Foto: Ingus Pugačovs

Sama modināšanas svētki kļuvuši par savdabīgu Kokneses novada tūrisma zīmolu, kas atpazīstams visā Latvijā. 18. maijā Koknesē tiks modināts galvenais svētku gaviļnieks un atklāta jaunā tūrisma sezonu, pastāstīja Kokneses tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji.

Senatnīgais Kokneses parks ar ziedošu tulpju saliņām būs galvenā svētku mājvieta dienas pirmajā pusē. No pulksten 8 svētku svinētājus gaidīs pavasara tirgus. Tas notiks Parka un Blaumaņa ielās, bet Kokneses parkā ar saviem darinājumiem priecēs amatnieku tirdziņš. Savukārt pie strūklakas "Fauna galva" par lielisku noskaņojumu gādās vietējie pašdarbības kolektīvi. Svētkos būs padomāts arī par izklaidēm bērniem – arī šoreiz viņi varēs darboties radošajās darbnīcās, izpriecāties AB parka aktivitātēs un piepūšamajās atrakcijās.

Ieejot Kokneses parkā, jau dzirdama ūdens šalkoņa un svētku gaidītājus jau sajūsminājis Pērses ūdenskrituma atveids, kas ir skaists veltījums krāšņajam Pērses ūdenskritumam – zudušajam Kokneses dārgumam. Pulksten 11.30 notiks simboliska un svinīga Pērses ūdenskrituma atveida atklāšana, lai pateiktu paldies idejas autoriem un realizētājiem. Plašāk ar Pērses ūdenskrituma atveidu un foto vari iepazīties šeit.

Savukārt pulksten 12 no skulptūras "Mūžībai" sāksies jau par Sama modināšanas svētku tradīciju kļuvušais košais Tvīda brauciens. Senlaicīgo tērpu un velosipēdu parāde Kokneses ielās atkal uzburs pagājušā gadsimta 20. – 30. gadu retro noskaņu. Tvīda brauciens noslēgsies Kokneses viduslaiku pilsdrupu priekšpilī, kur arī apbalvošanas ceremonijā suminās oriģinālāko tērpu un velosipēdu īpašniekus.

Tvīda brauciena dalībnieki un ikviens pilsdrupu apmeklētājs būs aicināts doties ceļojumā pagātnē un nokļūt improvizētā viduslaiku pils moku kambarī, kurā gida vadībā varēs izmēģināt dažādus moku rīkus. Ekskursijas moku kambarī kopā ar gidu notiks pulksten 14, 17 un 19.

Svētku dienā pilsdrupās būs iespējams arī izmēģināt roku veiklību loku šaušanā, cirvja mešanā u.c. aktivitātes, izspēlēt lielformāta āra spēles "Senā Hanzas pilsēta Koknese", domino "Ražots Koknesē", salikt puzli "Kokneses viduslaiku pilsdrupas", kā arī varēs iepazīt pilsdrupu vēsturi, izmantojot audiogidu sešās valodās. Gleznaino divu upju ainavu varēs baudīt, vizinoties ar kuģīšiem "Nameisis" un "Vīgante" pa Daugavu un Pērsi. Savukārt sporta cienītāji būs gaidīti Kokneses sporta centra hallē, kur norisināsies Latvijas Poerliftinga federācijas 2019. gada atklātais čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā uz atkārtojumu skaitu.

Pirmo reizi Sama modināšanas svētkos valdīs teātra noskaņa, jo līdzās citām aktivitātēm norisināsies amatierteātru festivāls "Pērses krasti". Visas dienas garumā 13 amatierteātri no dažādām Latvijas vietām savu radīt prieku atklās Kokneses parkā, Blaumaņa pagalmā, Kokneses kultūras namā, kā arī Bebru un Iršu pagastos.

Pulksten 18 Kokneses viduslaiku pilsdrupās ikviens aicināts uz Ivetas Baumanes un Roberta Pētersona romantisko koncertprogrammu "Tuvu, tuvu".

Jaunās tūrisma sezonas atklāšanas svētki noslēgsies brīvdabas estrādē, kur zaļumballi spēlēs koknesiešu iecienītā grupa "Netīšām blice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!