Sniegbaltās krīta klintis "Beachy Head", kas no jūras nevērīgākam skatītājam var atgādināt milzu aisbergu, atrodas Austrumsaseksā, Anglijā. Var teikt, ka 162 metrus augstās klintis Īstbornas tuvumā ir Lielbritānijas mala, jo tālāk jau plešas Lamanšs, turklāt tās ir augstākās šāda veida klintis salā.

Krīta klintis, lai arī izskatās grandiozi varenas, tomēr ir trauslas un neaizsargātas pret dabas spēkiem. Piemēram, 2001. gadā ziema un vētras darīja savu, iznīcinot populāro Velna skursteņa (Devil's Chimney) pīlāru – klints veidojumu pašā pussalas galā pirms bākas. Arī pirms tam bija notikuši vairāki iespaidīgi klinšu nogruvumi.

Skaistais kaļķakmens krasts palīdzējis jūrniekiem iekuģot Lamanša kanālā jau gadsimtiem ilgi, tomēr arī šo klinšu skaistumam ir savas ēnas puses – miglā un mākoņainā laikā šī vieta ir kuģotājiem ļoti bīstama, jo mākoņi "aizķeras" klintīs un nekas nav redzams. Tādēļ jau gadsimtiem tur ir bāka, kas signalizē par krastu un kuģošanas ceļu.

Otra skumja lieta, ar ko slavenas klintis, ir lielais tur notikušo pašnāvību skaits. Šajā ziņā tā ir viena no "populārākajām" vietām līdzās Sanfrancisko Zelta Vārtu tiltam. Tāpat daudzas slavenības vēlējušās, lai viņu pelni jūrā tiktu izkaisīti tieši pie "Beachy Head", piemēram, filozofs un viens no marksisma teorijas radītājiem Frīdrihs Engelss. Uz klints kores apskatāmi arī vairāki krusti mirušo piemiņai.

Protams "Beachy Head" vienmēr bijusi arī tūristu iecienīta vieta, un mūsdienās vai ikviens ceļotājs, kas tur nokļūst, cenšas uzņemt pašiņu ar satriecošo skatu un publicēt to sociālajos tīklos. Tāpat šī ir populāra ekstrēmo sporta veidu cienītāju atpūtas vieta. Gar piekrasti ved arī iecienīts velomaršruts.

Jāpiebilst, ka Lielbritānijas dienvidu piekraste vasarā ir iecienīts atpūtas maršruts un apmeklētājus priecē ar maigu piejūras klimatu, spožiem saules stariem, izsmalcinātiem restorāniem, koptiem dārziem un parkiem, kā arī, protams, daudzām lieliskām pludmalēm. Arī balto klinšu tuvumā ir restorāns ar brīnišķīgu skatu.

Kad doties turp?

Patiesībā šīs klintis būs interesantas jebkurā laikā. Vasarā tur, protams, ir daudz atpūtnieku, saldējuma tirgotāju un tamlīdzīgu lietu, savukārt ziemā daba izpaužas mežonīgāk un, ja apģērbs ir piemērots, iespaidi par šo vietu var būt spilgtāki. Brīnišķīgs brīdis, kad klintis apmeklēt, ir saulrieta laiks, jo skaidrā laikā debesis gail gluži kā ugunsgrēks.

Kā nokļūt?

Lido ar kādu no aviolīnijām no Rīgas uz Londonu vai citu lielo Lielbritānijas pilsētu. Tad ar autobusu, īrētu auto vai vilcienu dodies uz Braitonu vai Īstbronu. No šīm pilsētām uz klintīm ved gan autobuss, gan vilciens. Tāpat netālu no "Beachy Head" ir bezmaksas autostāvvieta.

Raksta tapšanā izmantota informācija no placestoseeinyourlifetime.com un sussex.ac.uk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!