Foto: Dina Preisa
2019. gada pavasarī uzsākta Santjago ceļa izveide Latvijā, pievienojoties Eiropas Santjago ceļu tīklam. Aptuveni 300 kilometru garais maršruts vedīs no Valkas līdz Žagarei un tālāk turpināsies Lietuvā. Latvijā plānots izveidot 14 pārgājiena posmus, no kuriem katrs būs aptuveni 20–30 kilometrus garš.

Svētā Jēkaba ceļš jeb Santjago ceļš (spāņu valodā – "Camino de Santiago") ir viens no populārākajiem svētceļojumu maršrutiem Eiropā. Tā mērķis ir Santjago de Kompostela katedrāle Spānijā, kurā atrodas svētā apustuļa Jēkaba pīšļi. Santjago ceļš ir vecākais kultūras ceļš Eiropā; 1993. gadā tas tika iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objektu sarakstā.

Uz Santjago var nokļūt pa dažādiem maršrutiem. Iecienītākais no tiem ir Franču ceļš, kas vijas no Francijas robežpilsētas Sanžanpjedeporas cauri Spānijas ziemeļiem, pēc 780 kilometriem sasniedzot Santjago de Kompostela. Franču ceļu 2018. gadā mēroja 186 199 svētceļnieki (57 procenti), otrs populārākais bija Portugāļu ceļš ar 67 822 gājējiem (21 procents), bet trešais iecienītākais bija Ziemeļu jeb Okeāna ceļš – to pieveica 19 040 cilvēki (6 procenti).

Santjago ceļš kļūst aizvien zināmāks arī Latvijā – pērn oficiālā statistika fiksējusi 241 cilvēku no Latvijas, kas ar kājām vai velosipēdu sasniedzis Santjago. Lai arī oficiālu apliecinājumu par "Camino" noiešanu var saņemt, mērojot pēdējos 100 kilometrus līdz katedrālei, daudzi svētceļnieki izvēlas doties garākā ceļā. Viena no pieejām ir sākt ceļojumu uz Santjago no savas mājas sliekšņa – to paveikuši arī vairāki latvieši. Lai nokļūtu galamērķī, rīdziniekam, piemēram, jānoiet 3336 kilometri, un tas ir realizējams sešos līdz deviņos mēnešos, atkarībā no pārvietošanās ātruma.


Līdz šim Latvijai vistuvākā valsts, kurā varēja sākt oficiālo ceļu, bija Vācija. Aizvadītajos gados Santjago ceļa maršruti tapuši Polijā un kaimiņos – Lietuvā; arī igauņi strādā pie Svētā Jēkaba ceļa izveides.

Foto: Ekrānuzņēmums

Maršrutu Latvijā izzina un veido Latvijas Svētā Jēkaba ceļa asociācija. Tā izstrāde balstīta uz Eiropas Svētā Jēkaba ceļa federācijas izvirzītajiem noteikumiem, saskaņā ar kuriem tiek apzināti ceļa marķēšanas punkti un vietas, izvērtēti un iekļauti apskates objekti, veidota mājaslapa ar maršruta aprakstiem un informāciju par potenciālajām naktsmājām, ēdināšanas iespējām utt.

Viena no Latvijas Svētā Jēkaba ceļa asociācijas dibinātājām Sandra Rone pastāstīja, ka aicinājums turpināt Svētā Jēkaba ceļu saņemts no Lietuvas, kur kolēģi jau ir paveikuši ceļa marķēšanu maršrutam, kas ved līdz Polijas robežai. Pēc viņas sacītā, parasti katrā valstī ar laiku tiek izstrādāti trīs līdz četri alternatīvie posmi, tomēr darbs sākas ar vienu variantu, lai svētceļniekiem pēc iespējas drīzāk būtu iespēja veikt garos maršrutus, kas savieno valstis.

Šobrīd asociācija kopā ar brīvprātīgajiem veic izpētes pārgājienus dabā, lai apzinātu optimālo maršrutu cauri Latvijai, ekonomiskas nakšņošanas iespējas un tuvējos apskates objektus. Paralēli norisinās tikšanās ar valsts un pašvaldības iestādēm, mācītājiem un priesteriem, kā arī tiek rīkoti informatīvi pasākumi iedzīvotājiem (piemēram, stāstu vakari), kuru dzīvesvietai tuvumā vīsies Santjago ceļš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!