Koknesē jauno sezonu uzsākušas vikingu liellaivas "Lāčplēsis" un "Nameisis". Savukārt sestdien, 20. maijā, Likteņdārzs aicina svinēt Kokneses tūrisma sezonas atklāšanu – Sama modināšanas svētkus ar stāstiem un meistarklasēm par Daugavas bagātībām – zivīm, kā arī baudot izglītojošu un “garšīgu” atpūtu gan lieliem, gan maziem.

Jau vairākus gadus pa likteņupi Daugavu var izbraukt divās vikingu liellaivās. "Lāčplēsis" veic regulārus reisus no maizes ceptuves "Liepkalni", kas atrodas Pļaviņu novada Klintaines pagastā.
Ekskursija ir aptuveni stundu gara.

Stundas laikā var noklausīties arī izglītojošu, kultūrvēsturisku stāstījumu, iepazīt un atklāt latviešu tautas folkloras bagātību un vienkārši atpūsties uz ūdens. Ceļojuma maršruts ved ap Oliņkalna un Sēlpils pilskalnu salām. Laiva var uzņemt 24 pasažierus.

Savukārt vikingu liellaiva "Nameisis" un tās kapteinis aizvedīs vēsturiski interesantā ceļojumā pa Daugavu un Pērses upi, vērojot Kokneses viduslaiku pilsdrupas un Likteņdārzu no ūdeņu puses, atrodot Pērses ūdenskrituma vietu. 12 metrus garā un 2,5 metru platā liellaiva paredzēta 19 pasažieru uzņemšanai. Liellaivas atrašanās vieta – piestātne pie Kokneses viduslaiku pilsdrupām.

Kuģīšiem iepriekš jāpiesaka rezervācija, zvanot pa tālruni 26161131 vai rezervējot mājaslapā www.mezmalasvikings.lv.

Sestdien, 20. maijā, Likteņdārzā notiks arī svinības par godu jaunās tūrisma sezonas atklāšanai.

Sadarbībā ar AS "Latvenergo" pulksten 15 laivu piestātnē pie Daugavas tiks atklāts informatīvais stends par Latvijas zivīm, un ikvienam būs iespēja noklausīties īstus makšķernieku stāstus Makšķernieku radošā kluba pārstāvja Kaspara Zvaigznes izpildījumā, kā arī mikroskopā izpētīt īstas zivju zvīņas un to, kas garšo zivīm. Lieliem un maziem būs iespēja iemūžināt skaisto dienu kopā ar ģimeni pie Daugavas sama fotosienas.

Īpaši Sama modināšanas svētkiem par godu pulksten 15.30 notiks neparastas zupas – amerikāņu klasiskās Gumbo zupas "pirmizrāde", ko sadarbībā ar "Road Cafe" būs iespējams nogaršot Likteņdārza apmeklētājiem. Par adaptētās jeb īpašās Kokneses Gumbo zupas Luiziānas gaumē tapšanu stāstīs kafejnīcas šefpavārs Gvido Jakobijs – šefpavārs ar 15 gadu darba pieredzi, kas gūta gan nelielos krodziņos un kafejnīcās, gan arī augstas klases viesnīcu restorānos. Produktus no Latvijas zemnieku saimniecībām sarūpēt palīdzēja Latvijas Zemnieku federācija. Zupas recepte būs pieejama Likteņdārza Informācijas ēkā.


Keramiķe Zigrīda Tauriņa ikvienam lielam un mazam Likteņdārza viesim meistarklasē rādīs, kā izveidot savu svētku simbolu – māla zivtiņu vai upes iemītnieku, un varēs iegādāties īpašās Sama modināšanas svētku piespraudes. Zigrīdas Tauriņas meistarklase notiks no pulksten 14 līdz 16 pie "Lāču" piknika vietas, turpat varēs iegādāties dažādus skaistus māla traukus un dizaina elementus ikdienai un svētkiem.

Visu pēcpusdienu, no pulksten 14 līdz 18, svētku tirdziņā Likteņdārzā varēs iegādāties arī gardumus un noderīgas lietas, ko ražojuši Latvijas zemnieki un amatnieki.

Likteņdārzā varēs nokļūt ne tikai kā parasti (ar auto vai citu transportlīdzekli), bet arī ar liellaivām "Nameisis" un "Lāčplēsis", kas maršrutā Kokneses pilsdrupas – Likteņdārzs sestdien kursēs no pulksten 10 līdz 19. Braucienus aicina rezervēt iepriekš www.mezmalasvikings.lv, tie būs iespējami gan turp un atpakaļ, gan tikai vienā virzienā. Liellaivu kapteiņi būs gidi un braucienu laikā stāstīs interesantāko par Kokneses vēsturi un skaistajām vietām.

Ieeja Likteņdārzā – par ziedojumiem. Stāvvieta – no diviem eiro.

Ko vēl apskatīt Koknesē, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!