Kad veikalu plaukti sāk pildīties ar šokolādēm, baloniem un citiem niekiem sarkanu siržu formā, nākas secināt, ka Valentīndiena vairs nav aiz kalniem. Par šiem svētkiem var vīpsnāt un nicīgi raukt degunu, tos var aizrautīgi svinēt, bet skaidrs ir viens, – papildu iemesls romantiskam randiņam par skādi nevienam nenāks. Kur doties Valentīndienā, ja negribas iegrimt tik salkanās klišejās kā kino, šampanietis un sarkanas rozes? Lūk, vairākas idejas mazliet neparastākiem svētkiem!

Lidmašīnu vērotava Skultē

Lidmašīnas vienmēr saistās ar romantiku šī vārda visplašākajā nozīmē. Tās aicina sapņot par tālām zemēm, kas slēpjas aiz horizonta, nebeidzamiem piedzīvojumiem un visu krāšņo, ko vien dzīve var piedāvāt. Kāpēc gan nepasapņot divatā?

Viena no labākajām vietām, kur nodoties lidmašīnu vērošanai un romantiskai sapņošanai par eksotiskiem ceļojumiem, meklējama Skultē, Mārupes novadā. Blakus Rīgas Aviācijas tehnikas muzejam pie lidostas "Rīga" žoga izveidots uzbērums, kas ir kļuvis par iecienītu vietu lidmašīnu vērošanai.

No uzbēruma paveras lielisks skats uz lidostas teritoriju, un tieši pretī atrodas skrejceļš, kur var redzēt lidmašīnas gan paceļamies, gan nolaižamies. Var gadīties, ka kāds brītiņš jāuzgaida, līdz pie debesīm parādās pirmā lidmašīna, tomēr var paveikties trāpīties tādā stundā, kad lidlaukā darbība noris tik aktīvi kā bišu stropā. Drošības labad gan ieteicams nodrošināties ar termosu, kurā ieliets kāds aromātisks un sildošs dzēriens.

Lidmašīnu vērotava sola aizraujoši pavadītu laiku teju ikvienā diennakts stundā. Agra rīta dūmaka šai nodarbei piešķir zināmu devu maģiskuma, pusdienlaika spožā saule ļauj labi saskatīt lidlaukā notiekošās aktivitātes, bet saulriets procesu padara īpaši romantisku. Pavisam neparasti lidlauks izskatās pēc tumsas iestāšanās, kad to izrotā tūkstošiem mirdzošu lampiņu.

Lidmašīnu vērotava visērtāk sasniedzama ar automašīnu, ievadot jebkurā navigācijas sistēmā vārdu salikumu "lidmašīnu vērotava". Blakus uzbērumam ir paliels laukums, kur novietot auto. Siltākā dienā uzbērums var kalpot par ideālu vietu romantiskam svētku piknikam, baudot līdzpaņemtās uzkodas, vērojot lidmašīnas un ļaujoties liegam vējiņam, tomēr aukstākā un ziemīgākā dienā lidmašīnu vērošanas priekiem var nodoties arī no automašīnas siltā salona. Ja automašīna nav pieejama, jākāpj 43. autobusā un jābrauc līdz pašai pēdējai pieturai "Skulte". Kāds gabaliņš jāpaiet ar kājām, bet neliela izkustēšanās nāks tikai par labu.

Pārgājiens gar Garezeriem un jūru


Jūras nebeidzamie plašumi, gluži tāpat kā lidmašīnu vērošana, arīdzan mudina uz romantiska vai filozofiska satura pārdomām, sapņiem un sarunām. Kāpēc gan lai Valentīndienu nepavadītu pie dabas krūts, dodoties jaukā pārgājienā? Lai padarītu pārgājienu gar jūru aizraujošāku, vērts izmest loku arī cauri mežam. Ideāls apļveida maršruts svētku dienai, kas ies pie sirds teju katram, meklējams Lilastē, kur savus zilos ūdeņus vai ledus spoguli saulē zibina trīs Garezeri. Apmēram 15 kilometrus garais maršruts ir gana vienkāršs, bet gana aizraujošs un skaists, lai patiktu gan tiem, kuri ar pārgājieniem ir uz "tu", gan tiem, kuri – uz "jūs".

Maršruts pa mīlīgām un jaukām priežu meža taciņām līkumo gar Garezeriem, ļaujot priecēt acis ar gleznainām ainavām. Ja Valentīndienā uznācis kārtīgs sals, tad somā līdzi vēlams iemest slidas – vietējo vidū Garezeri ir iecienīta vieta, kur nodoties slidošanai un dažādām piruetēm uz ledus. Tuvējais priežu mežs rotājas ar omulīgiem pauguriem, padarot maršrutu īpaši ainavisku. Vēlāk gājējus iepriecina Gaujas ieteka jūrā, kā arī vientulīgā pludmale. Pie Gaujas ietekas jūrā parasti atrodami neskaitāmi baļķi, kas izskaloti krastā, – laba vieta, kur piesēst un sarīkot romantisku pikniku. Neparasts apskates objekts vēlāk meklējams arī tālāk – kāpās paslēpusies Šamanistāna, kur krāsainā kaleidoskopā savijas apgleznoti koku stabi, dažādi pinumi, skulptūriņas un citi brīnumi.

Pārgājiens sākams Lilastes dzelzceļa stacijā, kur var atstāt arī automašīnu. Pāri sliedēm jādodas uz jūras pusi, jākāpj augšā kāpā un tad pa meža stidziņu jādodas pa kreisi uz Garezeru pusi. Gar ezeriem vijas mazas meža taciņas. Vēlāk jāizvēlas kāda no takām, kas aizved līdz Gaujas ietekai jūrā. Pēc tam sagaida liedaga balto smilšu plašumi. Tā kā pludmalē ir izvietota labi redzama koka zīme "Lilaste", īsto pagriezienu atpakaļ uz dzelzceļa staciju palaist garām nav iespējams. Starp citu, netālu no zīmes atrodas neliela kafejnīca, kur var iemalkot kādu dzērienu vai ieturēt svētku vakariņas.

Nakts mežā pie Gaujas

Mazliet asāku un neparastāku izjūtu cienītāji Valentīndienu var noslēgt ar nakšņošanu mežā. Jā, arī februārī var nakšņot mežā. Jo ciešāk saspiedīsies, jo siltāka būs gulēšana – re, īsti piemēroti svētkiem! Te gan svarīgi savlaicīgi parūpēties par ziemai atbilstošu ekipējumu, guļammaisiem un apģērbu, lai iecerētais piedzīvojums nepārvērstos plaušu karsonī.

Vislabākā izvēle nakšņošanai būs kāda no labiekārtotajām atpūtas vietām, kur izveidotas arī ugunskura vietas. Kas gan var būt jaukāks par romantisku divvientulību pie dabas krūts, ugunskura liesmām sprakšķot naksnīgā klusumā? Ugunskurā var pagatavot kopīgu maltīti, uzvārīt kakao un cepināt maršmelovus – vai nav labs scenārijs Valentīndienai?

Kad paliek vēsi, lielisks sasildīšanās veids ir "zīmēšana ar gaismu". Spēlējoties ar kameras slēdža ātrumu un kabatas lukturīti, tumsā var "sazīmēt" visādus brīnumus, arī sirsniņas vai dažādus mīļvārdiņus. Kas nu kuram labāk patīk.

Sev tīkamāko atpūtas vietu var meklēt "Mammadaba" kartē. Vairākas atpūtas vietas labiekārtotas ar jaukām koka nojumēm, kurās var iecelt telti vai nakšņot tāpat. Būs siltāka gulēšana nekā uz zemes, un arī nokrišņi netraucēs saldo naktsmieru. Burvīgas nojumes atrodamas Gaujas kreisajā krastā – gan atpūtas vietā "Katrīnas iezis" netālu no Līgatnes dabas takām, gan atpūtas vietās "Lielais akmens" un "Katlapu iezis" starp Siguldu un Inčukalnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!