Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Pasaulē ir trīs teritorijas, kas nepieder nevienai valstij. “Tūrismagids” jau rakstīja par divām no tām – milzīgu Antarktīdas daļu, kas zināma kā Mērijas Bredas zeme, un nelielu teritoriju Sahāras tuksnesī, ko pasaulē zina kā Birtavilu.

Vismaz viens no iemesliem, kāpēc nevienam nevajag šīs zemes, ir acīmredzams – kurš gan grib dzīvot tik ekstremālos apstākļos? Taču trešā teritorija, kas nepieder nevienai valstij un kurā neeksistē nekādi likumi, ir tepat mums deguna priekšā – Eiropā!

Grūti saprast, kāpēc vispār Eiropā eksistē zeme, kas nevienam nepieder un uz kuru neviens nepretendē. Tas nav nekāds tuksnesis, arī pēc platības tā ir lielāka nekā tādas mikrovalstis kā Monako vai Vatikāns. Bet kur tā atrodas? Tas ir septiņus kvadrātkilometrus liels zemesgabals Donavas rietumu krastā, starp Horvātiju un Serbiju.

Tā kā neviena no valstīm šo teritoriju neatzīst par savu, oficiāli tā ir “terra nullius” (latīniski “nevienam nepiederoša zeme”), bet tas nozīmē, ka jebkurš cilvēks, arī jūs, var pieteikt uz to tiesības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!