Portāls ceļotājiem "Tūrisma Gids" sadarbībā ar pasaules apceļotājiem no "Two Wheels" turpina raidījumu ciklu par dēkaiņiem un piedzīvojumu meklētājiem, kas nākuši no Latvijas un guvuši pasaules slavu. Otrais raidījums veltīts triku meistaram, neticamu dēku un piedzīvojumu īstenotājam Kārlim Plokam.

Ploks 20. un 30. gados dēvēts par Eiropas "motocikletu karāli", Otrā pasaules kara laikā izgudrojis, kā izgatavot zārkus no vecām lapām, un tādēļ atbrīvots no došanās uz fronti, pēcāk uzbūvējis kuģīti un ar visu ģimeni, pērtiķīti un diviem suņiem gadiem kuģojis pa pasaules jūrām, līdz nonācis Brazīlijā, kur nodzīvojis līdz pat 90 gadu vecumam.

Foto: DELFI

Otrajā raidījumā "Latviešu dēkaiņi pasaulē", kā ierasts, piedalās motoceļotājs Mārtiņš Sils, dēkaiņu pētnieks un publicists Rimants Ziedonis, bet viesa lomā iejūtas mūsdienu mototriku karalis Jānis Rozītis, kas studijā ieradās ar uzticamo biedru – "Harley-Davidson" motociklu, kas tiek izmantots triku rādīšanā. Kā atzīst Rozītis, viņš vēl mācās dažus no Ploka 12 slavenajiem trikiem, bet drīzumā tos varēšot izpildīt. Raidījumu vada Artūrs Butāns.

Kārlis Ploks dzimis Lejasciema pagastā, Sinolē. Izmācījies par amatnieku un jau jaunībā devies garākos ceļojumos, tostarp kājām no Odesas uz Rīgu. Kāpēc šāds maršruts, raidījumā skaidro Rimants Ziedonis, kas Ploka dzīvi pētījis un aprakstījis grāmatā "Paradoksālā Latvija". Kārlis Ploks starpkaru periodā bijis slavens motociklists – triku meistars, kas, rādot nāves lēcienu ar motociklu, apceļojis 28 valstis. Rīgā viņš uzbūvējis nelielu dzīvojamo mājiņu uz riteņiem, kur mitinājies ar savu ģimeni – sievu Almu un dēlu Haraldu. Tā kā nams bijis uz riteņiem, par to nav vajadzējis maksāt nekustamā īpašuma nodokli. Tā kā viņa sieva bijusi pa pusei vāciete, ģimene Otrā pasaules kara laikā emigrēja uz Vāciju. Tur viņš uzbūvējis kuģīti "Biscaya", ar ko ģimene apceļojusi pasauli, tostarp – kuģojot gar Āfrikas krastiem un veicot vēlāko Tūra Heijerdāla maršrutu uz Brazīliju. Kārlis Ploks miris Brazīlijā 1985. gadā 90 gadu vecumā.

"Pēc ceļojuma ar "Biscaya" Kārļa Ploka dēls Haralds iekārtojās uz dzīvi Brazīlijā. Haralds apprecēja vietējo brazīlieti, viņu ģimenē piedzima dēls un meita. Līdz aiziešanai pensijā Haralds strādāja automašīnu "Mercedes-Benz" rūpnīcā Sanpaulu. Haraldam vēl arvien patīk lasīt latviešu grāmatas – it īpaši tās, kas stāsta par notikumiem un dzīvi Latvijā. Ienākot Haralda mājā, tūlīt var pamanīt uz sienām mākslas darbus no Āfrikas zemēm, kurus viņš iegādājies pirms 60 gadiem – savā ceļojumā ar Biscaya," teikts "Latvieši pasaulē" interneta vietnē.

Foto: DELFI

Raidījums "Latviešu dēkaiņi pasaulē" reizi mēnesī skatāms portālā "Tūrisma Gids" un "DELFI TV". Seko līdzi tam arī "Facebook". Iepriekšējo raidījumu par krokodilu mednieku Arvīdu Blūmentālu jeb Krokodilu Hariju skaties šeit.

Tāpat par dēkaiņiem vari vairāk uzzināt arī ceļojumu stāstu vakaros krodziņā "Dēkainis" Pārdaugavā, Baložu ielā 12. Vairāk šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!