Foto: Shutterstock
Vidzemes plānošanas reģions (VPR) šogad kopā ar deviņiem partneriem no Latvijas un Igaunijas uzsāk veidot jaunu garās distances pārgājienu maršrutu, kas aptuveni 1050 kilometru garumā vedīs no Rīgas līdz Tallinai cauri Gaujas nacionālajam parkam, Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidiem, Setu zemei Igaunijā, gar Peipusa ezeru un Ziemeļigaunijas jūras krastu. Projektu paredzēts īstenot līdz 2021. gada jūnijam.

56 procenti Vidzemes plānošanas reģiona teritorijas aizņem meži. Bagātīgais dabas kapitāls ir Vidzemes reģiona konkurētspējīgā priekšrocība un nozīmīgs resurss aktīvā un rekreācijas tūrisma attīstībai, pastāstīja VPR sabiedrisko attiecību speciāliste Māra Sproģe.

Piedaloties šī pārgājienu maršruta izveidē, VPR cer pilnveidot dabas tūrisma infrastruktūru reģionā un piesaistīt ceļotājus, tādējādi atbalstot vietējos tūrisma uzņēmējus un uzlabojot reģiona ekonomisko konkurētspēju. Aicinot doties pārgājienos, VPR vēlas arī veicināt iedzīvotāju fiziskās aktivitātes un veselīgu dzīvesveidu, kā arī izprotošāku un saudzīgāku attieksmi pret reģiona meža vērtībām.

Maršruts "Mežtaka" visā tā garumā tiks marķēts un tiks izvietoti informatīvie stendi un norādes, kā arī izstrādāta takas viedtālruņa versija, lai tas būtu pievilcīgs tūrisma produkts ārvalstu un vietējiem tūristiem. Aptuveni 1050 kilometrus garais maršruts tiks sadalīts 50 atsevišķos vienas dienas gājiena posmos pa aptuveni 20 kilometriem dienā. Taka iekļaus visus Baltijas valstīm raksturīgākos mežu tipus un savvaļas dabas elementus – augus, zvērus, sēnes u.c. To varēs iet dažādos gadalaikos – pavasaros, kad Gaujas krastos ziedēs ievas, vasarās, kad Peipusa un Ziemeļigaunijas piekrastē varēs doties peldēt, gan rudeņos, kad upju ielejas krasti slīgs rudens lapu zeltā. Maršrutā Igaunijas daļā ietilps Lahemā nacionālais parks un Ziemeļigaunijas krasts, kas ir Baltijas valstu iespaidīgāko akmeņu, ūdenskritumu un klinšu zeme, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Latvijas lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” pārstāve Asnāte Ziemele.

Foto: Ekrānuzņēmums

"Mežtaka" tiek veidota projektā "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Mežtaka" (Forest trail)", kurā no Latvijas bez Vidzemes plānošanas reģiona piedalās arī Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", Latvijas valsts meži, Dabas aizsardzības pārvalde un Rīgas plānošanas reģions. Projektu līdzfinansē visi projekta partneri un Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam.

Savukārt no šī 1. jūnija līdz septembra beigām notiks takas apsekojumu pārgājieni, kuros ikviens ir aicināts piedalīties (12 – 27 kilometri dienā). To visā garumā ies un gājienus vadīs "Lauku ceļotāja" eksperts Juris Smaļinskis, kurš arī dalībniekiem stāstīs par mežu, dabu, sugām un apkaimē esošajām kultūrvēstures vērtībām. Apsekojuma pārgājienu laikā katrai dienai tiks veidoti detalizēti maršruta apraksti, kas projekta gaitā būs pieejami takas ceļvedī un interneta vietnē. Plašāka informācija par šiem pārgājieniem atrodama šeit.

Projekta laikā, līdz 2021. gada jūnijam, iesaistot vietējo sabiedrību, pašvaldības un uzņēmējus, ir paredzēts dabā apsekot visu maršruta teritoriju un maršrutu marķēt dabā, uzstādīt informācijas stendus un norādes zīmes. Maršruts ir paredzēts plašai mērķauditorijai: aktīviem tūristiem, ģimenēm ar bērniem, dabas vērotājiem, vēstures entuziastiem, tāpat arī vietējiem un ārvalstu tūristiem. Lai spētu piedāvāt mērķauditorijai atbilstošus pakalpojumus, ir paredzēts piesaistīt uzņēmējus Latvijā un Igaunijā: naktsmītņu un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus, tūrisma gidus, vietējo produktu ražotājus un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!