Ungārija ir krāšņa valsts, par ko Latvijā diemžēl trūkst informācijas. Ja aktīvākie ceļotāji bijuši vismaz Budapeštā, tad daudz mazāk ir tādu, kas redzējuši un izbaudījuši arī pārējās valsts skaistumu - vīna laukus, termālos baseinus vai izjādes ar cēlajiem zirgiem. Lūk, idejas un padomi, kas varētu iedvesmot jau nākamajā ceļojumā ieplānot apskatīt Ungāriju.

Budapešta

Ungārijas galvaspilsēta Budapešta ir viena no lielākajām un skaistākajām pilsētām Eiropā ar tūkstoš gadu senu un ļoti bagāu vēsturi. Tajā ir ļoti daudz apskates un izklaides objektu. Pilsēta ir slavena ar skaistajām ēkām – baroks, jūgendstils, klasicisms, gotika – pilsētā atrodami visi šie stili. Tāpat Budapešta slavena ar siltajiem āra un iekštelpu baseiniem, kurus pilda dabas bagātība – karstie avoti.

Budapešta sniedz fantastiskus iespaidus jau tuvojoties tai lidmašīnā: deviņi skaisti tilti pār Donavu, kas savieno abas pilsētas daļas - Budu un Peštu, bet pelēkzaļā upe apskalo vairākas zaļas salas. Pilsētas skaistumu veido tās atrašanās vieta - Donavas upes abos krastos, kur satiekas plašais līdzenums austrumos un paugurainais kalnu apvidus rietumos.

Budapeštā noteikti jāapskata parlaments (attēlā) – pilsētas lepnums un lielākā celtne Eiropā. Brīnišķīga vieta ir arī Margitas sala, kas atrodas Donavas vidū. Vēsturiski sala izmantota karaļnama galma izklaidēm un medībām, bet 20. gadsimta sākumā tā kļuva par vienu no oficiālajiem pilsētas parkiem. Uz salas ir ne tikai skaisti apstādījumi, bet arī divas viesnīcas, brīvdabas teātris, strūklaka, Japāņu dārzs un jūgendstila ūdenstornis.

Foto: Shutterstock

Ievērojams un skaists apskates objekts ir Budas pils, bet uz to ved romantisks transports – senais funikulieris gluži kā no Vesa Andersona filmas "Grand Budapest Hotel". Tas pamazām atklāj fantastisku skatu uz pilsētu. Sākotnēji tas uzbūvēts kā transports Budapeštas pils darbiniekiem 19. gadsimtā, bet šobrīd ir pilsētas viesu iemīļota "atrakcija". Funikulieris unikāls ar to, ka dodas kalnā augšā vertikāli, gluži kā tramvajs.

Savukārt tiem, kuri interesējas par motosportu, jau laicīgi jāplāno brauciens uz Budapeštu, kur ik gadu jūlija beigās notiek Formula – 1 sacensības. 2016. gadā tās paredzētas 21. – 24. jūlijā, turklāt liela daļa naktsmītņu jau rezervētas.

Mūzikas cienītāji jau labi zina festivālu Sziget, kas ir ļoti demokrātisks, bet tajā pašā laikā interesants un labi organizēts, ar lieliskiem māksliniekiem un to lielo plusu, ka notiek pilsētā. Tāpēc vienlaikus iespējams apskatīt arī Budapeštu, nevis tikai vāļāties teltī. Atcerieties, ka festivāla biļete kalpo arī kā sabiedriskā transporta biļete pilsētā!

Vairāk par Budapeštas apskates objektiem lasiet šeit.

Ungārijas vīns

Ungārija slavena ar savām gastronomijas tradīcijām un vīniem. Starp citu, nākamgad šajā valstī tiks atzīmēts gastronomijas gads ar dažādiem festivāliem un labumiem – gulašs un paprika ir tikai daži no gardumiem, kas tajā jānobauda.

Tomēr ne tikai ēdiens, bet tieši vīni ir tas, ar ko ungāri pamatoti lepojas. Valstī ir 22 vīna reģioni, un katrs no tiem piedāvā arī interesantu tūrisma programmu, degustācijas saimniecībās un īpašas tradīcijas. Ungārijā vīnogu novākšanas laiks sākas septembrī, un tas ir īstais laiks, lai dotos ceļojumā apskatīt, kā tad top vīns. Šajā laikā daudzviet tiek svinēti arī vīna svētki un festivāli.

Pats slavenākais noteikti ir Tokajas reģions, no kurienes nāk slavenais Tokaji Aszu vīns – tokajietis. Vīnkopības rajons Tokaja ir UNESCO atzīts pasaules mantojuma objekts. Ungārija desmitiem gadu centās panākt, lai tai vienīgajai būtu tiesības izmantot vārdu "tokajietis" baltvīnu nosaukumos, un to panāca pēc iestāšanās Eiropas Savienībā – kopš 2006. gada tikai šejienes vīnus tā var dēvēt. Par šo vīnu mēdz teikt, ka tas ir vīnu karalis un karaļu vīns, jo jau kopš 16. gadsimta to iecienījuši pat vīnu lielvalsts Francijas valdnieki.

Izrādās, ka visā Ungārijā 2015. gads bijis izcils vīna gads, pastāstīja vīnzinis un vīna bāra "Vieta", kas specializējas Ungārijas vīnos, īpašnieks Jānis Volkinšteins. Viņš Ungārijas Tūrisma seminārā kā vienu no skaistākajām un neparastākajām vīna iepazīšanas vietām izcēla Šomolo – pašu mazāko vīna reģionu Ungārijā, kas faktiski ir viens "iemidzis" vulkāns, uz kura nogāzēm tad arī aug vīnogas.

Protams, reģions, ko nevar nepieminēt, ir Egera un tās apkaime. Tā ir Ungārijas otrā lielākā pilsēta un ap to izvietojušies brīnišķīgi vīna dārzi. Egeras reģionā tiek ražoti gan sarkanvīni, gan baltvīni. Pati pilsēta ir slavena ar savu baroka arhitektūru. Pilsētai ir gara un dramatiska vēsture, un tās liecības var atrast ik uz stūra. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir turku okupācijas laikā celtā turku pirts ēka.

Interesanta tradīcija, ko iecīnījuši paši ungāri, ir vīna reģionā Badačoņā (Badacsony). Kā pastāstīja tūrisma aģentūras 1000dorog pārstāve Olga, kas pati ir no Ungārijas, tur ir kalns, pa kuru vijas ceļš, un tā abās pusēs ir izvietojušās nelielas vīna darītavas. Ļaudis vasarā labprāt bariņos dodas izmēģināt šo vīna ceļu un iegriežas visās darītavās pēc kārtas, līdz nokļūs kalna virsotnē.

Vīna tūres piedāvā daudzas Ungārijas tūrisma aģentūras, piemēram, vairāk informācijas varat atrast šeit.

SPA un baseinu paradīze

Ungārija ir slavena un ļoti lepna par saviem SPA un termālajiem baseiniem. Un tam ir pamats. Valstī ir vairāk nekā 1000 termālo avotu, no kuriem 123 atrodas Budapeštā. Leģenda vēsta, ka sākotnēji ungāri centušies atrast naftu vai derīgos izrakteņus, bet uzdūrušies tikai karstam ūdenim, tāpēc noskumuši. Bet vēlāk sapratuši, ka šī pazemes dāvana ir īsta bagātība. To, ka leģenda ir patiesa, apliecina arī pavisam neseni notikumi – kad pirms dažiem gadiem Budapeštā būvēta jauna metro līnija, strādnieki rokot nepārtraukti uzdūrušies karstajiem avotiem, tādēļ nācies metro būvēt dziļāk, stāsta Ungārijas Nacionālās tūrisma aģentūras starptautisko lietu direktore Katalina Langere. "Mani vecāki ik nedēļu dodas uz SPA Budapeštā, un tā ir īpaša mūsu valsts tradīcija, kas noteikti ir jāizbauda, esot Ungārijā."

Budapeštā atrodami un izbaudāmi gan atklāti publiskie termālie baseini, gan četras sanatorijas, kur pieejamas visdažādākās procedūras.

Kā labākos publiskos baseinus Langere Tūrismagids.lv ieteica "Gellert", kur ir arī viesnīca, "Széchenyi thermal bath" (attēlā), kas ir viens no lielākajiem un populārākajiem termālo baseinu kompleksiem, "Lukacs", "Kiraly", "Veli bei", kas ir turku pirts, bet kurā izmantoti ungāru ārstnieciskie avoti, kā arī "Rudas bath".

Savukārt, ja vēlaties baudīt atpūtu ārpus lielpilsētas un atgūt veselību īstā sanatorijā vai kūrortā, Ungārijā ir arī vairāki desmiti šādu vietu. Viena no populārākajām vietām ir pasaulē lielākais termālais ezers Hevīza, kur atrodamas vairākās kūrortviesnīcas un SPA. Vairāk par šo neparasto vietu lasiet šeit.

Foto: Publicitātes foto

Interesanta vieta, kur atgūt veselību un atpūsties, ir Hajdūsoblo (Hajdúszoboszló). Nebrīnieties, ka šajā termālajā ezerā ūdens ir brūns. Tas nav netīrs, vien bagāts ar jodu. Tas īpaši labi ietekmējot ādu un arī palīdzot ārstēt, piemēram, podagru. Populārs termālais kūrorts ir arī Šarvara, kuras tuvumā ir skaista pils. Savukārt par visstiprāko un minerāliem bagātāko termālo baseinu uzskata Bukfurdo, tomēr ar to ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo, kas par daudz, tas par skādi – pirms došanās uz šo kūrortu, noteikti jākonsultējas ar speciālistiem, lai nekaitētu savai veselībai. Ungārijā ir arī termālo baseinu sanatorijas, kur ārstē neauglību, psoriāzi, cerebrālo trieku un citas smagas veselības problēmas.

Termālo baseinu apmeklēšanai ir arī savi noteikumi. Lielākajā daļā no tiem neielaiž bērnus līdz 14 gadu vecumam, jo karstais ūdens un lielā minerālu koncentrācija tiem var būt par stipru. Tāpat šīs procedūras neiesaka grūtniecēm, cilvēkiem ar dažām ādas slimībām, sirds slimībām un, atkarībā no attiecīgā avota minerālu koncentrācijas, var būt vēl citas kontrindikācijas, kad tajos mērcēties nevajadzētu.

Parasti baseinā neuzturas ilgāk par 15 – 20 minūtēm, pēc tam atpūšas un tad iet atkal ūdenī, stāsta Langere.

Ungārijas jūra – Balatona ezers

Ja termālajos baseinos bērniem ieeja ir liegta, tad Balatona ezers ir īstā vieta ģimenēm ar bērniem aktīvai atpūtai. Tāpat tā apkārtnē tiek piedāvātas vairākas vīna tūres.

Ezers ir slavens ar tā kristāldzidro ūdeni, kas maina krāsu atkarībā no diennakts laika, saules un citiem apstākļiem. Tas ir lielākais iekšzemes ezers Centrāleiropā. Vasarā dienas vidējā temperatūra pie ezera svārstās starp 25 un 30 grādiem, bet ūdens temperatūra var sasniegt pat 25 grādu siltumu.

Tomēr, iespējams, visskaistākais ezers ir pavasarī, kad ziedošie mandeļu un persiku stādi kā milzīgi balti un rozā plīvuri klāj apkārtējos paugurus.

Ap ezeru ir labi izveidota veloceliņu sistēma. Tā piekrastē ir gan publiskās, gan privātās peldvietas. Tāpat var atrast dažāda veida naktsmītnes - ir gan vienkārši kempingi, gan smalkas viesnīcas un iespējasm noīrēt arī brīvdienu māju.

Padomi un ieteikumi

1. Braucot uz Ungāriju, nekad neaizmirstiet dvieli un peldkostīmu, jo SPA un peldēšanās šajā valstī ir gluži vai obligāta lieta, ko izbaudīt.

2. No Rīgas uz Budapeštu iespējams nokļūt gan ar organizētām autobusu ekskursijām, gan ar lidmašīnu trīs reizes nedēļā. Tomēr, domājot par nokļūšanu Ungārijā, nevajag aizmirst, ka tai ir ļoti laba sabiedriskā transporta – autobusu un vilcienu – kā arī ceļu savienojumu sistēma ar kaimiņvalstīm Austriju un Čehiju, tādēļ ērti var lidot arī uz Vīni vai Prāgu, no kurām vien stundas brauciena attālumā ir Ungārija. To der atcerēties, arī plānojot ceļojumu – iespējams, nakšņošana Budapeštā būs lētāka, bet pa dienu vērts aizbraukt arī uz Vīni.

3. Ēdieni, kas Ungārijā noteikti jānobauda: gulašs un gulašzupa, štrūdele (tā atšķiras no Austrijā un Vācijā baudāmās), "Gnudel" un zoss aknas vai to pastēte. Protams, vispopulārākā garšviela ir paprikas pulveris, kas būs arī lielisks suvenīrs, ko atvest mājiniekiem.

4. Dzērieni, kas jānobauda: vīns! Ungāriem ir gan labs sarkanvīns, gan viegls baltvīns un gards rozā vīns. Vasarā baltvīnu pierasts atšķaidīt ar gāzētu minerālūdeni, bet sarkanvīnu gan vienmēr dzer bez šķaidīšanas. Ungāru lepnums ir arī "ugunsdzira" Palinka.

5. Lieta, ko noteikti izmēģināt Ungārijā: izjādes ar zirgiem. Ungāri un zirgi jau gadsimtiem ir nešķiramas lietas, tāpēc, ja ir iespēja, vērts aizbraukt uz kādu no zirgaudzētavām, kur tiek piedāvātas gan izjādes, gan šovi un pēc tam arī gardas pusdienas.

6. Braucot uz Ungāriju, vajadzēs samainīt naudu. Lai arī iestājušies Eiropas Savienībā reizē ar mums, ungāri saglabājuši savu valūtu - forintus. Viens eiro ir 311 forinti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!