Nedēļas nogalē, 21. maijā, svinīgi atklāta pirmā "Latgolys šmakovkys" dedzinātava, kur iespējams iepazīties ar senajām brūvēšanas tradīcijām, kas Malnavā dzimušas jau 1827. gadā, kad grāfa Nikolaja Šadurska laikā tika uzcelts pirmais brūzis, pastāstīja Inese Krivmane, Kārsavas novada sabiedrisko attiecību speciāliste.

Diena sākās ar mājražotāju tirdziņu, kurā varēja gan nogaršot, gan iegādāties smeķīgus kūpinājumus, kuri tapa turpat uzceltā melnajā pirtiņā, gardus sierus, aromātisku maizi un citus Latgalē izlolotus gardumus.

Iepazīties ar tradicionālā Latgales degvīna brūvēšanas procesu un tradīcijām turpmāk varēs renovētajā Malnavas muižai piederošajā ēkā.

"Latgolys šmakovkys" dedzinātava atrodas ar vēsturiskiem stāstiem apvītajā Malnavas muižas teritorijā, kas ir kā oāze ikdienas steigai, kur var ļauties mierpilnām pastaigām senatnīgajā muižas parkā.

Latgales šmakovkas ražotnē Malnavā tikšot izmantoti gan augļi, gan graudi, gan arī citi izejmateriāli. Paralēli šmakovkai tikšot piedāvāti arī dažādi uzlējumi un pat Latgales viskijs, ko katrs varēs baudīt pēc savas gaumes.Pagaidām veikaliņš vēl nav atvērts, bet rudenī ir plānots atvērt gan degustāciju zāli, gan veikaliņu, pastāstīja Krivmane.

Dedzinātavas apmeklējumiem var pieteikties pie saimnieka Jāņa Krivteža, kontakti ir atrodami: www.latgalessmakovka.lv.

Arī Daugavpilī savas durvis šogad vēris Šmakovkas muzejs, tāpat šis dzēriens un citi Latgales labumi nobaudāmi arī Aglonas maizes muzejā.

Vairāk par "Latgolys šmakovkys" dedzinātavu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!