Turpinot savu otro ekspedīciju Dienvidamerikā, Latvijas alpīnisti Kristaps un Kristīne Liepiņi uzkāpuši pa vienu no lielākajām klinšu sienām Peru. Šis kāpiens bijis pilnīgi atšķirīgs no latviešu kāpēju iepriekš kāptajiem maršrutiem Peru. "La Esfinge" jeb Sfinksas 5325 metrus augstā virsotne atrodas Kordiljēru (Cordillera Blanca) kalnu Paronas ielejas labās malas kalnu grēdas pašā rietumu galā. Tas ir atsevišķi stāvošs granīta klinšu monolīts bez ledājiem uz tā, ar ļoti gludām granīta plākšņu klintīm uz trijām debespusēm.

"La Esfinge" klinšu sienas sasniedz līdz pat viena kilometra augstumu. Savam kāpienam Kristaps un Kristīne Liepiņi izvēlējušies "1985 Original Route" kāpšanas ceļu – vairāk nekā 750 metri pa vidēji grūti un grūti pārvaramām klintīm, bieži vien ar ļoti ierobežotām drošināšanas organizēšanas iespējām. "Interesanti, ka pirmkāpēji 1985. gada vasarā šo maršrutu, tolaik – pašu pirmo uz šīs sienas, kāpuši astoņas dienas. Nav brīnums – orientēties uz milzu granīta nav viegli. Turklāt tik tehniski sarežģītu maršrutu veikt piecu kilometru augstumā, vējā un aukstumā – tas nav vienkārši," stāsta Kristaps Liepiņš.

Neskatoties uz šīm grūtībām, "La Esfinge" granīta klintis ir ļoti pazīstamas starp klinšu alpīnistiem visā pasaulē. Latvijas alpīnisti sākuši kāpienu rītausmā, tas ildzis desmit stundas, vēl trīs stundas, jau tumsā, pagājušas nolaižoties pa virvēm lejup no virsotnes un sasniedzot bāzes nometni kalna pakājē.

Latvijas alpīnistu Peru kalnu ekspedīcija Dienvidamerikā turpinās, interesenti var sekot līdzi tās gaitai Kristapa un Kristīnes Liepiņu sociālo tīklu kontos Facebook, Instagram un Twitter.
Iepriekš jau rakstījām, ka Liepiņi Dienvidamerikā uzkāpa arī augstākajā vulkānā, kā arī sasniedza vienu no skaistākajām kalnu virsotnēm. Par to lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!