Foto: Shutterstock
Mūsdienu industriālās pasaules straujā attīstība rada bažas par daudzu dabas objektu, arhitektūras pieminekļu un pat veselu pilsētu turpmāko likteni. Šķiet neiedomājami, ka maiju civilizācijas mākslas un kultūras mantojums, Senās Ēģiptes piramīdas, Lielais Ķīnas mūris un daudzas citas apbrīnas vērtas vietas tuvākajā laikā gluži vienkārši var pazust un turpinās savu eksistenci tikai fotogrāfijās un mācību grāmatās. Protams, arī globālajā tīmeklī.

Piedāvājam iepazīties ar sešiem ievērības cienīgiem objektiem, kam draud pazušana.

Tikalas nacionālais parks Gvatemalā

Tikalas nacionālajā parkā atrodas senās un noslēpumainās maiju civilizācijas drupas, kurām regulāras izlaupīšanas un mežu ugunsgrēku dēļ draud pilnīga vai daļēja iznīcība.

Gvatemalas ziemeļos, Petantas provincē, ir Tikalas nacionālais parks, kurā plešas tā sauktie Maiju meži. Tā ir milzīga teritorija – aptuveni 57 600 hektāri mitrāju, savannu, tropu platlapju un palmu mežu, kur savu arhitektūras un mākslas mantojumu ir atstājusi sen izzudusī maiju civilizācija. Tas bija nozīmīgs maiju politiskais, ekonomiskais un militārais centrs. Apmēram 400 hektārus lielajā teritorijā atrodas pilis, tempļi, mazas un vidēja izmēra villas, terases un laukumi. Saglabājušies ir pat virsmu dekori, tostarp akmens grebumi un hieroglifu uzraksti uz sienām. Apbrīnojama ir arī daba – floras un faunas daudzveidība ir neaprakstāma. Mežos ir vairāk nekā 200 koku sugu, bet starp tiem mīt pumas, jaguāri, pērtiķi un vairāk nekā 300 putnu sugu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!