Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, sākot jau ar 26. novembri, Pakrojas muiža kļūs par gaismas un Ziemassvētku valstību festivāla "Āzijas lielās laternas. Pūķi, mīti un leģendas" ietvaros. Festivālā svētku gaisotni radīs ne tikai gaismas zīda skulptūras, bet arī tradicionālais Āzijas dārza salūts, kurš notiks katru festivāla vakaru, informē Pakrojas muižas pārstāve Danute Vareikaite. Uguns virpuļi, riteņi, zvaigznes un vēdekļi, kas izsprāgst gaismas strūklakās, vienmēr bija populāra muižu un piļu dzīves sastāvdaļa, tādēļ tikai loģiski, ka salūts būs daļa no šī notikuma.

"Dārza salūts ir vēl viens intriģējošs pārsteigums, ko esam sagatavojuši festivālam. Muižas viesus sagaidīsim kā senus draugus ar uzmanību, siltumu, jautrību un stāstiem par tālo zemju tradīcijām. Ikviens jutīsies šeit, kā īstajos svētkos," stāsta Pakrojas muižas Barons.

Foto: Publicitātes foto

Tradicionālā Āzijas dārza uguņošana atšķiras no parastās uguņošanas, kas skatāma augstu debesīs. Pakrojas muiža tiks aprīkota ar speciālām iekārtām, kuras drošā veidā izkliedē uguns šļakatas. Šāds Senajā Ķīnā vēl pirms diviem tūkstošiem gadu izgudrotais salūtu veids joprojām priecē miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Eiropā uguņošanas tradīciju atveda ceļotājs Marko Polo, pateicoties kuram šī izklaide izplatījās tā laika valdnieku galmos. Stāsta, ka 15. gadsimtā Anglijas karaļa Henrija VII kāzu svinību laikā tika uzstādīts uguni izelpojošs pūķis. Šāds priekšnesums vēlāk kļuva ārkārtīgi populārs valdnieku un dižciltīgo vidū. Vēlāk, 18. gadsimtā, uguņošanas šovi izplatījās visā Eiropā.

Festivāls "Āzijas lielās laternas. Pūķi, mīti un leģendas" gaidīs apmeklētājus katru piektdienu, sestdienu un svētdienu no 26. novembra līdz 8. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!