Eivonas aiza Bristolē ir 2,5 kilometrus gara ieplaka kaļķakmens klintīs, ko izgrauzusi Eivonas upe. Tieši upes līkumi un Lī mežs, kas klāj kalnu nogāzes un arī vairākus pilskalnus, padara Bristoles apkaimi tik brīnišķīgu un skatus – neatkārtojamus.

Kliftonas iekaramasi tilts pār 90 metrus dziļo Eivonas aizu ir viens no Bristoles simboliem. Tas celts 1854. gadā un savieno Kliftonu Bristolē ar Lī mežu. Jau kopš tā atklāšanas par tilta šķērsošanu bijusi jāmaksā nodeva pilsētai. Interesanti, ka no tilta veikta pirmā modernā gumijlēkšana – tas noticis 1979. gadā. Brīnišķīgs skats paveras kā no tilta, tā uz to, jo tas kļuvis par neatņemamu pilsētas ainavas zīmi.

Tieši Eivonas aiza ir vainojama arī pie mainīgajiem laika apstākļiem Bristolē – vienā tās rajonā var līt, bet citā tajā pašā laikā – spīdēt saule.

Interesants apskates objekts ir arī observatorija uz klints, kas izbūvēta kādreizējā dzirnavu ēkā, pavisam netālu no Kliftonas iekaramā tilta. Kādreizējās vējdzirnavas par "camera obscura" pārveidotas 1828. gadā. Pašlaik tā ir vienīgā "camera obscura", kas atvērta publiskai apskatei. Pie tās ir arī dabīga ala, ko dēvē par Milža alu ("Giant's Cave"), no kuras paveras nepārspējams skats uz iekaramo tiltu un aizu.

Kad braukt?

Visu gadu, jo Bristolē ir ļoti maigs un patīkams klimats.

Kā tur nokļūt?

Bristolē no Rīgas visērtāk nokļūt, lidojot uz Londonu un tālāk braucot ar autobusu vai vilcienu, vai lidojot ar pārsēšanos kādā no lielajām Eiropas lidostām. Bristole ir arī labs sākuma vai beigu punkts ceļojumam pa Lielbritānijas dienvidu piekrastes skaistajām pilsētiņām, apskatot arī Kārdifu, Pūlu, Bortmutu, Plimutu un citas.

No Bristoles centra pie aizas ērti nokļūt, dodoties pastaigā kājām – visiespaidīgākais skats paveras no Kliftonas (Clifton) un Daunas (Down) rajoniem. Ja nevēlaties iet kājām, var doties izbraucienā ar kuģīti pa Eivonas upi un izbaudīt krāšņos skatus.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no placestoseeinyourlifetime.com un visitbristol.co.uk.

add maps

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!