Foto: Shutterstock

Lietotni 'Mapeirons' Invalīdu un viņu draugu apvienība 'Apeirons' izveidoja pagājušajā gadā, bet jau šobrīd vārds 'Mapeirons' esot populārāks par "Apeironu" – atzīst apvienības valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, tā vēsta Tūrisma attīstības valsts aģentūra.

Ātrdarbīgā un ērtā Latvijā pirmā vides pieejamības lietotne 'Mapeirons' bija ļoti gaidīta, un tajā apkopots daudz patiešām noderīgas informācijas. Pirms lietotnes sagatavošanas "Apeirona"pārstāvji apbraukāja vairāk nekā 22 tūkstošus vides objektu 52 Latvijas pilsētās un 97 novados, personīgi iepazinās ar katru no tiem un lietotnei atlasīja apmēram 1200 piekļūstamības prasībām atbilstošu vides objektu.

"Tā nebija lietotne ķeksīša pēc," sarīkojumā Jāņu priekšvakarā uzsvēra Ivars Balodis un apliecināja, ka 'Mapeirons' ir ilglaicīgs projekts, kas vērienīgi turpināsies arī uz priekšu. Sarīkojumā tika paziņots par sociālās kampaņas 'Mapeirons' sākšanu un apsveikti pirmie 12 vides pieejamības novērtēšanā sagatavotie eksperti no dažādiem Latvijas novadiem. Šie cilvēki spēs profesionāli novērtēt vides pieejamību, un tas būs ne tikai labs atbalsts vides apsekošanā, lai lietotnes un mājaslapas 'Mapeirons' datubāzi papildinātu ar jaunāko informāciju. Šie eksperti darbosies arī līdztekus valsts institūciju profesionāļiem un palīdzēs, piemēram, būvniekiem ar risinājumiem, lai objektus padarītu pieejamākus.

Sarīkojumā, kurš pārsteidza ar savu ļoti pozitīvo toni, uzmanība tika pievērsta arī tūrismam. Tika izteikts aicinājums Latvijas pašvaldībās apzināt dažādus tūrisma maršrutus, kuros būtu ievērotas vides pieejamības prasības. Ceļot vēlas visi, arī cilvēki ar invaliditāti, vecāki ar maziem bērniem, sirmgalvji un daudzi citi, kam piekļuves jautājumi ir svarīgi, lai tūrisma maršrutus viņi varētu izmantot. Kampaņas laikā tiks organizētas sacensības starp pašvaldībām, lai noteiktu, kura no tām ir pieejamākā personām ar invaliditāti.

"Mēs varam ceļot pa Latviju!" apņēmību pauda Ivars Balodis un sacīja, ka aicinās apvienības biedrus un citus cilvēkus uz ekskursijām.

Dažkārt cilvēki gluži vienkārši nezina, ka situācija pamazām mainās un vides pieejamība uzlabojas. Šobrīd jau ir 9 dzelzceļa stacijas, kurās ir nodrošināta iespēja cilvēkiem ratiņkrēslā iekļūt vilcienā. Pašlaik norit rekonstrukcijas darbi vēl 16 stacijās, un arī tajās būs gādāts par cilvēkiem ar funkcionāliem kustību traucējumiem. Nu jau pastāv iespēja iznomāt automašīnu ar rokas vadību, un, piemēram, kampaņas atbalstītājs 'Rimi' pēc konsultācijām ar apvienību 'Apeirons' ir uzlabojis iespējas iepirkties cilvēkiem ratiņkrēslos.

"Lai Latvija nav šķērslis nevienam cilvēkam!", "Ja ir pieejama vide, invaliditāte atkāpjas", "Ja pirmo reizi dialogs nesanāk, jāmēģina vēl un vēl, un tad sanāks" – izskanēja sarīkojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!