievainots un vairāk nekā 200 cilvēki tika arestēti.

Protests bija daļa no akcijas "SOS par klimatu", kura mērķis ir iebilst pret aviācijas nozares piesārņojumu un siltumnīcefekta gāzu emisijām, kā arī vietējo trokšņa piesārņojumu.

Šipolas lidosta Nīderlandē ir viena no noslogotākajām Eiropā, un konkrēti šis sektors, kurā notika protesti, atrodas lidostas austrumu daļā. "Greenpeace" pārstāve Nīderlandē Djū Zloha (Dewi Zloch) sacīja, ka Šipola lidosta ir lielākais oglekļa dioksīda emisiju avots valstī un ka akcijas mērķis ir panākt "mazāk lidojumu, vairāk vilcienu un aizliegt nevajadzīgus īsos pārlidojumus un privātās lidmašīnas".

Eiropas Biznesa aviācijas asociācija sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja, ka protestētāju darbības dēļ tika novirzīts medicīnas reiss ar pacientu, kurš bija ceļā uz Amsterdamu. "Greenpeace" uz šo informāciju atbildēja, sakot, ka protesti tikai "bloķē privātās lidmašīnas uz platformas, ielidojošie lidojumi netiek kavēti. Saskaņā ar varasiestāžu teikto, nolaišanās josla joprojām tiek izmantota".

Organizācija "Greenpeace" pirms protesta akcijas brīdināja varasiestādes par plānoto, un piektdien, 4. novembrī, izplatītajā paziņojumā Šipolas izpilddirektors Rūds Sondags (Ruud Sondag) aktīvistiem norādīja, lai "jūtas laipni gaidīti, bet saglabāsim lietas civilizēti".

Šipolas lidostas valdība jau paziņojusi par plāniem līdz 2030. gadam būtiski samazināt lidostas radītās emisijas, un Sondags paziņoja, ka piekrīt aktīvistu nepacietībai attiecībā pret steidzamāku rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!